A baloldal kész a kormányzásra

Martin McGuinness, észak-ír miniszterelnök-helyettes a héten bejelentette, hogy pártja, a Sinn Féin felkészült arra, hogy Észak-Írország mellett az Ír Köztársaságban is kormánypárt legyen.

A baloldali irányultságú párt politikusa a Belfast Telegraph-ban megjelent nyilatkozatában nevetségesnek nevezte azokat a kijelentéseket, melyek kétségbe vonják képességeiket. „Észak-Írországban nemcsak, hogy kormánypárt vagyunk, de sikerrel és felelősen végezzük ebből adódó feladatainkat.” – mondta McGuinness. A korábbi IRA-vezető hozzátette, kizártnak tartja, hogy az esetleges ír kormányzati szerepvállalást a Sinn Féin az Ír Köztársaság legnagyobb ellenzéki pártjával, a Fine Gael-lel koalícióban végezze.

A kijelentések több szempontból is különös jelentőséggel bírnak. Azok után, hogy az észak-ír miniszterelnök felesége körül botrány tört ki, a Sinn Féin támogatottsága megnőtt. Mindezt csak erősítette, hogy az észak-ír rendőrségi és igazságszolgáltatási feladatok irányítása 38 év után Londonból Belfastba fog kerülni. A katolikus párt ugyanis hagyományosan az ír sziget egységesítését tartja legfőbb feladatának, és bár az első ír parlamenti választások alkalmával parlamenti párt volt, kormánypártként utoljára 1921-ben lépett fel.

Olti Máté

Felkapott hírek

Friss hírek

eu usa_1371

Németország a szabadkereskedelem mellett érvelt

Tovább kell erősíteni az utóbbi évtizedekben kifejlődött nemzetközi kereskedelmi rendszert, és mindenkinek be kell látnia, hogy a piacok nyitottságával és a kereskedelem szabadságával jár a legjobban - mondta pénteken Peter Altmaier német gazdasági miniszter az amerikai védővámokkal kapcsolatban.

Read More »
eu_orosz

Az EU nekimegy Oroszországnak a mérgezéses ügy miatt

Az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozat szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország a felelős Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezéséért. A találkozón több uniós tagállam is bejelentette, hogy orosz diplomaták kiutasítását fontolgatja.

Read More »