Oroszország: az USA nagyban hozzájárult az Iszlám Állam térnyeréséhez

Valery Gerasimov szerint a régióban történő nyugati beavatkozásnak köszönhetően uralja káosz a térséget. Beszédében az Iszlám Állam felemelkedését a múltbeli amerikai pénzügyi és technikai támogatások számlájára írja. Az orosz álláspont mögött természetesen a Bassár el-Aszaddal fenntartott kiváló kapcsolatok állnak.

Valery Gerasimov orosz vezérkari főnök külföldi katonai attasék előtt tartott beszédében azzal vádolta az amerikai vezetést, hogy korábban támogatták az Iszlám Államot és más, a szíriai polgárháborúban, Bassár el-Aszad ellen harcoló terrorszervezetet is, olvasható a Syrian Observatory for Human Rights portálján.

Gerasimov szerint az Egyesült Államok és más nyugati országok pénzügyi és technikai támogatásának köszönhetően sikerült a szervezetnek felemelkednie, az Iszlám Állam térnyerését a “régióba történő nyugati beavatkozásnak” tulajdonította beszédében. 

A vezérkari főnök szerint nemcsak Szíria jelenti a problémát, az USA és egyes vezető nyugati államok “katasztrófális következményeket” okoztak az egész térségben, példaként említve Líbiát is, azzal a céllal, hogy legitim hatalmakat buktassanak meg. Ez azonban csak instabilitást hozott.

A Szíriában kívánatosnak tartott rezsimváltás nem következett be, sőt, káosz keletkezett. Amerika és szövetségesei “támogatásokkal tömték a fegyveres csoportokat, és komoly nemzetközi politikai és média nyomást helyeztek a szíriai kormányra”, fogalmazott Gerasimov.

Hangsúlyozta, hogy nem szabad különbséget tenni az Iszlám Állam és a többi, Bassár el-Aszad ellen harcoló “mérsékelt” lázadó csoport között. Elmondta, hogy Moszkva álláspontja szerint az Iszlám Állam mellett mindegyik lázadó csoport illegális terrorszervezetnek minősül. 

Oroszország jó kapcsolatokat ápol a szíriai vezetéssel, a polgárháború kitörése óta kiáll Bassár el-Aszad mellett, és – Kínához hasonlóan – minden lépést, ami ellene irányulna, azonnal megvétóz az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Ebből is fakad az, hogy az Egyesült Államoknak az ENSZ keretein belül igencsak nehézkes számára kedvező döntéseket meghoznia Szíriával kapcsolatban.

Káply Mátyás

Felkapott hírek

Friss hírek

eu usa_1371

Németország a szabadkereskedelem mellett érvelt

Tovább kell erősíteni az utóbbi évtizedekben kifejlődött nemzetközi kereskedelmi rendszert, és mindenkinek be kell látnia, hogy a piacok nyitottságával és a kereskedelem szabadságával jár a legjobban - mondta pénteken Peter Altmaier német gazdasági miniszter az amerikai védővámokkal kapcsolatban.

Read More »
eu_orosz

Az EU nekimegy Oroszországnak a mérgezéses ügy miatt

Az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozat szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország a felelős Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezéséért. A találkozón több uniós tagállam is bejelentette, hogy orosz diplomaták kiutasítását fontolgatja.

Read More »