Őszi gyakornoki program a Kitekintőnél - jelentkezz!
Infosáv elrejtése

Közép-Európa

2014. július 31., csütörtök

Erdogan zsebelheti be a németországi törökök szavazatait

Németországban elkezdődött az első közvetlen török elnökválasztás, csütörtöktől majdnem másfél millió török állampolgárságú lakos vehet részt a voksoláson.

2014. július 29., kedd

Lengyelország megerősítené a NATO katonai jelenlétét

Lengyelország saját területén komolyabb katonai jelenléttel válaszolna az ukrajnai válságra. Ezzel együtt az is kiderült, az oroszok többsége a Nyugatot hibáztatja a szomszédságban kialakult konfliktusért.

2014. július 24., csütörtök

Szerbia kötéltánca a Déli Áramlat kapcsán

Az EB szerint nincs összhangban az uniós szabályozással a Déli Áramlat gázvezeték projektje, ezért arra kérte Szerbiát halassza el a munkálatokat. Az orosz Gazprom vezetése természetesen nem ért ezzel egyet.

2014. július 23., szerda

Több német politikus elvenné Oroszországtól a 2018-as vb-t

Több német politikus szerint a 2018-as labdarúgó világbajnokság rendezési jogának visszavonása a megfelelő szankció, ha Moszkva továbbra sem segíti a maláj utasszállító tragédiája okainak feltárását és az ukrán válság békés rendezését.

Kétharmadnál tart a magyar forráslehívás

A 2007 és 2013 között elérhető közel 25 milliárd euró felzárkóztatási forrás 66,57 százalékát sikerült lehívnia mostanáig Magyarországnak a legutolsó adatok szerint.

A kölni bíróság rábólintott a kanabiszültetésre

Súlyos betegek kivételes esetben termeszthetnek kannabiszt saját fogyasztásra, terápiás céllal - döntött kedden a kölni közigazgatási bíróság.

2014. július 20., vasárnap

Tömegsírban talált áldozatokat temettek újra Bosznia-Hercegovinában

Nők, gyerekek és idősek maradványai is voltak a tömegsírban. Ezrek sorsa mindmáig tisztázatlan. Újabb borzalmakra kerülhet napfény.

2014. július 17., csütörtök

A kormányfő túl lágyszívű

Lemondott Lazar Krstić pénzügyminiszter, miután kijelentette a miniszterelnökkel ellentétben ő sokkal keményebb reformokat szeretett volna. Krstić szerint Aleksandar Vučić túl lágyszívű.

2014. július 15., kedd

Bosznia-Hercegovina választási rendszere diszkriminatív

A strasbourgi bíróság is kimondta: diszkrimináció uralkodik a balkáni államban. Az ítélet még nem jogerős.

2014. július 13., vasárnap

Szlovénia választ

Nehéz feladat vár majd az új kormányra. A közvélemény a választástól politikai stabilizációt vár.

2014. július 12., szombat

Megint az oroszok állnak a háttérben?

Orosz energialobbi, ellenzéki offenzíva vagy kegyvesztett kormánypárti politikusok? Kik játszhatták ki a lengyel nemzetbiztonságot egy teljes éven keresztül?

2014. július 10., csütörtök

Belgrád: a kerítésen kívülre helyezett ajtó

Közösen nyitotta meg Magyarország Belgrádi Nagykövetségének kulturális szolgálatát, vagyis a Collegium Hungaricumot Belgrádban Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

2014. július 8., kedd

Őszig kormány nélkül maradhat Koszovó

Nehéz helyzetben az elnök asszony: az előrehozott választásokat követően akár hónapokra is kormány nélkül maradhat az ország.

2014. július 3., csütörtök

Soha nem születtek ilyen kevesen Szerbiában

Még a háborúk idején sem született olyan kevés gyerek Szerbiában, mint tavaly, egy kisebb város lakossága "tűnt el".

2014. június 26., csütörtök

Beton virágtartókkal alapoznák a békét Koszovóban

Az észak-koszovói Kosovska Mitrovicán zavargások alakultak ki, miután a szerbek beton virágtartókat helyztek el a béke parknak elnevezett határterületen.

2014. június 18., szerda

Koszovóban így lesz a győztesből vesztes

Lezajlottak az előrehozott választások Koszovóban. Hashim Thaci triplázott, ám lehetséges, hogy mégsem ő lesz a miniszterelnök.

2014. június 13., péntek

Megbukott a bolgár kormány

Megbukott Bulgáriában a kormányzó baloldali koalíciós kormány. A török kisebbség pártjának szava ismét döntőnek bizonyult. A szélsőjobboldalt a teljes bukás veszélyezteti.

2014. június 12., csütörtök

Rontott Magyarország pontszámán a Freedom House

A Freedom House nemzetközi jogvédő szervezet legújabb, Nations in Transit 2014 (Nemzetek átalakulóban 2014) című, a közép-európai és a balkáni országokat, valamint a volt szovjet tagállamokat vizsgáló jelentése szerint a demokrácia helyzete Szlovéniában a legjobb.

2014. június 11., szerda

Nem teszik a reklámadó a német lapoknak

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap és a liberális Süddeutsche Zeitung (SZ) a Norvég Civil Alap támogatásai körül keletkezett vitáról közölt beszámolót szerdán.

2014. június 6., péntek

Az Origo miatt külföldön is áll a bál

A Die Welt című német konzervatív lap és a liberális Süddeutsche Zeitung az Origo hírportál főszerkesztőjének leváltásáról közölt cikket.