Németország: Berlin: múlt és jövő

Az Emlékezet temploma: a II. világháborúban félig lebombázták, a háború után nem hozták rendbe, de le sem bontották. Istentisztelet a templom melletti
 
Az Emlékezet temploma: a II. világháborúban félig lebombázták, a háború után nem hozták rendbe, de le sem bontották. Istentisztelet a templom melletti "toronyban" van.
Az Emlékezet temploma: a II. világháborúban félig lebombázták, a háború után nem hozták rendbe, de le sem bontották. Istentisztelet a templom melletti Gendarmenmarkt: a 18. században építették fel francia hugenották templomukat (Französischer Dom), a tér másik oldalán az épület pontos mása, a Deutscher Dom Az Új Zsinagóga a berlini zsidók legnagyobb temploma volt. Bombatámadás érte a háborúban, majd 1958-ban szinte teljesen megsemmisült. 1995-ben építették újjá. A berlini fal egy része. Nem lehet A Check Point Charlie mellett állt ez a tábla, hogy figyelmeztessen az amerikai szektor határára. Ma szuvenírek állandó témája. Holocaust-emlékmű, amely alatt emlékközpont működik. A területen húzódott a fal, a háttérben a keleti rész jellegzetes paneljei láthatók. A másik oldalon a Potsdamer Platz modern épületei állnak.   Az emlékmű különböző méretű betonoszlopokból áll, amelyek között sétálni lehet. A talaj lejt, ezért messziről nagyjából egyforma méretűnek látszanak az oszlopok. A Reichstag üvegkupolája, amely sorbanállás és alapos átvizsgálás után ingyen látogatható. A kupola tetejébe is fel lehet menni. Felülről be lehet látni a képviselőkhöz. Éles szeműek kiszúrhatják a papírokat az asztalokon. A berlini kormányzati negyedben, a Reichstag mellett áll a Bundestag. Valami épülhet a tetején, mert szemetes konténer látható...  A Hauptbahnhof futurisztikus épülete, amelyet 2006-ban adtak át. Eredetileg is pályaudvar állt itt, amely a város kettéosztásával elvesztette kulcsszerepét. A Hauptbahnhof mellett áll ez a modern lószobor. Olyan nagy, hogy a vonatból is jól látszik. A Potsdamer Platz a 1920-as években Berlin szíve volt. A háborúban teljesen lebombázták, majd a fal húzódott itt. Néhány év alatt ellepték a modern irodaépületek. Molecule Man: 30 méter magas szobor a Spree közepén. Három kerület találkozásánál az összefogást hangsúlyozza. A Spree, amely keresztülfolyik Berlinen. A főváros a vizek városa, számtalan tó is van a nyugati részen.
Fotó:
Karácsony Szandra
Kapcsolódnak
Böngésszen további galériáink között!