Bio-vízbontás: üzemanyagot vízből!

[m]érnökbázis
2009. április 17., péntek

A tiszta, megújuló energiaforrások kutatásának egyik legfontosabb célja egy hatékony, mesterséges katalizátor kifejlesztése, amellyel a napfény segítségével a vizet oxigénre és hidrogénre lehet bontani. Mégpedig azért, mert a hidrogén hosszú távon tiszta, környezetbarát üzemanyag lehet. Izraeli kutatók most egy olyan új eljárást mutattak be, amelynek során ez több lépésben és káros vegyi anyagok hozzáadása nélkül megvalósítható. Az eddig létrehozott mesterséges rendszerek kevéssé hatékonyak, és többnyire egyéb kémiai anyagok hozzáadását teszik szükségessé, ezért olyan fontos új módszereket találni a víz bontására.   

A Weizmann Intézet szerves kémiai osztályán David Milstein professzor és kollégái egyedülálló eljárást fejlesztettek ki, amely nagy előrelépést jelent a probléma a megoldásában. A kutatócsoport az oxigénatomok kapcsolódásának eddig ismeretlen módját mutatta ki, sőt ennek mechanizmusát is leírta. A víz bontása során a problémát tulajdonképpen az jelenti, hogyan lehet a vízmolekulákból két oxigénatom közötti kötés kialakításával oxigéngázt kinyerni.   

A természet egy nagyon hatékony eljárást alakított ki erre: a növényekben zajló fotoszintézisből származik az összes oxigén a földön. Bár jelentős előrelépés történt már a fotoszintézis folyamatának megértésében, még mindig nem tisztázódott teljesen, hogyan működik ez a rendszer. Világszerte dolgoznak – nagy eredmények nélkül – olyan mesterséges fotoszintetizáló rendszerek kifejlesztésén, amelyek katalizátorként szolgáló fémkomplexekre épülnek.

A Weizmann Intézet kutatócsoportjának új módszere egymást követő, termikus és fény által befolyásolt reakciók sorozatára oszlik, amelyek több lépcsőben hidrogén és oxigén felszabadulásához vezetnek. A reakciókat egy különleges anyag katalizálja: egy fémkomplex, amelyet Milstein professzor csoportja korábbi kutatásai során fejlesztett ki. Ebben a ruténium alapú fémkomplexben a vízmolekula bomlásakor a központi fémion és a hozzá kapcsolódó szerves rész is szerepet kap.   

A kutatócsoport kísérletei során kiderült, hogy a komplex és a víz kölcsönhatásakor a vízmolekulában felszakad az egyik hidrogénatom és az oxigénatom közötti kötés, és a hidrogénatom a szerves részhez kötődik, míg a megmaradt hidrogén- és oxigénatom (OH-csoport) a komplex központi fémionjával létesít kötést.

Ez a módosult komplex képezi az eljárás következő szakaszának, a termikus szakasznak az alapját: ha az oldatot 100 °C-ra hevítik, a komplexből felszabadul a hidrogén – amely potenciális környezetbarát üzemanyagforrás –, és egy újabb OH-csoport kapcsolódik a központi fémionhoz.

„Ám a legérdekesebb szakasz a harmadik, a ťfényszakaszŤ” – magyarázta Milstein. „Ha ezt a harmadik komplexet szobahőmérsékleten fény hatásának tesszük ki, nemcsak oxigéngáz termelődik, hanem a fémkomplex kiindulási állapotába alakul vissza, így újra felhasználható a további reakciókhoz.”

A kutatók szerint ezek az eredmények azért figyelemre méltóak, mert ritka az, hogy egy mesterségesen előállított fémkomplex segítségével létesüljön kötés két oxigénatom között, és mindeddig nem volt tisztázott, hogy ez egyáltalán hogyan történik. Milstein kutatócsoportjának az ilyen eljárások egyik alapját jelentő, eddig ismeretlen mechanizmust is sikerült azonosítania.

További kísérletekben kimutatták, hogy az eljárásnak ebben a harmadik szakaszában a fény biztosítja a két OH-csoport összekapcsolódásához szükséges energiát, amelyekből hidrogén-peroxid (H2O2) képződik, amely aztán gyorsan oxigénre és vízre bomlik. „Mivel a hidrogén-peroxid viszonylag instabil molekula, a kutatók a folyamatnak ezt a szakaszát mindig figyelmen kívül hagyták, és lényegtelennek tartották, mi azonban ennek ellenkezőjét bizonyítottuk be” – nyilatkozta Milstein.

Emellett a kutatócsoport azt is kimutatta, hogy a két oxigénatom közötti kötés egy molekulán belül jön létre – és nem különböző molekulák oxigénatomjai között, mint ahogy eddig feltételezték –, valamint hogy ez egy központi fémion segítségével történik.

Milstein kutatócsoportja a hidrogén és oxigén vízből való előállításának olyan módját mutatta be, amelyhez csak fény szükséges, de vegyi anyagok hozzáadása nem. Következő kísérletükben a kutatók az eljárás egyes szakaszait akarják összekapcsolni, hogy egy olyan, hatékony katalizátorrendszert hozzanak létre, amely az alternatív energiaforrások kutatásában fontos előrelépést jelent gyakorlati alkalmazásuk felé.

www.mernokbazis.hu

Kapcsolódó anyagok

Az eddigi vélemények
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, ugyanakkor a szerkesztőség fenntartja a jogot a nyíltan sértő, gyűlölködő, trágár ill. reklám tartalmú hozzászólások moderálására!
reichlaszlo47|4 éve |Permalink|Komment elrejtése

egy olyan egyszeru meggoldasrol volna szo,meg lehet oldani aivoviz kerdest 30/50 % van egy megoldas amit most csinalunk alakasban kb. 15/30m3 viz megtakaritast ev/lakas,itt nalunk mint ha a falnak beszelnek,senki nem reagol,a 90es evekben az epites ugyi miniszteriumban be atam egy levelet,felajalva eszt adolgot, hivatak,oromel fel is mentem,asz kerdesztek hogy mi van,nem dolgozom,miert nem keresek egy valalkozot,az majd meg oldja. Most hogy mindenki ,evel foglalkozik,Magyarorszagon ,Erdeiben keresek tarsat.Egy par hete,kemenyen ezen dolgozom.Itt is keresek tarsat,meg az Eu.unionak is irtam.Ha mar 1000 lakasban fel hasznalasra kerul kb media 20ezer m3 ivoviz,oriasi fejlesztes lehetoseg van e dologban,ugyan olyjan lehetoseg van lakohazagban valo felhasznalasara,uj epuleteknel, egy tejesen uj koncsepcio.Alex 00972547547872,akit erdekel komojan,bar mikor a rendelkezesere alok.email reichlaszlo47@gmail.com

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?