Curiosity: víz a Marson

Piukovics Judit
2012. szeptember 29., szombat

A NASA marsjárója, a Curiosity egy olyan kőzetről küldött felvételeket, amelyek egy gyorsan áramló, valaha létezett vízfolyamra utalnak. A NASA munkatársai szerint a megkövesedett üledékbe beágyazódott kavicsok golflabdányi mérete, valamint azok nagysága és lekerekített alakja arról tanúskodik, hogy semmiképp sem a szél, hanem a víz sodorta a köveket. A folyó nagyjából térdig érhetett a kutatók szerint, másodpercenként csaknem egy métert tett meg.

forrás: www.nasa.gov

A kőzetet az úgynevezett Glenerg-ponthoz vezető úton fedezte fel. A lelőhely a marsjáró landolási helye, a Gale-kráter északi pereme és a Curiosity végső célja, az 5 kilométer magas Aeolis-hegy között félúton helyezkedik el. 

A NASA szerint a következő feladat megtalálni az optimális helyet a fúrások elvégzésére és a mintavételre, ahol a kutatók az egykori élet jelenlétére utaló karbonlerakódásokat keresnek majd. A 2,5 milliárd dolláros összköltségű, csaknem két földi évre tervezett program célja, hogy kiderítsék: létezhettek-e valamikor a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek.

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?