Günter Grass: Izrael veszélyezteti a világbékét

A német származású író egy szerdán megjelent versében a világbéke veszélyeztetésével vádolta meg Izraelt. A Nobel-díjas író az Irán körül kialakult konfliktust dolgozta fel Amit el kell mondani (Was gesagt werden muss) című versében. Grass művében így fogalmaz: sokáig, túl sokáig hallgatott, kényszerből és félelemből, mert tartott, hogy antiszemitának bélyegzik meg, ám most már nem hallgathat tovább, mert egy nép eltörlése van tervbe véve. A 84 éves író emlékeztetett, hogy Izrael „nukleáris potenciálja” egyre nagyobb, mely ugyan nem titokban, de ellenőrizhetetlenül gyarapodik.

Az író szerint Izrael és nem Irán az, aki „veszélyezteti az amúgy is törékeny világbékét”, és ezt a lírai énnek mindenképpen el kell mondania, mivel könnyen előfordulhat, hogy „holnap már túl késő lesz”. Grass ugyanakkor bírálta saját államát is, amiért Németország a napokban egy újabb tengeralattjárót adott el a zsidó államnak, amiről egy olyan országra lehet csapást mérni, ahol „egyetlen atombomba létét sem sikerült bizonyítani.”

Molnár Tamás Levente

Felkapott hírek

Friss hírek

sziria-rakka_640

Rakka hivatalosan is felszabadult

Az SDF a rakkai stadionban tartott sajtótájékoztatóján jelentette be a város visszavételét az Iszlám Államtól. A dzsihadista szervezet korábban fegyverraktárként és börtönként használta a stadiont, és ez volt az utolsó rakkai létesítmények egyike, ahonnan kiszorították a terrorszervezet fegyvereseit.

Read More »
brexit-5_640

Brexit: toporgás zajlik előrelépés helyett

Eddig nem sikerült megfelelő mértékű előrelépést elérni az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló egyeztetéseken ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a jövőbeli kapcsolatok kérdéseit érintő második tárgyalási szakaszra - mondták ki pénteki brüsszeli találkozójukon a brit kilépés után bennmaradó tagállamok vezetői.

Read More »