Greenpeace-aktivistákat tartóztattak le Moszkvában

Szerda reggel jegesmedvének öltözött Greenpeace-aktivisták lezárták a Gazprom moszkvai központjának bejáratát. Az aktivisták azt követelték, hogy az orosz vállalat haladéktalanul hagyjon fel a sarkvidéki olajfúrási terveivel. Tíz aktivistát letartóztattak, köztük egy magyar lányt is. Az aktivisták lezárták a Gazprom moszkvai épületének bejáratát és a kerítéshez láncolták magukat.

„A Shell és a Gazpom sarkvidéki olajfúrási tervei beláthatatlan és végzetes következményekkel járhatnak az Északi-sarkvidéken. Az egyetlen módja, hogy megakadályozzunk egy katasztrofális olajkiömlést, hogy betiltjuk ezen a sérülékeny területen az összes fúrást és védett területté nyilvánítjuk az Északi-sarkvidéket” – mondta el Stoll Barbara, a Greenpeace kampányfelelőse. Az orosz olajóriás a jövő év elején akarja megkezdeni a Pecsora-tengeren az olajkitermelést, annak ellenére, hogy a Prirazlomnaja olajfúró platformról kiderült: nincs olajkiömlés esetére szóló vészforgatókönyve. Független kutatások is alátámasztják, hogy egy esetleges olajkiömlést ezen a területen szinte lehetetlen lenne feltakarítani és végzetes következményekkel járhatna az egész bolygóra nézve.

A mai demonstráció része a Greenpeace globális kampányának, amelynek célja, hogy védettséget kapjon az Északi-sarkvidék. Június óta a www.savethearctic.org oldalon már több mint másfél millió ember csatlakozott a petícióhoz, köztük 35 ezer magyar is aláírta a felhívást.

Piukovics Judit

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Reuters

Lassan szétesik a francia Nemzeti Front

Távozásra kényszerült Florian Philippot, a francia Nemzeti Front alelnöke. A pártelnök Marine Le Pen legfőbb bizalmasának számító politikus maga jelentette be csütörtökön, hogy kilép a jobboldali pártból, amelyben a tavaszi elnökválasztás óta nem szűnik a vezetők közötti torzsalkodás.

Read More »