Hároméves mélyponton az olajkereslet

Equilor
2012. január 19., csütörtök

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) tegnapi napon publikált havi jelentésben csökkentette az olajkeresletre vonatkozó várakozását, napi 200.000 hordóval. A 2011-es tendenciák egybe esnek a gazdasági növekedés lassulásával, hiszen a negyedik negyedévben a visszaesés mértéke a gazdasági világválság körüli szinteket idézi. Az enyhe időjárás is hozzájárult a napi 300.000 hordós csökkenéshez. Mindezt persze annak tükrében érdemes értékelni, hogy a világ napi olajtermelése 81-82 millió hordó körül alakul.

A fogyasztás csökkenése mellett addicionális kockázatot jelent az ellátási láncban (Irán, Nigéria) bekövetkezett változás is. Az OPEC-en kívüli termelés ennek köszönhetően napi 140.000 hordóval csökkent, míg az OPEC kitermelésének növekedése 3 éves rekordot döntött. A biztonsági készletek nagysága 5 hónapja folyamatosan az ötéves átlag alatt van. Az előrejelzés visszavágása miatt az olajár csökkenése lenne reális várakozás, azonban az ellátási lánc és a biztonsági készletek alacsony szintje miatt továbbra is 95 dollár fölötti árszintekre számítunk.        

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?