A Hamász vezetője elismerte Izrael létezését

A szervezet száműzetésben élő vezetője tényként ismerte el Izrael létezését.

Hozzátette azonban a kormányzó radikális palesztin mozgalom csak akkor veheti fontolóra Izrael állam hivatalos elismerését, ha létrejött a palesztin állam. Háled Mesaal azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy Izrael valóság, és tény, hogy létezik.

A politikus úgy véli: a gond nem Izrael létezése, hanem az, hogy elmulasztották a palesztin állam megteremtését.

A Hamász-vezető ezzel enyhítette korábbi álláspontját, amelyben elutasította Izrael állam jogát a létezéshez.

Eközben Madrid ismét aktív szerepet szeretne játszani a közel-keleti rendezésben. Mint másfél évtizeddel ezelőtt, amikor a spanyol fővárosban rendezett konferenciát követően létrejött a palesztin hatóság. Szerdán háromnapos ülés kezdődött. A palesztinokat egy nyolctagú delegáció képviseli, élén Mohammed Dahlannal, a Fatah népszerű, egyre befolyásosabb fiatal vezetőjével. Izraelből 11-en utaztak Madridba, köztük a volt külügyminiszter és a katonai elhárítás egykori feje is. Több külügyminiszter képviseli Európát, valamint jelen vannak az oroszok, az ENSZ, az Arab Liga, Amerika, Egyiptom és Jordánia küldöttei is.

A tervek szerint a találkozón egyaránt megvitatják a Libanon-Izrael, a Szíria-Izrael és a palesztinok-izraeli ügyeket. Az izraeli békedelegáció Madridba utazott, Ehud Olmert miniszterelnök pedig Pekingbe, ahol látogatásának célja, hogy Kína ne működjön közre az iráni atom megteremtésében.

Közben Jeruzsálemben az egyik tévéhíradó arról tudósított, hogy a legfőbb ügyész két korrupciós ügyben is hamarosan rendőrségi nyomozást indíttat ellene. Az igazságügyi minisztériumban nem erősítették meg a kiszivárgott híreket, amikről Olmert Kínában található közvetlen munkatársai semmit sem tudnak, legalábbis ezt közölték az izraeli sajtóval.

Kitekintő /radio.hu

Felkapott hírek

Friss hírek

Berlin, 2018. március 26.
A Stimulate nevű project keretén belül bemutatásra kerülő vezető nélküli elektromos busz a berlini Charite Egyetemi Kórház területén 2018. március 26-án. A busz napokon belül megkezdi működését a német fővárosban. (MTI/EPA/Omer Messinger)

Az elektromos buszok elterjedése árthat az olajiparnak

Az akkumulátoros motorokkal felszerelt buszok hirtelen komoly „problémává” váltak, lévén a közeljövőben jelentős mértékben hozzájárulhatnak a városi közlekedés forradalmasításához, valamint segíthetik az energiaipart átformáló erőket. Kínával az élen, egyre több hagyományos szmog-okádó dízelbehemótot váltanak fel elektromos buszok, ezáltal pedig csökken a fosszilis üzemanyag iránti kereslet.

Read More »