Talpra állhat az olajipari óriás

A héten komoly rally bontakozhat ki a British Petroluem részvényeiben. A társaság bejelentése alapján sikerült peren kívül megegyezni a két évvel ezelőtti mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt kártérítést követelő vállalatok jelentős részével. Eddigiekben 14 milliárd dolláros összegek repkedtek az íróasztal felett, ami most 7,8 milliárd dollárra csökkenhet. A pénzt a már korábban felállított kártérítési alapból kívánják kifizetni.

Az egyenlet végeredménye azonban nem jön ki ilyen egyszerűen, mivel az amerikai kormány 17,6 milliárd dolláros bíróságával még számolnia kell a vállalatnak. Mint mindenre, erre is van kerete a cégnek, azonban lényegesen kevesebb, mindössze 3,5 milliárd dollár, mivel a cég szerint a kormány túlbecsli a tengerbe került olaj mennyiségét, ami alapján a büntetést számolják.

Mindent egybe vetve arra számítunk, hogy a 2010-es katasztrófa előtti szintek közelébe (600 penny) emelkedhet az árfolyam, ha marad a matek az eredetiben.  

Kitekintő / Equilor

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »