Magyar evezős siker Svájcban

„Istenek tava” így hívják nemzetközi evezős körökben a svájci Lucerne mellett található 2,5 km-es természetes tavacskát. A hegyekkel körül vett tó kitűnő szélmentes körülményeket kínál az evezősöknek, ezért minden évben itt rendezik a világkupa sorozat záró futamát. A felnőtt világkupa döntők szünetében vasárnap pedig az ifjúsági nyolcasoké a főszerep, hisz évről-évre svájci, olasz, osztrák és német csapatok mérkőznek meg a városok kupájáért. Az idei évben először a magyar ifjúsági nyolcas is részt vett a versenyen és a Csepel, Szeged és Műegyetem evezőseiből összeálló csapat rögtön a dobogóra is felküzdötte magát!

Ifjúsági evezőseinknek nagy motivációt adott, hogy pár nappal korábban ugyanezen a pályán harcolta ki Pétervári Molnár-Bendegúz egypárban, valamint Simon Béla és Juhász Adrián kettesben az olimpiai részvételt. Noha a többi egységünknek: a könnyűsúlyú kétpárevezősnek és négyesünknek nem sikerült megszerezni a kvótát, versenyzőink derekasan helytálltak a pótkvalifikáción. A világkupa könnyűsúlyú egypár mezőnyében pedig Tamás Bence bizonyította, hogy nem lehet egykönnyen a magyar könnyűsúlyú fiúkat leírni: kemény csatában a B döntő első helyén végzett.

Ifjúsági evezőseinknek emellett lehetőségük volt négy napon keresztül a világkupa mezőnyével edzeni és olimpiai és világbajnokok között felkészülni a döntő futamra.

Az ifjúsági nyolcasok idei versenyét a helyi svájci válogatott csapata nyerte, csak kicsivel megelőzve az elmúlt három évben bajnok bécsi LIA egyesület nyolcasát. A magyar fiúk, akik korábban az angol Head of the River versenyen is bizonyítottak, az olasz Piemonte egységével vívtak nagy csatát, de az utolsó métereken sikerült bebiztosítaniuk a harmadik helyet.

Bár a svájci, az osztrák és az olasz csapat formailag klubszínekben, illetve tartományi csapatként indult, lényegében ifjúsági válogatott csapatok és versenyzők vettek részt ezen a versenyen. A győztes svájci csapat a helvétek legjobbjait vonultatta fel, felkészültségüket jól mutatja, hogy a májusi müncheni regattán – ha csak egy hajszállal is – megverték az ifjúsági világbajnokságra készülő brit nyolcast, s nagy különbséggel előzték meg a cseh és a lengyel válogatott nyolcasát! Az osztrák csapat négy tagja négyesben az idei müncheni regattán népes, 26 csapatot felvonultató mezőnyben utasított maga mögé mindenkit, köztük a britek, a franciák, a svájciak, a lengyelek és a csehek négyesét. Bátran állíthatjuk tehát, hogy a mieink a nemzetközi élvonalba tartozó, igazán rangos ellenfelek között értek el kiváló eredményt. 

A folytatás az ifjúsági Európa Bajnokságon, a litvánai Trakai-ban következik július elején, ahol felvértezve az „Istenek taván” szerzett tapasztalatokkal, hasonló nagy csatákra számíthat a csapat.

Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

uber_621

Dániában is feladta az Uber

Az Uber 2014 novemberében jelent meg az 5,7 milliós lélekszámú Dániában. Jelenleg kétezer sofőrt foglalkoztat, és mintegy 300 ezren töltötték le okostelefonjukra a szolgáltatás igénybe vételéhez szükséges applikációt.

Read More »