Rendkívüli állapotot vezettek be Szomáliában

Három hónapos rendkívüli állapotot rendelt el a szomáliai parlament szombaton azzal a céllal, hogy helyreálljon az ország biztonsága a kormányellenes iszlamista lázadók leverésével végződő többhetes harcok után.

A döntést bejelentő Osman Elmi Boqore, a parlament elnökének második helyettese közölte, ha szükségessé válik a három hónapos időszak meghosszabbítása, az államfő kérni fogja a parlament jóváhagyását az intézkedéshez. A jelen lévő képviselők közül 154-en a rendkívüli állapot bevezetése mellett, ketten ellene szavaztak.

A parlamenti ülést Baidoa dél-szomáliai városban tartották, a 275 képviselő fennmaradó része nem volt jelen, többségük a fővárosban, Mogadishuban vagy a szomszédos Kenyában tartózkodik.

Ali Mohamed Gedi miniszterelnök az elmúlt hónapban jelentette be a rendkívüli állapot bevezetésére vonatkozó terveket, miután az etiópiai támogatást élvező kormányerők kiűzték az iszlamistákat Mogadishuból.

Szomáliában 1991, Mohamed Siad Barré diktatúrájának megdöntése óta nincs hatékony központi kormány. Azóta 14 kísérlet történt egy egységes, központi kormány létrehozására, de az ország továbbra is megosztott maradt, az egyes területeket törzsi választóvonalak mentén hadurak ellenőrzik. A jelenlegi átmeneti kabinet, amely a legutóbbi időkig Baidoában székelt, igyekszik megszilárdítani új székhelyét Mogadishuban, amelyet a világ egyik legveszélyesebb városának tartanak.

Kitekintő / mti

Felkapott hírek

Friss hírek

eu usa_1371

Németország a szabadkereskedelem mellett érvelt

Tovább kell erősíteni az utóbbi évtizedekben kifejlődött nemzetközi kereskedelmi rendszert, és mindenkinek be kell látnia, hogy a piacok nyitottságával és a kereskedelem szabadságával jár a legjobban - mondta pénteken Peter Altmaier német gazdasági miniszter az amerikai védővámokkal kapcsolatban.

Read More »
eu_orosz

Az EU nekimegy Oroszországnak a mérgezéses ügy miatt

Az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozat szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország a felelős Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezéséért. A találkozón több uniós tagállam is bejelentette, hogy orosz diplomaták kiutasítását fontolgatja.

Read More »