Curiosity: víz a Marson

A NASA marsjárója, a Curiosity egy olyan kőzetről küldött felvételeket, amelyek egy gyorsan áramló, valaha létezett vízfolyamra utalnak. A NASA munkatársai szerint a megkövesedett üledékbe beágyazódott kavicsok golflabdányi mérete, valamint azok nagysága és lekerekített alakja arról tanúskodik, hogy semmiképp sem a szél, hanem a víz sodorta a köveket. A folyó nagyjából térdig érhetett a kutatók szerint, másodpercenként csaknem egy métert tett meg.

A kőzetet az úgynevezett Glenerg-ponthoz vezető úton fedezte fel. A lelőhely a marsjáró landolási helye, a Gale-kráter északi pereme és a Curiosity végső célja, az 5 kilométer magas Aeolis-hegy között félúton helyezkedik el. 

A NASA szerint a következő feladat megtalálni az optimális helyet a fúrások elvégzésére és a mintavételre, ahol a kutatók az egykori élet jelenlétére utaló karbonlerakódásokat keresnek majd. A 2,5 milliárd dolláros összköltségű, csaknem két földi évre tervezett program célja, hogy kiderítsék: létezhettek-e valamikor a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek.

Piukovics Judit

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »