Amerikai légi csapás Szomália területén

Amerikai repülők hétfőn csaptak le az al-Kaida terrorszervezet feltételezett tagjaira Szomália déli részén. Az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozót küld Szomália partjaihoz. Solana ENSZ békefenntartókat küldene Szomáliába.

Egy amerikai harci gép támadást hajtott végre az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat két tagja ellen Dél-Szomáliában – jelentette a CBS amerikai televízió, amely szerint még nem tudni, hogy sikeres volt-e az akció. A hírt a CNN amerikai hírtelevízió, majd a szomáliai kormány szóvivője is megerősítette. Az amerikai légierő gépe a Dzsibutiban lévő támaszpontról felszállva hajtotta végre a támadást Szomália déli csücskében, ahová a feltételezett al-Kaida tagok feltehetően a fővárosból, Mogadishuból menekültek. Az átmeneti kormány székhelyéről, Baidoából telefonon nyilatkozó szomáliai kormányszóvivő szerint a célpont Badel falu volt, ahol a terroristák rejtőztek. "A repülőgép eltalálta a célpontot. Nagyon sokan meghaltak, de a támadás sikerült" – mondta. A terroristák egyikét a kenyai és tanzániai amerikai nagykövetségek ellen 1998-ban elkövetett pokolgépes támadással gyanúsítják.

Az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozót küld Szomália partjaihoz

Az Egyesült Államok kedden egyik repülőgép-hordozóját Szomália partjaihoz küldte, hogy az ott lévő már három hadihajóhoz csatlakozva terroristaellenes hadműveletekben vegyen részt. Az amerikai haditengerészet ötödik flottájának tájékoztatása szerint az Eisenhower repülőgép-hordozót a sürgős helyzetre való tekintettel a Perzsa-öbölből az Indiai-óceánra, Szomália partjainak közelébe vezénylik. A lépéssel amerikai harci repülők kerülnek a szomáliai partok közvetlen közelébe és ha a helyzet úgy hozza, bevetik őket – közölte a haditengerészet. A szomáliai kormány egyik tisztviselője kedden bejelentette, hogy amerikai repülők előző nap támadást intéztek az al-Kaida terrorszervezet feltételezett tagjai ellen Szomália déli részén, Ras Kamboni térségében, ahol egy kiképző központ működött. Az amerikaiak végezni akartak azzal a két terroristával, akik 1998-ban pokolgépes merényletet hajtottak végre az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetsége ellen. A kormányszóvivő elmondása szerint a légi csapást azt követően hajtották végre, hogy megerősítést nyert: a térségben rejtőzködnek az al-Kaida tagjai.

Solana ENSZ békefenntartókat küldene Szomáliába

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja szerint az ENSZ-nek békefenntartókat kellene küldene Szomáliába azt követően, hogy a térségbe megérkeztek az Afrikai Unió első egységei.

A politikus felvetéséről hétfőn beszélt újságíróknak New Yorkban azután, hogy tárgyalt a kérdésről Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral. Solana úgy vélekedett, hogy a lépésre azért is szükség van, mert az Afrikai Unió a szudáni Dárfúr térségben végzett hasonló feladat mellett nem képes egy második, ilyen nagy feladattal járó művelet végrehajtására. Az unió főmegbízottja kiemelte: nem vár azonnali választ felvetésére, a békefenntartással foglalkozó szakértőknek még elemezniük kell a helyzetet az északkelet-afrikai országban. Addig is azonban el lehet gondolkodni a kezdeményezésen – tette hozzá végezetül Solana.

Negyven év után Szomáliában

A kormányerők által nemrég visszafoglalt Mogadishuba érkezett tegnap Abdullahi Yusuf szomáliai elnök, aki először jár saját országa fővárosában hivatalba lépése óta. Yusuf negyven éve nem tette be a lábát Mogadishuba, ahol sok ellensége van. A szomáliai kormány kész bevonni a kormányzásba a mérsékelt iszlamista elemeket, feltéve, hogy leteszik a fegyvert.

Kitekintő / nol.hu

Felkapott hírek

Friss hírek