Megszületett a világ legnagyobb olajipari vállalata

Október 22-én hétfőn az orosz Rosznyefty megvette a BP tulajdonába tartozó TNK-BP olajipari vállalatot, és ezzel létrejött az olajipar történetének egyik legnagyobb üzlete – megszületett a világ leghatalmasabb olajipari vállalata. A többségi tulajdonos az orosz állam. Az ügylet teljes értékét 61 milliárd dollárba értékelte Vlagyimir Putyin orosz államfő és a Rosznyefty elnöke Igor Szecsin.

Az október 22-én hétfőn létrejött üzlettel Vlagyimir Putyin orosz államfő beteljesítette a tervét, amely gyakorlatilag az első elnökké választása óta, vagyis 12 éve húzódott: mégpedig a stratégiai fontosságú ágazatok állami ellenőrzés alá vételét. A Gazprom a világ legnagyobb állami vállalata, és teljesen állami kontroll alatt tartja a gázszektort Oroszországban. A TNK-BP Rosznyefty általi bekebelezésével most Gazprom jellegű és méretű óriáscég jött létre az olajiparban is, amely ellenőrzése alatt tartja az olajszektor nagy részét az országban. A folyamat az olajiparban Hodorkovszkij cégével, a JUKOSZ bekebelezésével indult, most jutott el a végső fázisába.

A hétfőn kibocsátott sajtóközlemény szerint a Rosznyefty megvásárolja a BP 50 százalékos tulajdonrészét a TNK-BP-ben, ugyanakkor kivásárolja az AAR birtokában lévő másik 50 százalékot is. Így a Rosznyefty az orosz olajpiac eddigi harmadik legnagyobb szereplőjének a kizárólagos tulajdonosává válik.

A BP nem adta olcsón a céget: a közlemény szerint a Rosznyefty 17,1 milliárd dollárt fizet pénzben a BP-nek az 50 százalékos részért, másrészt pedig saját részvényeivel fizet. Így a BP a Rosznyefty részvényeinek a 12,84 százalékát kapja meg. BP további ajánlatot tett az orosz vállalatnak, amelyben az üzlet következő lépéseként még 5,66 százaléknyi részvényt vásárolna a Rosznyefty anyavállalatában, a Rosznyeftyegázban. Ha ezt az üzletet is jóváhagyja az orosz vezetés, akkor figyelembe véve a BP eddigi részesedését, a tulajdonrésze a Rosznyeftyben 19,75 százalékot fog majd kitenni, vagyis a vállalat igazgatói tanácsában kilenc tagból kettőt nevezhet majd ki, írja a Lenta.ru orosz lap. A pénz nem jön majd rosszul a BP-nek, amely még mindig a mexikói-öböli katasztrófa következményeitől lábadozik.

A másik 50 százaléknyi részt az AAR-től vásárolja meg a Rosznyefty. Ennek az ügyletnek az összege 28 milliárd dollár. Így a Rosznyefty elnöke, Igor Szecsin szerint az ügylet teljes értéke eléri a 61 milliárd dollárt, vagyis ez Oroszország történetének mindaddigi legnagyobb ügylete. 

A hivatalos bejelentés ellenére az ügyletet még jóvá kell hagynia a BP, illetve a Rosznyefty igazgatói tanácsának, Putyin azonban már jóváhagyta a vásárlást, úgy hogy orosz részről nem lesz akadálya. Maga Putyin a vételárat jónak nevezte, írja a RIA orosz hírügynökség.

Ilyen módon az öt legnagyobb orosz olajipari vállalatából három állami tulajdonban lesz. 2010-es adatok alapján a Rosznyefty termelte ki a legtöbb kőolajat: 122,7 millió tonnát. Második helyen a Lukoil állt 90,1 millió tonnával, harmadik a TNK-BP 71,7 millióval, majd őket követte a Szurgutnyeftyegaz (59,5 millió tonna) és Gazprom Nyefty (29,9 millió tonna). Amíg a Rosznyefty, a Gazprom Nyefty és most már a TNK-BP többségi tulajdonosa az állam, addig a Lukoil többségi tulajdonrésze (20,6%) az ország 8. leggazdagabb emberének, Agit Alekperov kezében van, a többi pedig más üzletemberek tulajdonában. A Szurgutnyeftyegaz pontos tulajdonosi szerkezete nem ismert (Alekszej Navalnij orosz ügyvéd és blogger szerint a Szurgutnyeftyegaz legnagyobb részvényese maga Vlagyimir Putyin, amivel joggal lehet őt Európa leggazdagabb emberének nevezni). 

A tervek szerint a 61 milliárd dolláros ügylet befejezése2013 első felében várható. Ha ez megtörténik, a Rosznyefty válik a világ legnagyobb olajipari cégévé. Az AFP hírügynökség számításai szerint a Rosznyefty és a TNK-BP 2011-ben együtt körülbelül 4 millió hordónyi kőolajt termelt ki naponta. Vagyis ezzel az együttes teljesítménnyel jóval megelőzné az eddigi élen járó vállalatokat: a kínai PetroChina-t (2,42 millió hordó naponta) és az amerikai Exxon Mobilt (2,31 millió hordó). 

A megalakulandó vállalat bevételeit tekintve 2013-tól a Rosznyefty megközelítheti a Gazprom szintjét: 2011-ben a Rosznyeftynek és a TNK-BP-nek 152,2 milliárd dollár bevétele volt, a Gazpromnak pedig 158,1 milliárd.

Nem olyan jó a helyzet azonban a vállalat piaci értékét tekintve: a Lenta.ru és az AFP adatai szerint a befektetők a már említett Exxon Mobil piaci árát 460 milliárdra értékelik, a PetroChina-t 257 milliárd dollárra. A jelenlegi Rosznyefty piaci értéke ezzel szemben csupán 74 milliárd dolláros szinten mozog.

Anton Bendarzsevszkij

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »