Gyógyszermentes ivóvizet!

A gyógyszerek maradványai jelentősen veszélyeztetik az ivóvizeink tisztaságát. Az Austrian Research Centers (ARC) kutatói által kifejlesztett technológia képes megtisztítani a vizet a káros vegyi anyagoktól.

Különböző gyógyszerek maradványai csupán kis mennyiségen találhatók meg a szennyvizekben. Ennek ellenére nagy károkat okozhatnak az emberi egészségben, ha belekerülnek ivóvizeinkbe.

Monika Schönerklee az ARC vízmenedzsment részlegéről elmondta, hogy számos gyógyszer már a legkisebb mennyiségben jelentős hatással van a hormonháztartásra és így káros folyamatok egész kaszkádját okozhatják. Ehhez hasonló jelenségre lettek figyelmesek az állatvilágban (például a kétéltűeknél) és komplett ökológiai rendszerekben is.

A Seiberdorfi Fejlesztés egy hibrid tisztítási eljárás, amely során első lépésben a szennyezett vizet membránok alkalmazásával koncentrálják. Ehhez a folyadékot a membrán mikro- illetve nanométer nagyságú pórusain keresztül préselik át. Kizárólag tiszta víz jut át ezen a szűrőrendszeren, a szerves anyagok visszamaradnak és összegyűlnek. Amikor a visszamaradt folyadék elég konzisztens, akkor következhet az eljárás második lépése, az úgynevezett elektromechanikus oxidáció.

Ennek során elektromos áram segítségével bontják el a szerves vegyületeket. Az elektródák különleges bevonata gondoskodik arról, hogy a lehető legkisebb részekre bomolhassanak el az anyagok. Ezt a jelenséget mineralizációnak nevezik, ugyanis a szerves anyagokból különféle sók és szén-dioxid maradnak vissza.

Jelenleg a berendezés csak kis méretek között üzemel, azonban a seibersdorfi kutatók már a kórházi bevetést tervezik, ahol jelentős a vizek gyógyszeres szennyezése. A gyógyszeres szennyezőanyagok főleg ott okoznak problémát, ahol az ivóvizet természetes folyókból vagy tavakból termelik ki.

[m]érnökbázis

Felkapott hírek

Friss hírek