A magyar menedzserekben is bíznak a német cégek

A fejlett piacokra jellemző eszközökkel menedzselik kelet-európai leányvállalataikat a német vállalatok: az anyacégek elsősorban a költségvetés, a jelentéskészítés és a működési tervek segítségével irányítják leányaikat, s egyre kisebb jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a központból küldjenek vállalatvezetőket a régióba – derül ki a stuttgarti központú IFUA Horváth & Partners stratégiai tanácsadó cég felméréséből, amelynek eredményeit csütörtökön juttatta el az MTI-nek.

Az IFUA felmérésében német, osztrák és svájci központú nemzetközi cégektől összesen 105 vezető vett részt.

“A magyar menedzserek is bekapcsolódtak a nemzetközi vállalatoknál jellemző körforgásba. Gyakori, hogy aki itthon már bizonyított, az külföldön folytatja, hozzánk pedig a térség más országaiból érkeznek vezetők” – idézi a közlemény Radó Istvánt, az IFUA Horváth & Partners senior partnerét.

A válaszokból kiderül, hogy a kelet-európai munkatársak kiválasztásába egyre kevésbé szól bele az anyacég, és a központi utasítások is veszítettek jelentőségükből az elmúlt években. Elvárják ugyanakkor a korszerű menedzsment tudást a helyi irányításban. Ebből a szempontból a marketinget és az értékesítést tekintik a legnagyobb kihívásnak, s jócskán megnőtt az pénzügyi ismeretek, azon belül is a kockázatkezelés jelentősége – mutat rá a felmérés.

Érdekesség, hogy miközben kiemelkedően fontosnak tartják a kockázatkezelést, az ezzel kapcsolatos gyakorlat – mint ezt az IFUA egy másik, német pénzügyi igazgatók körében végzett felmérése kimutatta – nem reagált a válságra: a cégek több mint fele nem építi be a kockázatkezelést sem a tervezésbe, sem az előrejelzésbe, s a pénzügyi vezetőknek még egytizede sem informálódik hetente a kockázati tényezőkről. Pedig a jelenlegi gazdasági környezetben a középtávú, eredményorientált irányítást rövidtávú, a készpénzállományra koncentráló irányításra kell váltani, és a gyors reagáláshoz szükséges információkat extrém rövid idő alatt be kell gyűjteni – hívja fel a figyelmet a közlemény.

MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »