Greenpeace-aktivistákat tartóztattak le Moszkvában

Piukovics Judit
2012. szeptember 5., szerda

Szerda reggel jegesmedvének öltözött Greenpeace-aktivisták lezárták a Gazprom moszkvai központjának bejáratát. Az aktivisták azt követelték, hogy az orosz vállalat haladéktalanul hagyjon fel a sarkvidéki olajfúrási terveivel. Tíz aktivistát letartóztattak, köztük egy magyar lányt is. Az aktivisták lezárták a Gazprom moszkvai épületének bejáratát és a kerítéshez láncolták magukat.

„A Shell és a Gazpom sarkvidéki olajfúrási tervei beláthatatlan és végzetes következményekkel járhatnak az Északi-sarkvidéken. Az egyetlen módja, hogy megakadályozzunk egy katasztrofális olajkiömlést, hogy betiltjuk ezen a sérülékeny területen az összes fúrást és védett területté nyilvánítjuk az Északi-sarkvidéket” - mondta el Stoll Barbara, a Greenpeace kampányfelelőse. Az orosz olajóriás a jövő év elején akarja megkezdeni a Pecsora-tengeren az olajkitermelést, annak ellenére, hogy a Prirazlomnaja olajfúró platformról kiderült: nincs olajkiömlés esetére szóló vészforgatókönyve. Független kutatások is alátámasztják, hogy egy esetleges olajkiömlést ezen a területen szinte lehetetlen lenne feltakarítani és végzetes következményekkel járhatna az egész bolygóra nézve.

A mai demonstráció része a Greenpeace globális kampányának, amelynek célja, hogy védettséget kapjon az Északi-sarkvidék. Június óta a www.savethearctic.org oldalon már több mint másfél millió ember csatlakozott a petícióhoz, köztük 35 ezer magyar is aláírta a felhívást.

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?