Mégsem lesz iráni atombomba?

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) legújabb közleménye szerint Irán atomprogramja békés célú. Nyugati diplomaták kritikát fogalmaztak meg a szervezettel szemben.

A NAÜ vizsgálatai szerint Irán nukleáris programjának egyedüli célja az energiatermelés. Teherán ugyan továbbra is dúsít uránt, azonban azt jóval kevesebb mennyiségben, mint ami elegendő lenne atomfegyver előállítására. Mohamed el-Baradei, az atomenergia ügynökség vezetője előterjeszést kíván az ENSZ BT elé nyújtani, hogy megakadályozza újabb szankciók bevezetését a perzsa ország ellen. Mint nyilatkozta, a NAÜ pont átláthatatlansága és titkossága miatt terjesztette annak idején az iráni nukleáris program ügyét a Biztonsági Tanács elé. Most azonban amikor a helyzet megváltozott, nincs szükség további ellenlépésekre.

Mindez azonban korántsem jelenti azt, hogy végetért volna az iráni atomprogram körüli nemzetközi kötélhúzás és diplomáciai játszma. Maradtak ugyanis még ellentmondásos pontok. Ilyen az az atomreaktor, melyet Teherán jelenleg épít, és majd urándúsításra fog szolgálni. Az Arakban épült nehézvízgyártó üzem ugyancsak hagy némi kétséget maga után, ráadásul ezek működtetésével Irán megszegi az ENSZ BT több határozatát is. Nyugati diplomaták pont ezért kritizálták a NAÜ-t, mondván az akaratlanul is segítséget nyújt a perzsa országnak, hogy időt nyerjen és tovább bővítse nukleáris kapacitását.

Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

csehorszag

Babis a szociáldemokraták felé kacsintgat

A csehországi kormányalakítási tárgyalásokon jelenleg az "egyetlen asztalon lévő változat" az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította kormány, amelyet a kommunisták támogatnának - jelentette ki Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök szerdán, miután tárgyalt Jan Hamácekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.

Read More »