Hároméves mélyponton az olajkereslet

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) tegnapi napon publikált havi jelentésben csökkentette az olajkeresletre vonatkozó várakozását, napi 200.000 hordóval. A 2011-es tendenciák egybe esnek a gazdasági növekedés lassulásával, hiszen a negyedik negyedévben a visszaesés mértéke a gazdasági világválság körüli szinteket idézi. Az enyhe időjárás is hozzájárult a napi 300.000 hordós csökkenéshez. Mindezt persze annak tükrében érdemes értékelni, hogy a világ napi olajtermelése 81-82 millió hordó körül alakul.

A fogyasztás csökkenése mellett addicionális kockázatot jelent az ellátási láncban (Irán, Nigéria) bekövetkezett változás is. Az OPEC-en kívüli termelés ennek köszönhetően napi 140.000 hordóval csökkent, míg az OPEC kitermelésének növekedése 3 éves rekordot döntött. A biztonsági készletek nagysága 5 hónapja folyamatosan az ötéves átlag alatt van. Az előrejelzés visszavágása miatt az olajár csökkenése lenne reális várakozás, azonban az ellátási lánc és a biztonsági készletek alacsony szintje miatt továbbra is 95 dollár fölötti árszintekre számítunk.        

Kitekintő / Equilor

Felkapott hírek

Friss hírek

orosz

Oroszország már az OPEC 2.0-ról beszél

Davosban az orosz állami befektetésekért felelős alap vezetője kifejtette, hogy az OPEC és részben Oroszország között az olajtermelés csökkentését célzó decemberi megállapodás akár évekig is jól működhet - Oroszország aktívabb jelenléte a Közel-Keleten pedig segíti az OPEC 2.0 kialakítását.

Read More »