Közös európai hadseregért lobbiznak

Guido Westerwelle német külügyminiszter a már nem egyszer vitatott közös európai hadsereg megalakításának gondolatát tárta a résztvevők elé a müncheni biztonsági konferencián február hatodikán. A Német Szabad Demokrata Párt elnöke egyértelművé tette, Berlin hosszú távú célként támogatja egy egységes védelmi rendszer kiépítését, mely megerősítené az Európai Unió globális szintű szerepét.

A képviselő a szombati tárgyaláson azt mondta, az unió új intézményi szabálya, azaz a Lisszaboni-szerződés "nem a végét, hanem a kezdetét jelenti a közös biztonsági- és védelmi politikának". Westerwelle úgy véli, a közös hadsereg "egy erősebb európai integráció motorja" lehetne, mely nem helyettesítené, hanem támogatná az olyan biztonsági struktúrákat, mint a NATO – értesült az euobserver. 

Az elmúlt években többször felmerült a közös európai védelem szükségességének kérdése. A politikusokat megosztja az ötlet, azonban Franciaország, Lengyelország és az Egyesült Királyság támogatóként lépett fel az ügyben. A szigetország lelkesedése nem csoda, hiszen az utóbbi időben több terrortámadási kísérlet érte.

Az euobserver hírei szerint az ellenzők többsége egy NATO-feladatokhoz hasonló, "átfedő" tevékenységet végző szervezet létrehozásától idegenkedik. A szakértők azonban úgy gondolják, az államok többségét – a gazdasági visszaesés problémáját figyelembe véve – a védelmi költségek további emelése riasztja.

A képviselők az egyetértés hiánya ellenére további egyeztetéseket folytatnak az európai hadsereg megalapításának tervéről.

Matus Dóra

Felkapott hírek

Friss hírek