Skandináv reakciók a Brexitre

Tegnap kiderült, hogy az EU-tagságról tartott brit népszavazáson a Brexit támogatói nyertek: a britek többsége az Európai Unióból való kilépésre szavazott. A Brexit hírére a skandináv kormányok is reagáltak.

A csütörtöki EU-népszavazáson a britek 52 százaléka a Brexit-re, vagyis az Európai Unióból való kilépésre voksolt. A referendum eredményét tegnap a skandináv kormányok is kommentálták.

A svéd kormányfő Stefan Löfven kifejezte, hogy „tiszteletben tartja” a döntést, de úgy gondolja, hogy a britek „sokat nyerhettek volna a bennmaradással”. Svédország így egy „fontos együttműködő partnert veszít az EU-ban”, de továbbra is „meg van győződve arról, hogy az európai együttműködés fontos”.

A norvég kormányfő Erna Solberg egyetértett svéd kollégájával abban, hogy az európai kooperációra szükség van a brit népszavazás után is. A Brexit szerinte „útkereszteződést jelent az európai együttműködés számára”, de nem befolyásolja Norvégia és az EU kapcsolatát. A kormányfő elmondta, hogy „az EU egy jó kompromisszum-gépezet”, amely a Brexit által okozott problémákra is megoldást fog találni.

A dán miniszterelnök Lars Løkke Rasmussen kifejtette, hogy „tiszteletben tartja” a britek döntését, de „nem rejti véka alá, hogy ez egy nagyon szomorú eredmény Európa és Dánia számára”. A Brexit ugyanakkor „nem változtat azon, hogy Dánia az EU-hoz tartozik”.

Illésy Géza

Felkapott hírek

Friss hírek

Bukarest, 2018. január 15.
2018. január 12-én a bukaresti védelmi minisztériumban készített kép Mihai Tudose román miniszterelnökrõl. Tudose 2018. január 15-én benyújtotta lemondását, miután pártja, a 2016 decemberi parlamenti választásokon gyõztes Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága az esti ülésén megvonta tõle politikai támogatását. (MTI/EPA/Robert Ghement)

Lemondott a román miniszterelnök

Benyújtja lemondását Mihai Tudose román miniszterelnök, miután pártja, a 2016 decemberi parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága hétfő esti ülésén megvonta tőle politikai támogatását.

Read More »