Közép-Európa

2014. június 4., szerda

Mélyre ássa magát a horvát baloldal

A volt pénzügyminiszter tartotta magát korábbi ígéretéhez és az EP-választásokat követően kitálalt arról, hogy miért is kellett távoznia a kormányból. Sárdobálás és kettős politikai öngyilkosság horvát módra.

2014. május 29., csütörtök

Horvátország az EP-választás tükrében

Horvátországban az EP-választások egyértelmű győztese a jelenleg ellenzékben lévő jobboldal, de a zöldek is csodát tettek. A balközép kormánykoalícióra ezzel együtt nehéz idők köszönthetnek.

2014. május 27., kedd

Tüzet és vizet kellett kibékíteni

Május 22-én kihirdették a Vajdaság új Statútumát. A politikai élet vegyes érzelmekkel nyilatkozott az új alapdokumentumról.

2014. május 20., kedd

Rendkívüli állapot Szerbiában

Csütörtök óta rendkívüli állapot van Szerbiában a heves esőzések következtében kialakult árhullámok miatt.

2014. május 18., vasárnap

Montenegró készen áll a NATO-tagságra

Mozgalmasan telt a tavasz kezdete a montenegrói kormány számára. A kormány tagjai aktív tevékenységbe fogtak annak érdekében, hogy minél eredményesebb legyen az euro-atlanti csatlakozás folyamata.  (5)

2014. május 15., csütörtök

Csavarokkal tarkított gesztusok Bosznia-Hercegovinának

A szerb kormányfő első hivatalos útja Szarajevóba vezetett. Aleksandar Vučić barátsággal érkezett, de Belgrád szándékai ezzel együtt is zárójelbe tehetik Bosznia-Hercegovina egyik kitörési lehetőségét.

Katonai garanciákat is kér Orbán Viktor

Katonai természetű, közlekedési és szállítási, valamint energiabiztonsági garanciákra van szüksége Közép-Európának - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Pozsonyban.  (9)

2014. május 13., kedd

A Nyugat és Oroszország között rekedve

Az EU azt szeretné, ha Szerbia elítélné Oroszországot az ukrán válsággal kapcsolatban.  (6)

2014. május 12., hétfő

Horvátországtól hiába vár többet a NATO

Az Egyesült Államok vezetése és a NATO főtitkára is arra ösztönöz, hogy a szövetség tagországai növeljék katonai kiadásaikat. A horvát védelmi miniszter szívesen költene többet, ám nincs miből.  (4)

2014. május 7., szerda

A horvát kormányfő menesztette pénzügyminiszterét

Délszláv sajtóhírek szerint egy földügylet körüli botrány okozta a horvát pénzügyminiszter vesztét, de az sem titok, hogy a kormányfő, valamint a most távozó tárcavezető koránt sem ettek egymás tenyeréből.

2014. május 5., hétfő

Megint Varsóban kezdett Orbán Viktor

A következő magyar kormány is mélyen elkötelezett lesz a történelmi lengyel-magyar barátság mellett - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Varsóban.

Ez lehet az ukrán válságra adott első válasz

Mintegy 21,4 milliárd koronát biztosít a cseh kormány 2015 és 2027 között a hadsereg hangsebességen felüli vadászgépeinek működésére.  (7)

2014. május 2., péntek

Visegrádi Együttműködés jelene és jövője

A Visegrádi Együttműködés 1991-ben jött létre három ország (Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, majd Csehszlovákia kettéválásával négy ország) kooperációs szándékával. 

2014. április 30., szerda

A koalíciót megkötötték, de a Vajdaság statútuma még kérdéses

A VMSZ koalíciót kötött a Szerb Haladó Párttal, de a Vajdaság statútuma még nincs készen.

2014. április 29., kedd

Kihívásokkal teli egymásrautaltság

Az európai uniós csatlakozás évfordulója alkalmából a Visegrádi Együttműködés elmúlt tíz évét vesszük górcső alá. A sorozat legfrisebb részében a négyek közti konfliktusforrásokat és érdekközösséget vizsgáljuk.

2014. április 24., csütörtök

Több államfő is megy II. János Pál szentté avatására

Bronislaw Komorowski jelenlegi lengyel államfő és két elődje, Lech Walesa és Aleksander Kwasniewski is jelen lesz II. János Pál pápa - a lengyel Karol Wojtyla - április 27-i vatikáni szentté avatásán.

2014. április 23., szerda

Vucic elkerülné a „görög forgatókönyvet”

Vasárnap megalakul az az új szerb kormány, amely előtt igen nehéz feladatok állnak.

2014. április 22., kedd

Súlypontáthelyezés: a lengyel külpolitika elmúlt tíz éve

Az európai uniós csatlakozás évfordulója alkalmából a Visegrádi Együttműködés elmúlt tíz évét vesszük górcső alá. A sorozat első részében a lengyel külpolitika változásaival foglalkozunk.

2014. április 18., péntek

Tovább romlott a demokrácia minősége

Éves és negyedéves összehasonlításban is romlott a demokrácia minősége Szlovákiában az idei év első három hónapjában - derült ki a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) szlovák civil szervezet, Barométer címet viselő jelentéséből, amelynek megállapításait pozsonyi sajtótájékoztatójukon ismertették a szervezet képviselői szerdán.  (2)

Hetven éves lett a németek médiakancellárja

Hetvenedik születésnapja alkalmából a Kitekintő Gerhard Schröder életútját eleveníti fel egy nagyobb lélegzetvételű cikkben.