Közép-Európa

2014. március 26., szerda

Montenegró miniszterelnöke egyeztetett a NATO-főtitkárral

A montenegrói kormányfő, Milo Đukanović  hivatalos látogatást tett a NATO brüsszeli székházában, ahol találkozott Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral.

2014. március 25., kedd

A horvátok vizsgálódnak az INA háza táján

A horvát hatóságok újabb vizsgálatot indítottak az INA háza táján. Ismét célkeresztbe kerülhet a MOL.

Ezúttal az ukránok rajzolták át Európa térképét

Szerbia és Bosznia-Hercegovina külügyminisztériuma is fennakadt egy Ukrajnában készült promóciós anyagon. Utóbbi ugyanis egész egyszerűen eltüntette a két délszláv országot Európa térképéről.

A partvonalról figyeljük, ahogy átrendeződik Európa

Az ukrán helyzet Magyarország európai szerepét is átértékeli, mégis csak kivülről szemléljük az erőviszonyok átrendeződését.  (6)

2014. március 24., hétfő

Ezért nem fog működni az oroszok elleni szankcióhadjárat

A tervben lévő, Oroszország ellen készülő uniós szankciók kapcsán a Kitekintő elemzésében Európa zászlóshajóját, Németországot és a német motivációkat veszi górcső alá.  (14)

2014. március 21., péntek

Putyin új barátra talált

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke legitimnek és demokratikusnak nevezte a Krím-félsziget sorsáról döntő népszavazást, koránt sem véletlenül.  (12)

2014. március 20., csütörtök

Unalmas kampány és előre látható győzelem Szerbiában

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) előzetes eredményei alapján a szerbiai választásokon a Szerb Haladó Párt (SNS) 158 helyet szerzett a 250 fős parlamentben.

A nyugdíjak fogják bedönteni a német gazdaságot

A kedden nyilvánosságra hozott OECD-jelentés komoly okot adhat Németországban az aggodalomra, a német gazdaságot ugyanis egy óriási veszély fenyegeti hosszútávon, ez pedig a rohamosan öregedő társadalom miatt megnövekedett nyugdíjkiadások.  (4)

2014. március 17., hétfő

Bosznia-Hercegovina jövője a tét

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Szarajevóban járt, ahol egyúttal Brüsszel segítségét is megígérte. Bosznia-Hercegovina jövője persze ezzel együtt is kérdéses.

2014. március 16., vasárnap

Krím és Koszovó: ugyanaz a helyzet?

Az utóbbi napokban lezajló krími eseményeket sokan sokféleképpen látják és elemzik. Maga Vlagyimir Putyin párhuzamot húzott egyik interjújában az albánok önrendelkezési joga és a krími történések között.  (13)

2014. március 14., péntek

El akarták hallgattatni Schrödert a Krím-ügyben

Némileg túlbuzgó európai zöldpárti és konzervatív képviselők meg akarták tiltani Gerhard Schrödernek, hogy Oroszországgal kapcsolatban bárminemű nyilatkozatot tegyen.  (19)

2014. március 13., csütörtök

Újabb kilenc évet kapott a volt kormányfő

A korábban más vádpontok kapcsán már elítélt egykori horvát kormányfő most újabb kilenc évet kapott. A délszláv ország egyik valaha volt legnagyobb korrupciós botránya nem kímélte Ivo Sanader korábbi pártját sem.

2014. március 12., szerda

Történelmi mélyponton a csehek bizalma az EU iránt

Soha nem tapasztalt bizalmatlanság itatja át a cseh társadalmat.  (1)

Merkel telefondiplomáciája Putyinnal

Európában és a tengerentúlon reménykedve tekintenek Angela Merkelre és a német diplomáciai karra, hátha ők még el tudnak valamit érni az ukrán félsziget ügyében, mondván, őrájuk még talán hallgat Vlagyimir Putyin.

2014. március 10., hétfő

A háború női áldozataiért harcol Koszovó

Atifete Jahjaga, Koszovó elnöke nemzeti tanácsot hozott létre a háború alatt nemi erőszakot elszenvedettek számára annak érdekében, hogy kérésekkel és jogaik követelésével élhessenek.

2014. március 6., csütörtök

INA: Amerika is színre lép

Az ukrajnai orosz beavatkozás szele Horvátországot is elérte, s ez délszláv elemzők szerint új opciót teremthet az INA sorsán régóta vitázó MOL, illetve a másik főrészvényes, a zágrábi kormányzat számára.

Ígéretek és célok: választási körkép Szerbiából

A szerbiai pártok gőzerővel készülnek a választásokra. A voksolásra jogosult polgárok március 16-án járulhatnak az urnák elé a délszláv államban.

2014. március 5., szerda

Terítékre kerül Bosznia-Hercegovina

Transzatlanti partnerség, uniós támogatás vagy a boszniai szerb elnök óhajának megfelelő erőteljes átalakítás. A héten ebből válogathat Bosznia-Hercegovina.

2014. március 4., kedd

Előrehozott választások Macedóniában

Előrehozott parlamenti választásokra kerül sor Macedóniában azt követően, hogy felbomlott a Nikola Gruevszki vezette populista kormánykoalíció.

2014. március 3., hétfő

Merkel Londonig ment, hogy visszahozza a briteket

A német kancellárasszonyt a legfőbb barátnak és szövetségesnek kijáró tisztelettel fogadták Londonban: beszédet tarthatott a parlament két házának együttes ülésén, ebéddel kínálták a Downing Street 10-ben, végezetül pedig ötórai teára invitálták a Buckingham-palotába a királynőhöz.

További dossziék a rovatban

Európa és környéke - Hírfolyam