Így lehet demokratikusabb az Európai Unió

A Bizottság a szeptember 12-én javaslatot fogadott el arról, hogy európai szintű jogállást biztosítanának az európai politikai pártok és a hozzájuk kapcsolódó alapítványok számára.

Az európai szintű politikai pártokra és finanszírozásukra vonatkozó hatályos jogszabályt (a 2003. november 4-i 2004/2003/EK rendelet) 2003-ban fogadták el. A jogszabályt 2007-ben módosították, többek között azért, hogy lehetővé tegyék az európai politikai alapítványoknak az uniós költségvetésből történő finanszírozását. Az Európai Parlament a Giannaku-jelentés keretében fogalmazott meg kéréseket a szabályozás javítása céljából. E kérések legnagyobb részét a Bizottság beépítette az új javaslatba.

Míg jelenleg a legtöbb európai politikai párt és alapítvány belgiumi nonprofit egyesületként, illetve nonprofit társaságként van bejegyezve, az új javaslattal, azonban egy teljesen új tagállamokon átnyúló kategória jönne létre. Az új szabályozás elhárítaná az akadályt az európai politikai pártok tagállamokon belüli és több tagállamra kiterjedő működése elől.

Maroš Šefčovič, a Bizottság alelnöke a tervezetről így nyilatkozott: „A valóban transznacionális európai politikai pártok és alapítványok kulcsfontosságúak ahhoz, hogy európai szinten megjelenítsék a polgárok véleményét, és európai szintű nyilvános vitákat adjanak teret. Központi szerepet kell játszaniuk az európai kérdésekről szóló viták alakításában, amelyek a 2014-es európai parlamenti választások közeledtével igen élénknek ígérkeznek az elkövetkező években. A mostani ambiciózus javaslat fontos lépés az európai demokrácia megszilárdítása terén.”

Az érintett szervezeteknek a belső demokráciára, a kormányzásra, az elszámoltathatóságra, az átláthatóságra, és az Unió alapját képező értékek tiszteletben tartására vonatkozó magas szigorú előírásoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy európai politikai pártként vagy európai politikai alapítványként ismerjék el őket. A pártfinanszírozást komplex szabályrendszer határozza meg, beleértve a szigorú beszámolási és ellenőrzési előírásokat is. A jogsértések esetére közigazgatási szankciórendszert vezetnek be.

A javaslat nem befolyásolja az uniós költségvetésből a politikai pártok és alapítványok finanszírozására rendelkezésre bocsátott teljes összegeket. Az e finanszírozásra vonatkozó szabályokat azonban egyszerűsítik és a pártok sajátos helyzetéhez és igényeihez igazítják. Az európai pártoknak közzé kell tenniük az évi 1 000 eurónál többet adományozók nevét, az egyéni adományok éves összeghatára pedig 12 000 euróról 25 000 euróra emelkedik.

A jelenlegi szabályozás alapján 2012-ben összesen 13 európai szintű politikai párt kapott támogatást az Európai Parlament által kezelt alapból. Az európai szintű politikai pártok és alapítványok céljaira fordított költségvetés 2012-ben valamivel meghaladta a 31 millió EUR-t.

A cél továbbra is marad tehát, az európai politikai pártok láthatóságának, elismertségének, hatékonyságának, átláthatóságának és elszámoltathatóságának a növelése annak érdekében, hogy az európai politikai pártok hatékonyabban tudjanak valódi európai nyilvánosságot teremteni, és kifejezni az uniós polgárok akaratát.

Kitekintő / BÁLINT, KÁLLAY ÉS KENDE ÜGYVÉDI IRODA

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »