Kisebb parlamentet az országnak!

A Demokrata Unionista Pártot (DUP) vezető miniszterelnök csütörtökön, a Kisvállalkozások Szövetsége rendezvényén tartott beszédében kijelentette, a jelenlegi 12 minisztérium egy 1,7 millió lakosú közösségnek „túlságosan sok, mely nem csupán pénzkidobás, de akadály is a közügyek hatékony intézésében.” Így javaslata szerint a jövő évi észak-ír parlamenti választások után felálló kormányban a jelenlegi Miniszterelnöki- és Miniszterelnök-helyettesi Hivatal helyett egy Végrehajtó Hivatal jönne létre, mely a jelenleginél több végrehajtói feladatot kapna és akár a hagyományos pénzügyminisztériumi funkciót is betöltené. Emellett minisztériumi összevonásokkal 7-re csökkentenék a kormányzati tárcák számát, melyben például a mezőgazdaság és a környezetvédelem egy miniszter irányítása alatt egyesülne.

Peter Robinson a kormányzati kiadáscsökkentésre hivatkozva azt is bejelentette, hogy pártja javasolni fogja a választókerületekben szerezhető mandátumok számának 6-ról 5-re való csökkentését. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a brit koalíciós kormány tervei szerint az észak-ír választókerületek száma a jelenlegi 18-ról 15-re csökken, a jövő évi észak-ír parlamenti választásokon 108 helyett csak 75 mandátum lesz a tét. „Az ily módon elkölthetővé váló pénz biztosítékként szolgálhat a munkahelyek megőrzésére.”

A miniszterelnöki bejelentést az észak-ír politikai pártok egyike sem ítélte el, ugyanakkor számos kritika fogalmazódott meg. Martin McGuinness, a Sinn Féin miniszterelnök-helyettese Robinson „magánszámaként” értékelte a javaslatokat, Tom Elliot, az Ulsteri Unionista Párt (UUP) vezetője pedig „álságosnak” nevezte a nyilatkozatot. Elliot ugyanis emlékeztetett, a miniszterelnök pártja, a DUP brit alsóházi képviselői nemrég a parlamenti mandátumok csökkentéséről szóló választási reform ellen szavaztak Londonban. A Szociáldemokrata és Munkáspárt elnöke, Margaret Ritchie közleményében nem ellenezte a miniszterelnöki ötleteket, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy nem engedi a Nagypénteki Egyezménybe ütköző bármilyen módosítás életbe lépését.

Olti Máté

Felkapott hírek

Friss hírek