Egykori terroristavezér is indul az ír választásokon

Martin McGuinness, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egykori parancsnoka, északír miniszterelnök-helyettes lesz az ír baloldali nacionalista Sinn Féin párt jelöltje az október végi ír elnökválasztáson.

„Miután több lehetőséget is mérlegeltünk, a párt vezetőségével úgy döntöttünk, Martin McGuinness-t jelöljük Írország elnökének, akinek indulását a Sinn Féin vasárnapi nemzeti végrehajtó választmánya fogja megerősíteni.” – jelentette ki Pearse Doherty, a párt parlamenti képviselője az ír közszolgálati TV-nek adott nyilatkozatában.

A 61 éves miniszterelnök-helyettes jelölését Gerry Adams, pártelnök is megerősítette: „Pozitív, hiteles vezetőre van szükségünk. Úgy hiszem, a választáson való indulással Martin folytathatja azt az utat, amit az észak-írországi békében való kiemelkedő szerepvállalásával megkezdett. Ő az, aki hitelesen megtestesítheti a sziget összes lakójának – katolikusnak, anglikánnak és más protestáns hitűeknek egységét.”

Martin McGuinness indulása több szempontból is figyelmet érdemel. Eleve kuriózumnak számít, hogy a brit protestánsok ellen harcoló IRA politikai szárnyából párttá alakult Sinn Féin elnökjelöltet indít az Ír Köztársaságban, mivel ez eddig nem fordult elő az ír történelemben. Mindazonáltal az elnökaspiráns személye is egyedülálló. McGuinness ugyanis köztudottan vezető szerepet játszott az 1970-es évek IRA vezette terrorakciókban: többszöri letartóztatás és kétszeri börtönbüntetés után csatlakozott a Sinn Féinhez, amelynek tagjaként kulcsszerepe volt az északír békefolyamat során az 1998-as Nagypénteki megállapodás és a 2006-os St. Andrews-paktum előkészítésében is.

A 2007 óta északír miniszterelnök-helyettesi funkciót betöltő politikus elnökjelölése olyan gyakorlati kérdést is felvet, hogyan egyeztethető össze az északír kormánytisztség a köztársasági elnöki kampánnyal. A választ a Sinn Féin belfasti központja máris megadta. A tervek szerint a hivatalos elnöki kampány három hete alatt az IRÁ-ban játszott szerepéért és robbanóanyag birtoklásáért egykor 5 évet szintén börtönben töltő Conor Murphy lehet a helyettes.

A szakértők szerint Martin McGuinness csekély eséllyel indul az október 27-i elnökválasztáson, ugyanakkor pártja abban bízik, sikerül megnövelni az év eleji parlamenti választáson a Sinn Féin által szerzett 10 százalékos választói támogatottságot. Egy dolog bizonyos: amennyiben McGuinness államfői tisztséget nyer, elmondhatja, hogy 30 év alatt az egykor Észak-Írországban és az Ír Köztársaságban is illegálisnak tekintett félkatonai szervezet vezetőjéből a hivatalos karhatalom, az Ír Védelmi Erő főparancsnoka lett.

Olti Máté

Felkapott hírek

Friss hírek

eu usa_1371

Németország a szabadkereskedelem mellett érvelt

Tovább kell erősíteni az utóbbi évtizedekben kifejlődött nemzetközi kereskedelmi rendszert, és mindenkinek be kell látnia, hogy a piacok nyitottságával és a kereskedelem szabadságával jár a legjobban - mondta pénteken Peter Altmaier német gazdasági miniszter az amerikai védővámokkal kapcsolatban.

Read More »
eu_orosz

Az EU nekimegy Oroszországnak a mérgezéses ügy miatt

Az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozat szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország a felelős Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezéséért. A találkozón több uniós tagállam is bejelentette, hogy orosz diplomaták kiutasítását fontolgatja.

Read More »