Orosz muszlimok tömeges ébredése

A szovjet korszak alatt az oroszországi muszlimok számára a vallás gyakorlása a pincék és konyhák falai közé szorult vissza, ahogy az a többi hit esetében is történt. A mekkai zarándoklaton való részvétel szinte elképzelhetetlen volt. 2007-ben több tízezer orosz muszlim készül Szaúd-Arábiába – adta hírül a New York Times.

Az iszlám öt pillére között található az a kötelesség, amelynek értelmében egy muszlim számára életében egyszer meg kell látogatnia Mekkát, a vallás legszentebb helyét. Az erősödő orosz gazdaságnak köszönhetően évről évre több orosz muszlim vesz részt a zarándoklaton.

A szovjet uralom alatt évi 18 ember utazhatott el az eseményre. Ma már nem a kiutaztató fél, hanem a vendéglátó szab kvótákat: Szaúd-Arábia jelezte, hogy összesen 26.000 embert várnak Oroszországból. Ez a szám is előrelépést jelent a tavalyi 20.000-ről. Mindehhez szükséges volt az orosz elnök, Vlagyimir Putyin látogatása az arab országban, amelyre évtizedek óta nem láthattunk példát az orosz vezetés részéről.

Körülbelül 3000 csecsen zarándokra is számítanak, annak ellenére, hogy az út költségét 2-3000 dollárra becsülik. Az elfogadott hagyományok szerint egy elhunyt vagy beteg rokon részére sem kizárt, hogy teljesíthető a rokonok által a mekkai út.

Oroszországban jelenleg körülbelül 4000 mecset található, ami komoly emelkedést mutat a szovjet időkben kiépült 90 mecsettel szemben. Moszkvában muszlim ruha- és élelmiszerüzletek nyitottak, idén pedig az első muszlim kórházat is felavatták. A nyilvántartások nem egyértelműek, 13-23 millió muszlim élhet az országban. Többségük a Kaukázus környékén és Tatarsztánban illetve Baskortosztánban található.

A Kreml maga is támogatja a legnagyobb hazai vallási kisebbséget. A szaúdi kapcsolatok mellett komoly tőkét fektetnek a muszlim iskolák és más közszolgáltatások fejlesztésébe. Ugyanakkor aggódnak, hogy a szaúdi zarándoklat kiváló alkalom lehet a mérsékelt orosz muszlimok radikalizálására. Éppen ezért, bár a hivatalos források tagadják, mégis elképzelhető, hogy ügynököket is beépítenek a 26.000 fős orosz zarándoktömegbe.

Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek