Ez a hajó elúszott

Mátraházi Tibor
2012. március 22., csütörtök

A horvát védelmi miniszter bemutatta országa Stratégiai Védelmi Felülvizsgálatának tervezetét. A minisztériumi tisztviselők érthető módon kiálltak a Horvát Hadsereg jövőjét 2020-ig meghatározó stratégia mellett, ugyanakkor katonai szakértők szerint az új dokumentum majdhogynem megsemmisíti a délszláv állam védelmi képességeit. A védelmi tárcát irányító Ante Kotromanović szerint a honvédő háború veterán tábornokai feleslegesen aggódnak az átalakítások miatt, azok összhangban vannak a NATO Horvátországot érintő elképzeléseivel.

Nem kétséges, hogy Zágráb utolsó, azaz 2005-ben kiadott védelmi felülvizsgálata felett már jócskán eljárt az idő. Az új dokumentum kapcsán viszont az is szembeötlő lehet, hogy Horvátország gazdasági problémái miatt ma nem képes modernizálni vagy akár csak fenntartani jelenlegi haderejét.

Az újságíróknak nyilatkozó védelmi miniszter szerint utóbbira nincs is szükség, hiszen bizonyos, hogy Zágráb a közeljövőben nem kényszerül szembenézni újabb fegyveres agresszióval, s ennek fényében a területvédelmi elvek helyett a horvátoknak is inkább a missziók felé kell fordulnia. (Ez valójában már korábban megtörtént.)

Kattintson és nézegessen képeket is!

A Večernji list által megkérdezett katonai szakértők szerint ez persze nem jelenti azt, hogy további 3 ezer fővel kéne csökkenteni a már így is 18 ezer fősre redukált hadsereget, mert így gyakorlatilag bárminemű konfliktus esetén védtelenné és védhetetlenné válna az ország, még a NATO segítségével is.

Petar Stipetić - aki korábban Horvátország vezérkari főnöke is volt – azzal a magyarázattal egészítette ki közleményét, hogy a tervek szerint a csak két dandárt megtartó horvát szárazföldi haderő olyan csekély erőt képviselne, mely a szövetségesek megérkezéséig sem tudna kitartani, annak fogadását pedig végképp képtelen volna szakszerűen lebonyolítani.

Damir Domazet-Lošo csatlakozott az előtte szólóhoz, s kiemelte, hogy ha Zágráb végrehajtja a védelmi felülvizsgálat javaslatait, akkor Horvátország mindössze 5-6000 harcoló katonát tud majd felvonultatni, mely még a minimális védelmi képesség fenntartásához sem lesz elegendő. A haditengerészet egykori admirálisa szerint ráadásul saját fegyvernemét a megszűnés szele lengené be, s az gyakorlatilag – mivel meglévő hajóinak felújítására nincs pénz - egyfajta parti őrséggé alakulna át.

A magyar MiG-ekkel is számoltak

A fejlesztésre szánt pénzeszközök erőteljes megvágása a délszláv állam légierejét sem kímélte, annak ellenére sem, hogy az igencsak kiöregedett MiG-21-esek üzemidejének közelgő kifutása egyre égetőbb problémát jelent Zágráb számára. Mindezt figyelmen kívül hagyva egyre kevésbé valószínű, hogy Horvátország új harci repülők beszerzésére lenne képes, s bár a nyilvánosságra került opciók ezzel a lehetőséggel is számoltak, jelen pillanatban az ósdi MiG-ek jobb állapotban lévő testvéreinek megvásárlása tűnik a legvalószínűbbnek. Így viszont Magyarország is bukhat az üzleten, hiszen a hazánk által nemrég leszerelt MiG-29-esek is a terítéken voltak.

Kapcsolódó anyagok

Az eddigi vélemények
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, ugyanakkor a szerkesztőség fenntartja a jogot a nyíltan sértő, gyűlölködő, trágár ill. reklám tartalmú hozzászólások moderálására!

Nem tudom miért bukhatnánk ezen horvát üzleten (?) bármit is. 29-esek soha nem voltak rendszerbe állítva náluk, csak a szerbeknél. Arról nem is beszélve hogy azokat amiket a Jurassic parkban tároltunk azok így néztek ki:

http://vastagbor.blog.hu/2010/02/01/a_mig_29_flotta

A - talán - még működő négy darabot se tudjuk eladni senkinek. Moldávia évek óta kínálja a sajátjait, sikertelenül. Elég nagy marhák lennének egy elképesztően drágán üzemeltethető és szervízigényes gépet rendszerbe állítani, persze előtte felújítani dollár tízmilliókért.

A horvátok az indiaiakkal tárgyaltak pár darab 21-es "Bison" változat esetleges vásárlásáról. Másról szó sem volt.

rudai gyerek|2 éve |Permalink|Komment elrejtése
@Dupree:

Akkor úgy látszik, hogy ebből az indiai üzletből lesz valami, mert a horvát vezetés odáig mégsem akar elmenni, hogy harci repülőgépek nélkül maradjon a légierő.

    Már válaszolt
  • Dupree ( 2 éve )
@rudai gyerek:

http://htka.hu/2011/02/07/horvat-rancfelvarras/

Nem is értem hogy mi mit bukhatunk ezen. Főleg négy működőképes (de felújítandó) Fulcrummal, ami a kutyának se kell, a többi roncsról nem is beszélve.

Különben jól csinálják, a szlovénoknak még szuperszonikus flottája sincs, (így bődületes költségei sem) és nem is kell. NATO-tagállam, az olasz vagy a magyar (esetleg a olaszországi amerikai) légierő megvédi, ha muszáj. A magyarral kapcsolatosan azért szkeptikus volnék :)))

A horvátoknak van eszük, tele van a piac használt kivonandó, jó állapotú gépekkel amelyeket majd kicsi pénzért meg tudnak majd venni ha úgy döntenek, viszont addig ki lehet húzni a 21-esekkel pár évet, lesrófolandó az árat.

Csak az ügyeletes kötekedő kedvéért a teljes (és most már hivatalos) lista:

1. magyar MiG-29-esek vásárlása és felújítása

2. a horvátokénál újabb, de természetesen szintén leharcolt MiG-21-esek beszerzése

3. fizetni a NATO-nak a légtér védelméért (ezt már elvetették)

4. JAS-39 Gripen

5. MiG-29 M2 (új, Oroszországtól)

6. F-16 (új)

7. Mirage (Izraeltől)

8. Eurofighter Typhoon II (Németországtól)

Ezt a listát néhány napja hozták nyilvánosságra. Az anyagi lehetőségek korlátozottsága miatt a legvalószínűbb a MiG-21-es opció. Utóbbiak Romániából érkeznének.

    Már válaszolt
  • Dupree ( 2 éve )
@Tibinho:

Belinkelnéd a forrást ? Eddig sehol nem véltem felfedezni a magyar verziót, pedig rendszeresen olvasom a híreket. Elég furcsa mindenesetre hogy egy alig szövetség kompatibilis gépre költenének x milliót ami aztán se lesz az, nem beszélve a rendszerbe állítás nem kicsi összegéről.

Természetesen :)

http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=0DF14BEF-159B-4898-B96D-6CDFF5A931B3

Persze több forrásból dolgozom, de ezen a linken találsz egy jó kis táblázatot. Horvátul van, de azért a lényeget biztos megérted.

Orosz ajánlatként szerepel (ugyanis ők újítanák fel a gépeket), de ki van fejtve, hogy a magyar MiG-ekről lenne szó. Nekünk azt hiszem az lenne a lényeg, hogy ne itt rohadjanak el és még némi pénzt is lássunk belőlük.

Valóban érdekes konstukciókban gondolkodnak, de úgy vélem nemzeti önérzetüknél fogva ragaszkodnak a saját gépekhez, jobbra viszont most nincs pénzük...

    Már válaszolt
  • Dupree ( 2 éve )
@Tibinho:

Köszi, bár egy dolog a hírek, egy pedig a komoly számításokon alapuló szándék, nálunk is voltak hasonló cikkek, hogy ezt meg azt kéne venni.

Csodálkoznék a magyar verzión, ui. ezek a gépek rettenetesen eszik a pénzt. Nem beszélve az állapotukról és arról hogy csak részben NATO-kompatibilisek (A verzió, vagyis a legkorábbi). Egyik külföldi fórumon sem olvastam ezt, kizárólag az oroszok másik ajánlatát. A táblázatban szereplő M2 az az SZMT ami nagyon nagy bajban van, mert nincs rá megrendelés - az emlékezetes algériai fiaskó miatt. Hozzátéve azt hogy ugyanezért az árért kaphatnak sokkal jobb állapotú, a szövetségi követelményeknek jobban megfelelő gépet. De pénz híján tökéletes a 21-es megtartása, bár a román forrást megkérdőjelezném mert az övéik is elég gatya állapotban vannak, kivéve a Lancereket. Én továbbra is az indiai Bison-okat látom esélyesnek, mivel azok most is aktív szolgálatban vannak.

Attól tartok, hogy a működő magyar gépek (4 db) és többi leállított vadász a hülyeségünk mementója marad csupán.

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?