Levegőben az új orosz vadászrepülőgép

Anton Bendarzsevszkij
2010. február 1., hétfő

A gép tulajdonságai titkosítottak, azonban az első repülés, és a kiszivárgott információk alapján a szakértők a már említett tulajdonságokon kívül arra a következtetésre jutottak, hogy a sebessége 2600 km/h körül lehet (ez tehát nem hivatalos, hanem becsült adat) és 5500 km-es távolság megtételére lesz képes. Ezenkívül a gép képes fel- és leszállni 300–400 méter hosszú kifutón.

Kívülről a gép valamiben hasonlít az F-22-re, azonban nagyon ellapított, ami nyilvánvalóan azért van, hogy csökkentsék észrevehetőségének az esélyeit. A Szu T-50-nek éppen az F-22 Raptor volt a legnagyobb konkurense, ám a Pentagon 2009-ben leállította a programot és az F-22-nél lényegesen olcsóbb F-35 mellett döntött, amely 2006 decemberében szállt először a magasba. Ám az F-35-ös még mindig nincs az amerikai haderő kötelékében, hanem gyártási fázis alatt áll.

A Szuhoj T-50 (jobboldalt) és konkurenciái, az  F-22 és F-35

Az addigi legmodernebb harci repülőgép gyártását a drágasága miatt zárták le – egyetlen F-22 Raptor repülő költsége 170–300 millió dollár között mozgott a fegyverzetétől függően, egy órás repülése pedig 40 ezer dollárba került.

A lenta.ru információi szerint az orosz kémrepülőgép fejlesztési programja 12–14 milliárd dollárba kerül, viszont egyetlen repülő ára 40 millió dollár (a „Vesti” szerint, fegyverzetétől függően, ez maximálisan 100 millió dollár lehet). Ebből látszik, hogy az új orosz harci repülőgép lényegesen olcsóbb lesz az amerikainál, ráadásul az előzetes tesztek szerint valószínűleg gyorsabb is és jobb manőverezéssel rendelkezik.

Ráadásul az oroszok a gépet nem csak saját használatra, hanem exportra is szánják, és 2008 december 22-én már alá is írtak egy megállapodást az indiai Hindustan Aeronautics-szal, így India lehet majd az első, amely az orosz Szu T-50-ből kaphat. Az USA annak idején megtiltotta az F-22-es exportját a benne alkalmazott rengeteg titkosított technológia miatt.

Elsőre azt láthatjuk tehát, hogy a T-50-es paramétereiben (legalábbis abban, amit tudni lehet róla) jobban teljesít, mint az amerikai, vagy bármely más harci repülőgép, ráadásul előállítása sokkal olcsóbb azoknál és lényegesen költséghatékonyabb a fenntartása is, amivel minden bizonnyal nagyon népszerű lesz majd a világpiacon.

A Szuhoj repülőgép-vállalat már 1997-ben tett egy kísérletet egy ötödik generációs harci gép megalkotására, ez volt a Szu-47-es, amelynek előre nyilazott szárnya volt, ám az akkori válságos időben nem kaptak rá elegendő pénzt, és a projektet bezárták. Az új motort azonban sikerült kifejleszteniük már a ’90-es évek végén, amely AL-41F-1 kódnéven futott. Ezt tették végül is a következő orosz reménységbe, a MiG-1.44-be, amelyet már a szovjet korszak végén kezdtek fejleszteni, 2000-ben bemutatták, de aztán felhagytak azzal a projekttel is.

A korábbi orosz projektek és a végül megvalósított T-50

Az új, ötödik generációs harci repülőgép az orosz légierőben fel fogja váltani a Szu-27-et, a MiG-29-et és a Szu-35-öt, ami várhatóan 2015-ben következik be. Bár Vlagyimir Putyin a bemutatót követően másnap azt mondta a minisztertanácson, hogy az orosz hadsereg már 2013-ban megkapja a gép első mintáit tesztelésre, de a sorozatgyártás csak 2015-ben kezdődik.

« Előző 1 2 Következő »

Kapcsolódó anyagok

Az eddigi vélemények
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, ugyanakkor a szerkesztőség fenntartja a jogot a nyíltan sértő, gyűlölködő, trágár ill. reklám tartalmú hozzászólások moderálására!

Szóval az oroszoknak már megint van egy "mindennél csúcsszuperebb" prototípusa, amit lehet hogy nem fognak sorozatgyártani.

petraeus|4 éve |Permalink|Komment elrejtése

Keretik a cimet nagyon gyorsan megvaltoztatni!

A kemrepulo, az mondjuk az amerikai U2 es vagy az SR71 es, ez egy tobbfeladatu vadaszbombazo prototipusa, semmi koze nincs a kemrepulok nagyon specializalt kategoriajahoz!

Kivételes pillanat, - teljesen egyetértek Petraeus hozzászólásával.

petraeus|4 éve |Permalink|Komment elrejtése

Az elozetes informaciok alapjan a vilag legjobb es legolcsobb repulogepe, ez most komoly?

Egy repules utan, ezt egesz egyszeruen felelotlenseg kijelenteni.

Az oroszok mindig is gondban voltak a hajtomuveik elettertalmaval, es az orosz alkatresz utanpotlas hiresen megbizhatatlan es draga, lasd india panaszait.

Egyebkent pont a gep sebessege, es az atrepulosi tavolsaga, az ami talan a legkevesbe fontos.

Van e szupercirkalo kepessege? Milyennek az egyuttmukodesi kepessegek, a tobbi geppel, es az AWACSekkel? Mennyire integralt a legvedelmi rendszerbe? Van e tenyleges lopakodo kepessege? Ezek joval fontosabb kerdesek.

Raadasul a fegyverzetrol meg semmit nem tudni a regi R77 es lesz-e a fo fegyver, vagy vannak uj fejlesztesek, lesz e a JDAM bombaja vagy nem, stb.

Egy geptipus onmagaban semmit nem er, az csak egy fegyverrendszer resze, fontos resze de hattertamogatas nelkul sokat nem er.

Az oroszok hiresek a propagandajukrol, en inkabb megvarnam amig tobb tapasztalat jon ossze a geprol, meg az se biztos, hogy eljut a sorozatgyartasig.

Egyebkent az F117 esrol azert nem volt semmi info mert fekete project volt, azaz teljesen titkos, ilyenkor csak azt lehet tudni, hogy evente mennyit koltenek az osszes fekete projektre a pentagonban, a szurke es a feher projektrol sokkal tobb info es megbizhatobb informacio jon ki.

az F35 meg nem az F22 helyett hanem a mellett kerul rendszeresitesre, ez mindig is igy volt tervezve, az F22 es egy lopakodo legifoleny vadasz az F35 os meg 3 variacioban keszulo tobbfeladatu vadaszbombazo.

Az F22 es programot nem allitottak le, csak a megrendelt darabszamot csokkentettek radikalisan, ugy gondoljak, hogy eleg az a 187 raptor amit megrendeltek, illetve nincs penz tobbre, mondjuk ha megnezzuk, hogy hol tartanak az oroszok a sajat "5 ik generacios lopakodojukkal", es figyelembe vesszuk, hogy az E|U-ban nincs akarat egy 5ik generacios gep kifejlesztesere valoszinu, hogy igazuk van.

„PAK FA” néven szerepelt a dokumentumokban (a "frontális légierő perspektív légierei komplexuma") Ezt milyen barom fordította!? Repülőt -legalább képen- látott?

Перспективный Авиационный Комплекс Фронтовой Авиации,

Future Front line Aircraft System

Ez a neve. ;)))

Egyetertek Petraeus-szal az meg azert hosszu ido amig egy prototipusbol valodi handrendbe allithato gep lesz. Valamint a valos teljesitokepesseg pl. a "lopakodast" illetoen dontobb mint a vegsebesseg stb.

Viszont NAGYON SZEP!!!!!!!!!!!!!!! ez ritka az orosz gepeknel.

Anton Bendarzsevszkij|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@petraeus:

Kedves Petraeus,

Ezt mondta az orosz légierő parancsnoka: "első orosz 'stealth' technológiájú" kémrepülőgép" - ennél biztosabb forrásból nem idézhetek :)

  Már válaszolt
 • woww ( 4 éve )
Anton Bendarzsevszkij|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@petraeus:

Kedves petraeus,

azért ha cikket írtam a témáról, akkor valószínűleg én is nagyon alaposan utánanéztem, és utánaolvastam mindennek, és a pontos számoknak is.

Ami a költségeket illeti, ezeket a költségeket számították ki az oroszok, nyilván még nincs teljesen kész a gép, de eddig ezek az adatok nyilvánosak. Az amerikaiktól meg nyilván lehet tudni az F-22-es költségeit, amelyek lényegesen drágábbak az oroszokénál (idéztem is a pontos számokat).

Az F-22 gyártását nem csökkentették, hanem 2009 áprilisától a gyártását feladták, többet nem gyártanak belőle, kész. Erről döntött a kongresszus. És éppen azzal indokolták, hogy az F-22 helyett az F-35-re térnek át, amelyek sokkal olcsóbbak.

A fegyverzet jogos, erről lehet tudni a legkevesebbet.

@Anton Bendarzsevszkij:

Kedves Anton!

Nem akarok akadekoskodni de mit irt szo szerint oroszul?

Az "истребитель" az ugye vadaszgepet, fightert jelent ;) Mondjuk nem az en magyarom a mervado. De bar tobbfunkciosnak tervezik azert megsem ugyanaz mint egy adatgyujto kemrepulogep.

itt az orosz valtozata a wikipedianak ;))

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81_%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B9_%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8

Bocs, hogy ilyen hosszu a link, nem miattam.

Ragnarök|4 éve |Permalink|Komment elrejtése

Meglepő, hogy milyen sokan tudnak Antonon kívül egész elfogadhatóan oroszul! Vü gavarítye pa ruszki, goszpodin? Davaj, davaj! Maladzi! (Nincs ciril betűs billentyűzetem, bocs :-)

Na a lényeg. Hát ki hisz el az oroszoknak bármit is? Petraeus a számból vette ki a szót, Toto meg azelőtt feltette az i-re pontot, mielőtt az i-t kimondtuk volna.

Az a sok szerencsétlen lepattant szerelő meg repülőmérnök, akik melegen gratuláltak a pilótának, hát, ha rájuk gondolok mindig kicsordul a könny a szemem sarkából. Hogy néztek ki? Ahogy azt a SZU korszakból megszokhattuk. Ezektől a régi kliséktől, mint a látványos aláírás a gép mellett meg tényleg lefosom a bokámat. A nyugati negyedik generációs gépeknél már semmilyen papír alapú kommunikáció nincs. A hibateszteket is a gépre csatlakoztatott notebookkal folytatják le. Ezek a büszke, jó emberek meg papíroznak az ötödik (sic!) generációs gép mellett? Hát maguknál vannak a Szuhoj gyár úgynevezett marketingesei, meg píárosai?

Finál konklúzióként hadd menjek át South Park stílusba: F*sza és qrva ócsó, ja, meg a p*cs*m!

Anton Bendarzsevszkij|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@woww:

Nem ugyanaz, mint egy adatgyűjtő kémrepülőgép, ezt nem is vitattam. Ha 100%-ig az lenne, akkor nem lenne olyan a manőverezhetősége és a fegyverzete sem.

De a T-50 is egy kémrepülőgép. A vadászgép és a kémrepülőgép keveréke, sok orosz médium hangzatosan úgy titulálta, hogy a világon "egyedülálló", persze egyetértek, hogy talán még korai mondani bármit is pontosan.

Ezt írják az oroszok: "истребитель с применением технологии стелс" - tehát 'stealth' technológiájú vadászgép.

Ezt pedig már a CNN írta: "Russia tests its first stealth fighter jet" (http://www.cnn.com/2010/WORLD/europe/01/29/russia.stealth.fighter/index.html)

Persze ezen még el lehet vitatkozni, ki mit ért teljesértékű kémrepülőgépnek. Azonban fontos tudni szerintem, hogy a világon jelenleg csak két ország van, amely ilyen technológiájú gépet képes alkotni: USA és Oroszország.

Ez véleményem szerint a legnagyobb eredménye az orosz hadiiparnak most. Szovjet idők óta valami egyedülállót tudtak alkotni újra, amivel megint az élvonalba törtek, utolérve Amerikát.

  Már válaszolt
 • woww ( 4 éve )
Anton Bendarzsevszkij|4 éve |Permalink|Komment elrejtése

Azért mielőtt annyira szidni kezdenénk az orosz légierőt, talán nem árt ha tudjuk, hogy mind a MiG-ek, mind a Szuhoi-ok a világ egyik legelterjedtebb repülőgépei. MiG-29-ből minimum 29 országot számoltam össze, ahol alkalmazzák a gépet, Szu-27 -et pedig pl. Kína és India is licenszben gyártja...

A MiG-25 -tel pedig annak idején egy csomó rekordot megdöntötték.

Ragnarök|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@Anton Bendarzsevszkij:

Hidd el nem akarok a lelkivilágodban gázolni, de az a helyzet, hogy a MIG-29, akármilyen nagy benyomást is tett a nyugatra a 80-as évek végén, ma már elavult típusnak tekinthető és nincs számottevő fejlesztése. Dogfight-ban verhetetlen, csak mielőtt odáig érne látóhatáron túlról egy gyengébb képességű F-16-os is leszedi. Lásd Szerbia próbálkozásai a NATO bombázások idején. A SZU-27-es és 30-as már ígéretesebb, de radar és fegyverzet szinten még mindig az amik légifölény vadászai (F-15 és F-18) alatt teljesítenek, de nem is ez elsősorban a lényeg, hanem amit Petraeus mondott:

"Van e szupercirkalo kepessege? Milyennek az egyuttmukodesi kepessegek, a tobbi geppel, es az AWACSekkel? Mennyire integralt a legvedelmi rendszerbe? Van e tenyleges lopakodo kepessege? Ezek joval fontosabb kerdesek."

Tehát mutogathatok én akármilyen csili-vili gépet, de annak a saját és más haderőnemekkel kapcsolatos együttműködési képessége dönti el sokszor a csatát. Ehhez óriási számítástechnikai és egyéb elektronikai kapacitásokra van szükség és ezekben a kérdésekben sosem voltak élharcosok az oroszok.

@Anton Bendarzsevszkij:

Kedves Anton!

Akkor itt a felreertes a stealth nem azt jelenti kem, "spy" hanem hogy lopakodo, eszrevehetetlen rejtozkodo. Oroszul szerintem a хитрость szo a legmegfelelobb.

A kemrepulogepek egy egesz mas kategoria, legalabb is repulesi, hadaszati szempontbol es felteve a reconnaissance aicraft-et annak hivjak magyarul. (nem biztos pont engem kell kerdezni a magyar kifejezesekrol ;))

Itt egy jo pelda: http://en.wikipedia.org/wiki/EP-3E

Mas: ne foglalkozz a vak biralatokkal a zsigeri oroszutalatnal csak a zsigeri amerikaiutalat nagyobb. Hozza lehet szokni ;)

Leginkabb felelembol vagy irigysegbol fakad.

A ket technologia kozotti kulonbseg a szemleletbeli massagon kivul foleg a gyartasi kulonbsegekbol fakad. Oroszorszagban ritkan volt szempont a nyersanyag hianya miatti takarekoskodas vagy az uzemanyag gazdasagossag, itt igen. A szamitastechnika is mas, az foleg abbol adodott szerintem, hogy itt a nyitottsag miatt sok maganfejleszto is tudott forradalmi otleteket adni (windows, apple) mig anno a SZU-ban ezek zarolt temak voltak. Titoknak titok maradt a rendszer, de a jo otletek sem futottak be, utanna pedig egyszeruen nem volt ra penz.

Mara ez megint rohamleptekkel valtozik. (mit szolsz hozza a Novaja Gazeta weboldala mar egy hete mukodeskeptelen? Nagyon profin csinaljak, akarki is az)

Azert is szeretnem ha ez a gep sorozatgyartasra alkalmassa lenne, mert vegre egy gep ami esztetikailag is meltathato, nem csak a nyers technika.

Szerintem leginkabb penzkerdes lesz.

  Már válaszolt
 • figyelo ( 4 éve )
@woww:

Jó látni és olvasni ezt a konstruktív vitát! ;) Amúgy a cikkben látható youtube-os videó engem nem győzött meg túlzottan arról, hogy ez a gép "egy csoda", sőt inkább azt éreztem, hogy a reptéren várakozó kisebb Komszomolszk-na-Amure-i csődület azon szurkolt, hogy a gép egyben maradjon a levegőben és a landolásnál :D

  Már válaszolt
 • woww ( 4 éve )
@figyelo:

Koszi :)

A tenylegesen elso repulesnel, mindig mindenki szurkol, nagyon. :))

Hiaba minden stimmel papiron, szamitogepen, szimulatorban, nem ugyanaz.

Es, hogy mindenkinek jo kedve legyen es annak aki szeret jatszani ezt ajanlom:

http://www.amazon.com/Ace-Combat-Liberation-Flightstick-Xbox-360/dp/B000UHEA0Y/ref=sr_1_11?ie=UTF8&s=videogames&qid=1265083382&sr=1-11

Az egyik legjobb repulesi jatek, foleg akkor ha az specialis hozza adott vezerlovel egy minimum 47"-es HD kepernyo elott jatszak. ;))

petraeus|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@Anton Bendarzsevszkij:

Kedves Anton,

nem vonom ketsegbe, hogy utananeztel az adatoknak, es nem is zsigeri orosz ellenesseg vezerel.

A fejleszto ceg altal kozolt adatok oroszorszag eseteben nem tul megbizhatoak. Semmi sem kenyszeriti oket az igazmondasra, nekunk nincs a nyakukon a kongresszusi vizsgalobizottsag akik oly sok amerikai programot toroltettek koltseg tullepes es nem kielegito kepessegek miatt.

Oroszorszagban meg konkurens ceg is nehezen akad amelyik kepes lenne egy alternativ gep fejlesztesere.

Az orosz gepekkel kapcsolatban, a 29 orszagbol hany van embargo alatt? Hany nem juthat amerikai fegyverekhez? Hany orokolte a MIG es SU gepeket a Szovjetuniotol? Nem sok olyan orszag marad akik szabadon es azert valasztottak orosz repulot mert jobbnak talaltak az amerikainal vagy az europainal!

Igaz az orosz fegyverek nagysagrendekkel olcsobbak, ezert cserebe kevesbe megbizhatoak, kevesebbet tudnak, meg igy is sokszor nyugati - francia, izraeli elektronikai kiegeszitokkel rendelik oket, illetve ilyen egysegeket epitenek be a modernizalt MIg ekbe SU-kba is. Peldaul az Indiai SUk francia navigacios rendszerel es izraeli radarral es celzo kontenerrel repulnek!

Nagyon orulok, az uj orosz gepnek, a vilag repulo ipara szamara veszteseg lenne, ha az orosz mernokok tudasa elveszne. De en megvarnam a sorozatgyartast es az elso nyilvanos tendert, es az osszehasonlito tesztet mielott kikialtanam az orosz gepet a vilag legjobbjanak, foleg az orosz hagyomanyok fenyeben, miszerint a hivatalosan bejelntett kepessegek koszono viszonyban sincsennek a valosaggal.

Az amerikaik evtizedes tapasztalatokkal 3 szolgalatban allo lopakodo geppel a hatuk mogott folyamatosan problemakrol, es nehezsegekrol szamolnak be, a koltsegtullepest nem is emlitve, bezzeg az oroszok elsore konnyeden lehagyjak oket, olcsobb es jobb gepet epitve?

Tul szep, hogy igaz legyen, de a gep tenyleg szep es remelem, hogy eljut a sorozat gyartasig!

Ragnarök|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@petraeus:

Minden szavad arany! Pont így látom én is.

Anton Bendarjevskiy|4 éve |Permalink|Komment elrejtése

Egyetertek. Megis azt mondom,hogy lehet, hogy naivan, de en hiszek az orosz mernokoknek es a kozolt adatoknak. Elmagyarazom, hogy miert. - A nagy szovjet birodalombol kihulollott orosz lakossagnak ez valoban egy csoda, egy remenysugar - persze eppen ezert lehet benne tulzo, propagandisztikus jelleg, de eppen ebbol kiindulva lehet igaz is. Hiszen Putyinek szerintem nagy sulyt fektettek a katonai programra es a fejlesztesekre is. Visszaadjak az elenyeszett birodalmi tudatot.

Ragnarök|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@Anton Bendarjevskiy:

Anton! Szerintem az orosz népnek jólétre és nem birodalmi tudatra van szüksége. Sokakban él az a kép, amikor Miklós cár az orosz japán háborúban megfelelő utánpótlás helyett szent képeket adományozott a harcoló csapatoknak. Kb. ehhez hasonlít az ilyen csúcsgép bemutatása is. Ez egy ikon. Jelenleg még nem több annál, de az Ural menti bányászoknak és kohászoknak nem erre, hanem időben megérkező és nem inflálódó fizetésre és jó kilátásokkal rendelkező személyes jövő képre van szüksége. Akkor nem lennének alkoholisták és nem kellene megint a Kremlnek törnie a fejét, hogy milyen nevetséges alkoholtilalmi rendeleteket vezessenek már be megint. Én tinédzser koromban sok orosz katonával sefteltem és még közös, hivatalos programjaink is voltak. Az én tapasztalatom akkor az volt, hogy az orosz a világ egyik legrendesebb embere. Sose csesztek át és nem voltak rosszindulatúak. Kifejezetten joviálisak és jófejek voltak. Akkor esett le nekem, hogy az orosz átlagemberrel az égegyadta világon semmi baj sincs, csak azzal az elcseszett politikai vezetésével! Mindig azzal!

Anton Bendarjevskiy|4 éve |Permalink|Komment elrejtése

szerintem ez nem csak ikon, hanem sokat szamit a lakossagnak is. Jelenleg meg Belaruszban vagyok, tudomanyos okokbol, nos, itt amikor mutattak a tv-ben az orosz gepet - epp egy etteremben voltam - az emberek tatott szajjal neztek, aztan rogton beszelni kezdtek arrol, hogy milyen ugyes ez a Putyin... A repulo igy elvivalens lett Putyinnal, az o eredmenyeinek az egyik mutatoja, annak ellenere, hogy amint emlitettem, a Szuhoi mernokei mar '90-es evek ota dolgoztak rajta... Sajnos Lukasenko utan is pl. Europa egyik legnagyobb es legmodernebb konyvtara marad, illetve a szinten talan Europa legnagyobb uj sportarenaja... Ha M.o.-on szuletne most egy olyan technika vagy epitmeny, amivel az orszag a top-ba kerulne, akkor hatvanyozottan megnone a nemzeti ontudat,es szerintem a kormanyt is rogton nepszerubbe tenne

Ragnarök|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@Anton Bendarjevskiy:

Rögtön itt van egy olyen magyar technikai fejlesztés, amivel Magyarország top-ba van, csak ez nem olyan látványos, mint kiengedett futóművekkel egy reptér fölött iskolaköröket róni.

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=1&k=2&i=127997

  Már válaszolt
 • woww ( 4 éve )
 • Vito ( 4 éve )
 • Morcos ( 4 éve )
@Ragnarök:

Nagyon jo!!!!!!!!!! Ingyenes webcast.

Gyorskerdes: Anton Bendarzsevszkij es Anton Bendarjevskiy ugyanaz az illeto? Vagy valaki szorakozik?

Az orosz buszkeseghez. Mindjart kezdodik a Teli Olimpia, sajnos valoszinuleg rongya fognak verni minket hokiban.

Az 1980-as meccset a mai napig szimplan "Csoda a jegen" neven ismerik errefele. Meg Wikipedia szojegyzet is van rola.

http://en.wikipedia.org/wiki/Miracle_on_Ice

:))))))))

Anton Bendarjevskiy|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@woww:

Igen, ugyanaz :D Csak angolul igy irom a nevem,es ha telefonomrol internetezek,akkor Facebook-os accountrol lepek fel. De jogos

  Már válaszolt
 • woww ( 4 éve )
@Anton Bendarjevskiy:

Koszonom szepen. Igy mar ertheto. :))

@Ragnarök:

Mekkora! A Ustream mellé még odatenném a prezi.com-ot is! Milyen kár, hogy mindkettőt alig használják nálunk, azt se tudja az emberek 99%-a, hogy léteznek, azt meg pláne nem, hogy magyarok :( Szóval se a nemzeti öntudathoz nincs sok közük, se a kormányzathoz, bár ez utóbbi esetében a webfejlesztésnek ne is legyen köze hozzá, legalábbis ne olyan propaganda-szinten, mint a vadászgépek esetében :)

De az tény, hogy Antont idézzem, hogy ilyenekkel bizony a topba kerülhetnénk.

Ragnarök|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@Vito:

Az, hogy a kormányzati portálok és a közszolgálati média nem ezekkel a hírekkel van tele, az egyszerűen szégyen és gyalázat!!! Számtalan olyan gyógyszerfejlesztésünk is van, ami gyógyszeripari "világbajnoksági aranyéremmel" ér föl és mégse támogatják és nem is beszélnek róla. Vagy pl. a tetőcserépre applikálható napelem és még sok-sok minden más. Széchenyi szelleme térj vissza hozzánk!!!

  Már válaszolt
 • Vito ( 4 éve )
@Ragnarök:

noha ez már nagyon OFF, de nem bírom megállni, bocs a szerzőtől és mindenkitől, akit zavarna:

75 millió dollár tőkét fektettek be a Ustream-be -

http://www.softbank.co.jp/en/news/press/2010/20100202_03/index.html

http://webisztan.blog.hu/2010/02/02/14_milliard_forintnak_megfelelo_befektetest_kapott_a_ustream_tv

Ez egy sikersztori basszus, k-ra egyetértek abban, hogy őket égen-földön nyomatni kéne! Példaképek kellenek, akik az ifjaknak utat mutatnak, hát itt vannak, reklámozzuk őket mindenütt!

Például adjunk róluk hírt magyar portálokon, khm... ;)

Anton Bendarzsevszkij|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@Vito:

Sajnos Magyarországon a politika mással van elfoglalva, mint hogy sikeres magyar találmányokat és fejlesztéseket hirdesse...

Persze attól függetlenül be kell hogy valljam, Prezit én akkor kezdtem használni, amikor ősszel interneten néztem Bajnai Gordon valamelyik budapesti egyetemi előadását, és ő ott Prezi-t használt, és nagyon jól nézett ki - ez azért hatalmas reklám volt a Prezinek.

De sokkal jobban kellene hirdetni ezeket!

Vito javaslata igen kostruktív, én támogatom! Igyekszünk majd a Kitekintőn olyan dolgokról írni, amelyeket magyarok készítették / fejlesztették ki

@Ragnarök:

Szakadj már le arról az iskolakörről, az első felszállás mindenhol a világon így néz ki, sőt, előtte gurulópróbák is vannak.

kopari78|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@Anton Bendarjevskiy:

Te itt bármit írhatsz, jézust, istent is hozhatod tanúnak, akik mondjuk bizonyságot tesznek valamely állításod mellett - mindhiába. Vannak akik genetikailag magukban hordozzák azt az igazság tudatot, hogy az ami amerikai az jobb mint bármi ami orosz .

Ebben nem zavarja őket, hogy egy szu 30-as a műrepülő képességével manőverezik, az amerikai harci gépek meg úgy fordulnak mint egy eldobott kő /azaz sehogy/.

@kopari78:

De jo lenne ha legalabb valami halvany seged fogalmad lenne a repulesrol!

petraeus|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@kopari78:

Kar, hogy a haborukat nem murepulo versenyekkel dontik el....

kopari78|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@petraeus:

ehhez sem értesz - mint eddig tapasztaltam - semmihez sem. Felteszem lefolysz a forgó zsámolyról és mindenhova írod a hülyeségeid.

Talán hihető, hogy ami mozgékony, az hatékonyabb - akár a harcban is.

Ha valaha ültél volna motorkeképáro(ko)n akkor tudnád, hogy mekkora különbség lehet két jármű között, éa van amivel változatos körülmények esetén le lehet győzni a másikat. Így van ez a harci repülőknél is.

kopari78|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@woww:

semmihez sem érthetek annyit mint te, gondolom azért vagy ezen az oldalon okostojáskodni. Azért szeretném látni,hogy te mi a franchoz értesz azon kívül, hogy (ilyen hülye fedőnévvel) osztod az észt. Át tudod úszni a Dunnát? le tudsz nyomni egy seggel 800 km-t motorral, megkefülöd a Balatont biciglivel egy nap alatt? Megjegyzel 100 tárgyat úgy, hogy tetszés szerinti sorrendben visszamondod? Ismered és tudod alkalmazni a magyar cég - adó - számviteli - munkajogi és polgári jogi jogrendszert?

Mert én ezekre képes vagyok (ez utóbbiból élek) talán azért nem szégelem kiírni a nevem én nem kamu néven szerepelek itt sem

nem tudom azt írni,hogy tisztelettel (hiszen gőzöm sincs hogy milyen figura vagy)

Kopári László

  Már válaszolt
 • woww ( 4 éve )
@kopari78:

Ha valaha is repultel volna egy vadaszgeppel vagy ha eletedbe barmilyen eles csataban is reszt vettel volna akkor tudnad mekkora baromsag amit leirtal.

Ilyet az mond aki soha nem "szagolt puskaport" a katonai kikepzes es egy valos haboruban valo reszvetel kozott van par kulonbseg.

Ragnarök|4 éve |Permalink|Komment elrejtése

Személyeskedés helyett pár biztos forrásból származó hír.

"Az orosz védelmi minisztérium megrendelte az Ula-Udéban lévő repülőgépgyártótól a Szu-25UBM széria modernizációját. Ebben az esetben sem kell nagy mennyiségre gondolni, 10 gép (sic!) átalakítása várható 2010 folyamán. A kétüléses UBM hasonló fedélzeti rendszereket és fegyvereket kap, mint amilyenekkel az együléses SZM változatokat látták el. Ezekből ugyancsak kevés létezik"

(Aranysas, 2010 február, 4. oldal)

"Az orosz légierő hajózóállományát 40%-al csökkentik a közeljövőben. Mindössze 33 légibázis és 13 légvédelmi dandár marad szolgálatban 180 alakulattal a jelenlegi 340 helyett (sic!). A létszám 65 ezerről 38 ezerre csökken, ezzel párhuzamosan azonban a technikai korszerűsítés nem tart lépést. 2020-ra a tervek szerint a harcigép állomány 70%-a új vagy korszerűsített lesz. Ez azonban nem megfelelő arány, ugyanis a jelenlegi korszerűsítési programokon átesett gépek arra az időpontra már elavultak lesznek."

(Aranysas, 2010 február, 4. oldal)

Hol van ezekben a hírekben az a birodalmi hangulat, ami jóleső érzéssel tölti el az orosz állampolgárokat? Egyre inkább azt gyanítom, hogy ezeknek a rossz híreknek az ellensúlyozását szolgálja a Szuhoj T-50 prototípus mutogatása.

kopari78|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@woww:

már tudom: Te pilóta vagy. Talán éppen az aki Boszniában szétlőtte - szó szerint lemészárolta - a násznépet. Esetleg a sífelfonós esetből szereztél tapasztalatot. Irakban biztosan nem mert annak nincs vége, bár civil áldozatok ott is vannak.

  Már válaszolt
 • woww ( 4 éve )
Anton Bendarjevskiy|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@Ragnarök:

Kedves Ragnarok, arrol mar irtunk a Kitekintoben, hogy a tavalyi evben milyen nagyszabasu modernizacios tervek indultak Oroszorszagban. Az orosz hadsereg elavult, hiszen az elmult 20-30 evben nem volt penz hadseregfejlesztesre. Ezt probaljak most behozni. Ugyanezt teszi Kina is, ezt sem fogja senki vitatni. Az On altal emlitettek inkabb a hadsereg racionalizaciojat szolgaljak velemenyem szerint, errol egyebkent mind Medvegyev, mind Putyin beszelt, es nem jelenti azt, hogy szepen lehuzzak a rolot. Ahol kell, csokkentik az allomanyt es kivonjak az elavult technikat

@kopari78:

Semmihez nem ertesz annyira mint en?? Nem hiszem, ezt te allitod, nem en. Kevesse tartom valoszinunek. Speciel a magyar ceg, ado, vagy szamviteli rendszerekrol semmit nem tudok. Nem is hiszem relevans amikor az uj orosz lopakodo gepekrol beszelunk.

Veled ellentetben nem erzem azt kenyszeresen minden temahoz hozza kell szoljak. Nem is teszem. Magyar belpolitikai dolgokrol nem nyilatkozom, mert joreszt azt sem tudom ki kive van. De ez all meg az europai temak nagy tobbsegere is. Nem is latsz tolem beirasokat pl gorogorszagi temanal.

Amikhez hozzaszolok, az amerikai politika, gazdasag, Oroszorszaggal kapcsolatos egyes temak, foleg politika mert a gazdasagukhoz reszleteiben nem ertek, kiveve talan az energiaipart gaz es olaj., illetve muszaki (fizika, matematika), hadaszati, vagy repulessel kapcsolatos temak.

Mar hianyzott a szemelyeskedesed innen:

At tudom-e uszni a Dunat? Igen, sot tobb helyen meg is tettem. Azt ugye azert tudod nem mindegy hol teszed.

"Egy seggel 800 km-t motoron" hmmmm erdekes,

1, Melyik motor megy el 800 km-t egy tankkal, en is kerek olyat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2, Milyen stilus, melyik ceg? Nem mindegy, aki pl crossmotoron akar 800 kn-t vezetni annak ugy kell.

3, Itt az nem tavolsag, nagyon sokan tobbet is mennek, a tavolsagi motorozasnak van nemi hagyomanya errefele.

Korbe biciklizni a Balatont egy nap alatt...? Milyen hosszu? Fogalmam sincs rola, de abbol kiindulva, hogy nem mindegy a terep az orszaguti biciklizesnel sem, mert nem feltetlenul a tavolsag szabja meg a nehezseget nem ertem mit akarsz ezzel bizonyitani. Lehet nezni a Giro d'Italia-t vagy a Tour de France-t vagy a Vuelta-t, csak hogy a harom nagyot emlitsem. Azert is van tobb kulonbozo szinu mez (versenyenkent mas) amit annak fenyeben adnak ki miben vezet, pl hegyifutamok, gyorsasagi szakaszok stb.

@kopari78:

Pilota vagyok...es azon belul esetleg harci? Talan igen talan nem nehez egy ilyen beugratos kerdesre valaszolni ;))))

Itt azert eleg sokan tudnak repulni. Lehetek mozisztar is van soknak repulojogsija. A regiek kozul pl James Stewart pedig tenyleg bombazopilotakent szolgalt is a 2. VH-ban.

Ha igen akkor miert ne lehettem volna Irakban, komolyan azt hiszed ugyanazok az emberek vannak az eleje ota folyamatosan szolgalatban. Gratulalok a katonai tapasztalataidhoz. ;))

De akar lehettem volna Korea-ban is az idobe belefer. De lehetek siman sport vagy kereskedelmi pilota. Sok szervezet hasznalja oket. Talan eppen Haitin vagyok a Voros Kereszttel vagy ki tudja?

A MiG-29-eket fegyverzet nelkul es kicserelt navigacios rendszerrel tobb mint 10 eve aruljak polgari es sportrepulesi celokra az USA-ban es Kanadaban is. Pont azert mert arra a mai napig nagyon jok.

Nehez lehet neked ennyi bizonytalansaggal.

De attol meg a temahoz semmi koze!

Kedves Anton es Ragnarok!

Szerintem egy kicsit elbeszeltek egymas mellett.

A T-50-esrol. Antonnak teljesen igaza van ezzel a (stealth) technologiaval csak az USA es most mar az RF rendelkezik. Hogy a valosagban ez hogy fog ennek a gepnek a konkret eseteben mukodni az mas kerdes. A "lopakodas" kepessege ugyanis nem abszolut. Egyik gep sem folyamatosan es nem minden elol "lathatatlan", inkabb arrol van szo nehezen vagy hadaszati szempontbol tul keson eszreveheto.

Az is igaz ez a kepesseg bar jelentos nem mindig a legfontosabb. Viszont az RF legierejenek szempontjabol nekik az. Ahogy Petreaus irta fentebb a MiG-ek egyik legnagyobb hibaja hogy messzirol le lehetett szedni oket egy olyan geppel ami ugyan sokkal kevesbe manoverezheto de jobb radarral es nagyobb hatotavolsagu fegyverzettel rendelkezik. Ha sikerul a jellemzo mozgekonysagot es a lopakodokepesseget kombinalni ES megfelelo hatter/tamogato rendszert adni ezeknek a gepeknek akkor az valoban elonyt jelent majd az oroszoknak. De ez meg mind csak kiserleti stadiumban van.

Hadseregkorszerusites: Montecuccolinak igaza volt. PENZ, PENZ es PENZ!!!!

Amit most csinalnak az logikus, leepitik az szuksegtelen dolgokat es korszerusitik azt ami marad. Inkabb legyen kevesebb de ami van az jo.

Birodalmi hangulat: Az jo dolog, csak szinten sokba kerul. Viszont en szemely szerint hiszem a modernizacioval az is meg fog jonni, az eddigi hagyomanyok alapjan foleg a mennyisegre a nyers erore tamaszkodott Oroszorszag. Mara valtozott a keplet. Nem utolso sorban azert is mert jo par orszag globalis viszonylatban sokkal nagyobb nepesseggel rendelkezik. Az is igaz teruletileg meg mindig a fold 1/9-ede Oroszorszag. Nem elhanyagolhato.

petraeus|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@kopari78:

bocs, hogy csak most valaszolok, de alig birtam visszakapaszkodni a forgozsamolyra, raadasul ketszer is rossz forumra irtam, na mindegy, ez mar meg se lep hisz ugy se ertek semmihez.

Kulon koszonet a motorkerekparos hasonlatert, most mar ertem, hogy miert kepzik a katonai repulogep pilotakat motorkerekparokkal! Hisz mindketto egy jarmu, milyen egyszeru es milyen zsenialis! Es raadasul ez a sok bolcsesseg egy olyan adoszakertotol jon aki atussza a dunat, egy nap alatt korbebiciklizi a balatont es megjegyez 100 targyat ugy, hogy tetszes szerinti sorrendben visszamondja!

Mar csak azt nem ertem, hogyha a mozgekonyabb az hatekonyabb akkor miert koltenek olyan sokat azokra a fura elektronikus rendszerekre, meg lopakodo kepessegre, radarbesugarzas jelzokre, stb. miert allnak rendszerben legkevesbe sem mozgekony AWACSek, miert koltik el azt a sok penzt pl. integralt kommunikacios rendszerekre?

Csak sebesseggel es mozgekonysaggal utoljara talan az elso vilaghaboruban lehetett valamit elerni, mar a masodik is a pancelzat, fegyverzet, hatotavolsag es sebesseg aranyanak a helyes eltalalsarol szolt, azota ehhez meg hozza kell adni az elektronikat az eszlelest es az egyuttmukodesi kepesseget.

De nem! Eleg ha gyorsabb es mozgekonyabb mindennel, ez a gyozelem kulcsa, hisz Kopari "taxman" 78 megmondta a kitekinto foruman...:):):)

Ragnarök|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@woww:

Anton hozta fel (szerintem utolsó mentségként), hogy ugye a T-50-es az még prototípus meg minden, de visszahozta a birodalmi (felemelő) hangulatot a mély depresszióban süppedő orosz, jobban mondva korábbi SZU állampolgárokra. Ezért kétségtelenül elkezdtem egy kicsit OFF irányba menni.

Most egy kicsit profánabb stílusban fogalmaznám meg, amit cikkekkel akartam. Le van robbanva az egész légierő Oroszországban. Nekik az is eredmény volt, hogy fel tudták újítani a britek riogatását az ócskavastelepre való TU-95-ös Bear-ekkel az Északi-tengeren. Ha 10 db Szu-25UBM gépet tudnak felújítani, akkor már tapsikolnak örömükben. Saját fejlesztéseik nem csúcstechnológiájúak, mert akkor nem lenne szükség a rengeteg francia és izraeli technológiára és alkatrészre, különösen a számítástechnika, adatbuszok, stb. terén (pl. Mi-35 harcihelikopter fejlesztés). Akik vesznek tőlük állandóan panaszkodnak, hogy már a 20 évvel ezelőtti színvonalat se tudják tartani és az igénytelennek kikiáltott gépek ugyan olcsók, de egyre "igényesebbek", mármint munkaóra igényesebbek (horvát Mi-171-esek) és erre előjönnek azzal, hogy ők ötödik generációs gépet tudnak? Nem hiszem el! Egyébként rendszerint leégetik magukat ezzel a terminológiával, mert az összes többi ország a 4 vagy 4+ generációkról beszél az F-35 és F-22 esetén is. Erre az oroszok kitalálták a "generációs ugrást". Ja, főleg a tervasztalon . Ez az egész egy hoax jelenleg. Úgy ahogy egy átverés a Nagy Péter világtengeri körútja, mert ugyan jól nézett ki a benga rakétáscirkáló Venezuela partjai előtt és jó volt, hogy Chavez is sétálhatott a fedélzetén, de addig otthon a kikötőben rohad ócskavasként a flotta fele, kétharmada. Arra nincs saját maguknak pénzük, hogy a kiszuperált atomtengeralattjáróikat ócskavassá vágják föl és a reaktorhulladékot megfelelően eltakarítsák. Olyan híreket hallottam, hogy Murmanszkban elfoglalta az orosz haditengerészet az áramszolgáltatót, mert az a számlák hosszú ki nem fizetettsége okán lekapcsolta a bázis áramellátását. Ezzel persze majdnem előidéztek egy elképesztően nagy nukleáris balesetet, mivel a kikötőben rostokló atomtengeralattjárók reaktorainak a hűtését, azaz a hűtőfolyadék cirkulációját külső áramforrásról intézik. Ha nincs áram, nincs hűtés, akkor a reaktormag túlhevül átégeti a hajótestet és ott a katasztrófa. A Kurszk és a Nyerpa kudarcai? Hm? Megismétlem a kérdésem. Ez birodalom? Meg birodalmi érzés???

Petraeus újfent a szájam íze szerint válaszolt. Teljesen egyetértek vele. Csak hogy pár példát hozzak a

- páncélzat illetve leginkább hiánya tekintetében - P-47 és japán zéró

- fegyverzet - P-47, P-38, Hurricane, Typhoon

- hatótávolság - P-51 és P-38

- sebesség - Me-262 és Gloster Meteor

Anton Bendarzsevszkij|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@Ragnarök:

"Ez birodalom? Meg birodalmi érzés?"

"és erre előjönnek azzal, hogy ők ötödik generációs gépet tudnak? Nem hiszem el"

Nem fogok egyetérteni, de már csak attól egészséges egy ilyen pluralisztikus vita :)

Szerintem amit az oroszok nagyon nagyon jól tudnak, az épp a hadiipar. Ön pedig épp ezt a képességet vitatja el tőlük.

Hozok néhány példát (lehet mondani, hogy a nyers erő nem számít, meg stb., de azért nem is olyan régen a világon csak két hatalom létezett - USA és Oroszország, szerintem nem véletlenül).

A világ leggyorsabb repülője a MiG-25-ös, a Nyugaton annak idején nagy szenzációt keltett amikor a gépet 3395 km/h sebességgel fixálta a radar. Sajnos arról nem beszél a forrásom, hogy még mindig tartja-e a rekordot a MiG.

Azonban mind máig a legmagasabban is a MiG-25 egyik változatával (E-266M) emelkedtek a levegőbe – 1977 augusztus 31-én Alekszander Fedotov 37 650 m magasba repült.

http://ru.wikipedia.org/wiki/МиГ-25

A világ legnagyobb repülősorozatgyártása Szovjetunióban volt és a rekordot a híres szovjet repülő, IL-2 tartja, 36.163-at gyártottak le belőle. Egyetlen repülőmodellből sem gyártottak még ennyit a világon.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Ил-2

A világ egyik leghíresebb kétéltű repülőgépe volt a BE-12, amelyen még egy teljes berendezés is volt ahhoz, hogy tengeralattjárókra vadásszanak vele. 42 világrekordot állított be.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Бе-12

Egy másik orosz kétéltű repülőgép, az A-40 Albatros 126 világrekordot állított be a megjelenése után 1986-ban. Ugyanúgy vízről is és szárazföldről is fel tud szállni.

http://ru.wikipedia.org/wiki/А-40

A világ első szárny-irányt váltó repülőgépe a Tu-22M lett. Jelenleg 70 ilyen gépe van az orosz légierőnek (az eredeti modifikációi)

http://ru.wikipedia.org/wiki/Ту-22М

A világ legnagyobb teherszállító repülője az orosz An-225 „Mrija”, amelynek a maximális terhelhetősége 600 tonna, ebből 250 tonna terhet szállíthat. Ráadásul ezzel a teherrel 900 km/h-ra képes gyorsulni. A repülőgépet 1988-ban mutatták be és 109 világrekordot állított. Az amerikaiak „légi elefántnak” nevezték el az orosz óriást. Legutóbbi rekordját egyébként éppen 2009-ben állította a gép, amikor Frankfurtból Jerevánba a világ légi történetének legnehezebb súlyát szállította – egy 187,6 tonna súlyú generátort.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Ан-225

A világ regisztráltan legmanőverezőképesebb repülőgépe az orosz Szu-27

http://ru.wikipedia.org/wiki/Су-27

A világ legnagyobb helikoptere is orosz, a Mi-12 (másik nevén B-12) 4 hajtóműve van, és a propellerei enyhén oldalt helyezkednek el.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Ми-12

A legtöbb súlyt felemelő helikopter is orosz, a Mi-26, 1977-ben szállt fel először, azóta nem csináltak olyan helikoptert, amely megverte volna ebben. 25 tonna rakományt képes szállítani.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Ми-26

A világ egyetlen „ekranoplánja” (sajnos ezt nem tudom magyarul, angolul „ground effect vehicle”) is orosz, szintén szenzációt okozott annak idején. Egy hajó és egy repülő keveréke, hajóként úszhat, azonban fel is szállhat és ekkor alacsonyan a felszín fölött repül, amivel állítólag gyakorlatilag észrevehetetlen volt a radarok előtt.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Экраноплан

A világ legrégebb óta alkalmazásban lévő bombázó repülők is oroszok – 15 db Tu-4 –est mindmáig Kínában alkalmazzák.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Ту-4

Hahahaha...mondom en mindkettotoknek igazatok van. Persze, hogy nem veletlen ket vilaghatalom volt.

Idealis lenne ha egy gepben az orosz es az amerikai technikat ossze lehetne parositani felhasznalva az orosz elmeleti otleteket es az amerikai hatekonysagot, majd amikor kesz a prototipus akkor atpasszolni az izraelieknek, hadd babraljanak vele. (kevesen tudjak de mind az F szeria eseteben mind pl az apacsoknal rengeteg olyan otlettel, modositassal altak elo ami ugyan elso hallasra hajmereszto volt de aztan kiderult a gyakorlatban tok igazuk van. Meg anno a MiG-et is ok "szereztek be" eloszor a nyugat szamara)

Es utana lehet kezdeni sorozatgyartani. ;))))

Erre ugyan keves az esely a haditechnikaban, de talan az urkutatasban jarhato lenne az ut.

petraeus|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@Anton Bendarzsevszkij:

Kedves Anton,

az altalad emlitett rekordokrol meg annyit erdemes tudni, hogy azok rendkivul fontos fejezetei a repules tortenetenek, a repules hoskoraban a rekordok es a penzjutalmak hajhaszasa fontos osztonzo volt.

A hideg haboru alatt ez a ket szuperhatalom kozotti versenges es propaganda haboru reszeve valt. A magassagi, a sebesseg stb. rekordokat mind kulonlegesen atalakitott es felkeszitett gepekkel ertek el, a szeriagepekhez sok kozuk nem volt, raadasul mindezt termeszetesen fegyverzet nelkul.

Manapsag mar nem divat ilyen dolgokra penzt kiadni, hisz ezek a gepek elsosorban fegyverek es a hatekonysaguk szamit.

Az orosz hadiipar sose erte el az amerikai minoseget es megbizhatosagat, bizonyos termekeik ott voltak/vannak az elvonalban, de ebben incs semmi kulonleges, hisz egeszen kis orszagok is kepesek erre (lasd svedorszag es a grippen, izraeli elektronikai termekek, del afrikai harci helikopter, orszagok egesz sora kepes jominosegu es korszeru fegyvereket gyartani amiket idonkent meg az USA is hadrendbe allit), mig bizonyos dolgokat csak az USA kepes eloallitani, es osszesegeben az orosz hadiipar kozelebe sincs ennek, foleg hogy a szovjetunio szethullasa utan, meg a 80 as evek szinvonalat se tudtak tartani.

kopari78|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@woww:

egy seggel motorozni nem azt jelenti, hogy nem tankolsz....

BMW F650 GS (nem sok köze van a BMW-hez mert a váz olasz, a motor osztrák, az embléma BMW) a sokadik motorom (Van új Yamaha R1-em, azzal aligha lehetne "leszaladni" a tengerpartra, de volt Yamaha Drag Strar motorom is a másik véglet lusta, tohonya).

A BMW 120-as utazó sebesség mellet 4 l / 100 km alatt fogyaszt, így nem gond egy tankolással elmenni Csíkszeredára, vagy Mali Losinjba. (A határon nekem nem kell sorban állnom, leszállnom a motorról) Volt olyan nyár hogy 6 alkalommal mentem ki Erdélybe - csak hétvégére - Székelyudvarhely, vagy annak 100 km-es körzetébe valahova. Autópályán nem motorozok, csak kis utakon, a hegyi utakat jobban kedvelem.

Balatont autóval kb 200 km utazással lehet megkerülni, a kerékpárút hosszabb nyomvonalon meg, kisebb vargabetű a Balaton- felvidéken, és mire visszaértem a kempingbe már közel 240 km-t tettem meg - túrakerékpárral, sátor, hálózsák, tartalék ruházat - több napra indultam, de ez volt az első utam, és nem volt kedvem sehol megállni táborozni. Azóta többször megkerültem, társaságban, akkor természetesen türelmesebben de eddig mindég csak egy helyen álltunk meg éjszakázni.

  Már válaszolt
 • woww ( 4 éve )
@kopari78:

Gratulalok, ugyes vagy. 240 km akarmilyen sima uton is tavolsag.

Erre gondolsz BMW 120 alatt? (itt masok a modelszamok gyakran) BMW 1200 GS?

http://www.bmwmotorcycles.com/us/en/index.html

Jo motor, univerzalis hasznalatra. En inkabb a specializaltakat kedvelem es valtogatom oket.

Hosszu utra azert valamelyik Harley-t viszem altalaban. Megiscsak arra lettek kitalalva. Eljen az amcsi kenyelem! Hosszu az ut NYC-tol New Orleans-ig :)) Haverokkal szoktunk menni a Mardi Gras-ra majdnem minden evben. Egyszer mentem fogadasbol Seattle-bol Los Angelesbe sportmotorral egy Honda CBR1000-el a seggem meg birta de a derekam szetment, ket napig alig birtam kiegyenesedni, oreg vagyok ;)))

Itt masok a viszonyok mint Europaban, vagy van rendes betonozott minimum orszagut vagy nincs semmi, az offroad motorozas jo de nem lehet elindulni a semmibe. Tul erintetlen a termeszet. Irtam masutt sok a vadallat es egyszeruen nem megy el semmi jarmu. Maximum lovagolni lehet. Az is jo am nagyon. De ismerni kell a terepet. A semmit ugy ertsd, hogy 150-200 km-es korzetben lelek nincs nemhogy infrastruktura.

De ez mind off, bocs mindeki masnak.

kopari78|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@woww:

http://www.hotdog.hu/album/album.hot?id=592484

az adott link konkrétan a szóban forgó motorra mutat. Néha a kevés több. Ez alatt azt értem, hogy ezzel a motorral szűk hegyi utakon (Bosznia, Erdély) sokkal jobban lehet haladni mint egy nehezebb nagy teljesítményű motorral.

Kerékpárral meg többnyire terepen kerékpározok

  Már válaszolt
 • woww ( 4 éve )
@kopari78:

Szep jargany!

Funkcionalis, hegyi utakra tokeletes.

Igazad van ha folduton mesz jobb, egy nehez motorral ha laza (akar homokos akar erdei talajra mesz) es besullyedsz a nagy teljesitmeny meg maximum annyit er felporog a kerek es meg mellyebbre asod magadat.

sziriusz|4 éve |Permalink|Komment elrejtése

Azért az Amcsi technika sem sérthetetlen: Jugoszláviában a NATO bombázások idején pont egy orosz légelhárító fegyverrel lőttek le egy F-117-est (a híres lopakodót!). Igaz, ahhoz magyar ész is kellett: a "feltaláló" egy szerbiai székely, Dani Zoltán ezredes.

http://www.hetek.hu/riport/200904/a_szekely_hos_aki_levette_a_lopakodot

petraeus|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@sziriusz:

Ki beszelt itt serthetetlensegrol? A serthetetlen gep ugyanugy nem letezik mint a lathatatlan.

Az amerikai tervezok hibakat kovettek el es alabecsultek az ellenseget, ezert elvesztettek egy gepet, ilyesmi elofordul egy haboruban.

sziriusz|4 éve |Permalink|Komment elrejtése

Nem csak egyet. Az belinkelt cikkből kiderül, még egy F.16-ost és egy B-2-est is leszedett.Azonkívül 23 rakétatámadást védett ki! Az "elavult" orosz technikával.

petraeus|4 éve |Permalink|Komment elrejtése

egy B2-est? biztos vagy ebben? Nem elnezted? es kulonben is ahogy irtam egy haboruban vannak vesztesegek nincs ebben semmi kulonos. Ettol fuggetlenul elvesztettek koszovot es milosevics bele bukott a versegbe, szerintem Milosevics utolso gondolata nem nem az volt, hogy "vazze! de azert lelottunk egy F117 est" mikozben a bortoncellaban haldokolt.

az alatt, hogy raketatamadast kivedett azzal arra gondolsz, hogy idoben attelepult? Mas modja nem nagyon volt.

Mert ahhoz viszont "csak" jolkepzett szemelyzet, megfelelo vezeto, szervezes es tervezes kell, nem csucs technika, es ezt o is leirja az interjuiban.

  Már válaszolt
 • Dupree ( 4 éve )
Ragnarök|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@sziriusz:

Ne haragudj, de teljesen nevetségessé teszed magad. Az utóbbi kommentjeidből már csak az hiányzott, hogy Szerbia nyerte meg a délszláv háborút.

A Dani Zoltán magyar eszére én is eszméletlenül büszke vagyok! Megjárta szó szerint is a hadak útját - szakmailag és emberileg bizonyított, hű maradt ahhoz a hazához, amely számtalan magyar nemzetiségű katonát lőszer nélkül küldött vágóhídra illetve egyéb más hátrányos módon bánt velük - és a szerbek kiszúrták a szemét egy plusz csillaggal. Most inkább nem önteném szavakba,hogy emiatt mit érzek. Mindig az aradi vértanúkra nyúlok vissza. Nekünk nem derogált horvát vagy szerb embereket a magyar nemzet hőseivé tenni (Knezich, Damjanich), nekik igen. Amíg ez így marad, addig én is azt mondom, hogy az EU-n kívül tágasabb.

u.i.

Nekem például kellemes ellenpélda volt, amikor Tőkés megkapta a románia csillaga kitüntetést. Ezzel Tőkés végre hivatalosan is a románok legújabbkori "aradi vértanúi" közé tartozik és ez óriási dolog! Ez és az ilyen gesztusok vezetnek a régóta várt megbékéléshez. Ha sok ilyen történik és mondjuk de facto autonómiához hasonló helyzet alakulna ki, akkor azt mondanám, hogy végre révbe értünk. Mindenesetre az irány, illetve a trend a sok geller és Gusa-szobor ellenére Romániában ígéretesnek tűnik.

@petraeus:

Igen, B2 is találatot kapott, csak nem szerb területen pottyant le. Szerencséjére a horvátoknál.

Egyébként a cseheknek is van olyan (saját fejlesztésű) radarrendszere amely előtt a lopakodó technika csődöt mond. Exporttilalom van rá, természetesen amerikai nyomásra.

Úgy gondolom a magyar mérnökök is képesek egy ilyen megtervezésére, de az okos politikusaink szándékegységben tönkretették a magyar hadiipart (is).

petraeus|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@Dupree:

Nem csak a cseheknek van ilyen barki meg tudja epiteni. A hosszu hullamhosszu (meteres sot a hollandok 10 metereset si epitettek) FELDERITO radarokrol van szo. Felderitesre kitunoek, nagyobb tavolsagbol es nagyobb emgbizhatosagal eszlelik a lopakodokat, mint a kisebb hullamhosszu radarok, az a gond veluk, hogy nem alkalmasak celravezetesre, nem eleg pontosak, es nem is erre lettek tervezve. Raadasul nagy meretuk miatt nehez oket attelepiteni es elrejteni, igy k$onnyebb oket megsemmisiteni.

A celravezeto (joval kisebb hullamhosszal) radarok mar csak joval kozelebbrol kepesek erzekelni a gepet, es sokszor nem folyamatosan. A gep sokszor be se repul a radar hatokorebe, mert azon kivulrol kepes inditani fegyvereit.

A lopakodo technologia nem csodafegyver "csak"egy oriasi elony.

@Dupree:

1990-es években a Magyarok kifejlesztettek egy géppisztolyt (lényegesen kisebb lövedékek - a szokásos kilépő sebesség többszörösével rendelkeztek - miatt több lőszert tarthatott magánál egy katona ) ami tűzerőben, megbízhatóságában páratlan volt.

Semmi hír felőle. Nem politikai (legalábbis nem Magyar politikusok szintjén) kérdés, hogy nem állítják rendszerbe: ha jobb fegyvert gyártanának, akkor nem vennék meg azt a fost, ami jelenleg rendszeresítve van. A régi AMD is jobb volt mint amivel a többség rendelkezik, mégsem rendelt belőle senki.

Ragnarök|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@kopari:

Okés amit mondasz, de mi köze ennek a Szuhoj T-50-eshez vagy úgy egyáltalán a légialkalmatosságok fejlesztéséhez?

Azért bárhonnan nézzük,Oroszország erősödik.És a hadsereg most nagyon beerősített,új fegyverek,amelyek már megfelelnek a kor követelményeinek.Ez a modernizációs folyamat nemrég indult,mert a ruszkik csak most ébredeznek 1989-91 pofonjából,és eddig nem volt elég bevethető pénzügyi erőforrás,de az biztos,hogy 2020-ra egy erős muszka sereget kapunk,amely bárkivel képes lessz felvenni a harcot.(és Ivánék már most is rakoncátlankodnak,nézzük csak meg az Or.-Gr.háborút,valamint szemmelláthatóan egyre erősebben és gyakrabban játszanak a világpolititka porpndján.)Szóval 1szó ,mint 100 Oroszország nagyon régóta nagyhatalom,amióta az Arany hordát lerázták magukról.Ami most történik az csak annyi,hogy felébred a maci a téliálomból.

kopari78|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@Ragnarök:

Tudom messze kalandoztunk, csak az egyik bejegyzéshez ( @Dupree) füztem megjegyzést, aminek a lényege, hogy a fegyverpiac - politika - média nagyon szűk kör irányítása alatt áll, és csak az lehet jó, amit ebben a pénzügyi körben érdekeltek annak tartanak.

(Napokban olvastam, hogy - megint magyarok - hazai fegyvergyárban kifejlesztettek egy pisztolyt, ami alkalmas a pontos célzott lövés leadására, a /gumi/ lövedék akkora energiával rendelkezik, hogy megállítja a támadót - ugyanakkor nem okoz sérülést egy repülőgép ablakán, vagy a sárkányszerkezetben. Ennek 10 éve, és senki sem vásárol belőle)

  Már válaszolt
 • woww ( 4 éve )
kopari78|4 éve |Permalink|Komment elrejtése

"Az utóbbi kommentjeidből már csak az hiányzott, hogy Szerbia nyerte meg a délszláv háborút. "

Azért jegyezzük meg:

Szó sem volt háborúról az usa és szerbia között a háború igazi értelmében. Nem nevezném nagy fegyverténynek,hogy egy szegény nép transzformátor állomásait, hídjait szarrá bombázták (gondolom kisérleteztek) és gusztustalan módon rádióaktív - nagy romboló erejű bombákban - anyagot juttattak a környezetbe anélkül, hogy a területen élő lakosságot tájékoztatták volna.

Az egykori Jugoszlávia hadserege - magyar mércével mérve - erős volt, amikor a szerbek a szomszédaikkal háborúztak, addigra ez a fegyverzetbeli különbség még nagyobb volt (egy szakasz nagyobb tűzerővel rendelkezett mint egy magyar zászlóalj). A tengerészgyalogosok nem próbálták ki a képességeiket, hogy pld. a Jajce mentén meddig jutnának el...

/Személyes ismeretségem okán tudom, hogy bennünket senki sem védett volna meg, ha pár részeg katonának eszébe jut megindulni északi irányba akik nem csak Baján gázolhattak volna át, hanem további 70 km. után sem szólt volna rájuk senki/

petraeus|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@kopari78:

A radioaktiv anyag alatt gondolom az A10 es kimerult urant is tartalmazo gepagyu lovedekere utalsz. Ez semmikeppen nem egyenlo a "rádióaktív - nagy romboló erejű bombákban - anyagot juttattak a környezetbe" fele csusztatassal.

Hivatalosan csak az USA es a UK ismeri el a hasznalatat, de az oroszokon at a kinaiakig szamos hadseregben all rendszerben.

a szakaszos hasonlat koltoi tulzasnak megfelel, tobbnek nem.

Az utolso bekezdes meg vegkepp ertelmezhetetlen szamomra. Clinton es Blair telefonaltak, hogy bocs Kopari de ha jonnek a szerbek akkor nem segitunk? Esetleg ismerosod ismerosenek van egy haverja aki ismer valakit aki halotta a batyja szeretojenek a baby sitteretol? Abba meg bele se merek gondolni, hogy miert pont 70 kmt irtal?

Ragnarök|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@Lac:

Az, hogy a maci ébredezik a téli álmából nem kérdés. Csak amikor el akarja hagyni a kis rongyszagú barlangját, akkor az atomarzenálján túlmenően jó lenne, ha egyéb korszerű ketyerékkel is rendelkezne, amit egy magára valamit adó nagyhatalmi maci, maga gyárt magának. Ez a maci azonban kénytelen az izraeli és francia macitól megvenni azokat a játékszereket, ami a népes macicsaládján kívül igazán veszélyessé teszi őt az erdőben. Egyébként a grúz maci példájára azért nem hivatkoznék, mert ő úgy aránylik az orosz macihoz, mint a csivava a grizly medvéhez. Az igazi tét mindig az egy súlycsoportban lévő macik játékbarlangjában kerül a pókerasztalra.

Ragnarök|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@kopari78:

"Szó sem volt háborúról az usa és szerbia között a háború igazi értelmében."

Az igazi háború már réges régen túllépett a szárazföldi összecsapások fogalomrendszerén. Mit szólsz akkor ahhoz, amikor egyik állam elsősorban cyber támadással vagy egyéb terrorcselekményekkel kényszeríti térdre a fejlett infrastruktúrájú ellenfelét?

"Az egykori Jugoszlávia hadserege - magyar mércével mérve - erős volt, amikor a szerbek a szomszédaikkal háborúztak, addigra ez a fegyverzetbeli különbség még nagyobb volt (egy szakasz nagyobb tűzerővel rendelkezett mint egy magyar zászlóalj)."

Ezt egy olyan határvadász ismerősöm is mondogatta, aki a nagy hacacáré idején már diszlokálva volt a szerb határnál, valamint azt is emlegette, hogy szerbek annyi RPG-vel vannak ellátva, hogy az egész tatai harckocsidandárt hazavághatnák egy nap alatt. Hittem is meg nem is. Persze a történelem már megmutatta, hogy egy harci tapasztalattal rendelkező szakasz el tud kergetni egy zöldfülű zászlóaljat, de azért annyira nagynak azt az előnyt most nem láttam.

"A tengerészgyalogosok nem próbálták ki a képességeiket..."

Hülyék lettek volna. A célnak a stratégiai bombázás pont megfelelt, minek tették volna ki magukat felesleges emberveszteségeknek. Tudom, hogy a szerbek arra vártak, hogy megismétlik majd azt a partizánháborút, amit a II VH-ban a németek ellen annyira eredményesen alkalmaztak. Csak aztán rájöttek, hogy az orosz testvér ugyan szereti a pánszláv testvéreit, de akkora támogatást, akár hadianyagban, akár diplomáciában nem adott volna, mint amekkorát a II VH-ban adott a britekkel egyetemben. Szerbia magára maradt és egyedül ő is gyenge. Ezt egy ideig nem akarták tudomásul venni, de aztán pár cirkálórakéta felgyorsította a felismerési folyamatot.

"Személyes ismeretségem okán tudom, hogy bennünket senki sem védett volna meg..."

Ezt kivételesen ugye te se mondod komolyan. A NATO-nak nem tetszett Jugoszlávia valamiért (én csak spekulálni tudok, de nekem az az elméletem, hogy egy K.u.K-t láttak benne, ami ha egyben marad akkor olyan közép-európai hatalom lehetett volna, ami az oroszok széles mosolygása közepette súlypontilag átveszi vagy legalábbis megpróbálja átvenni a régió irányítását és ezt se a germán sas, se a gall kakas, se a jenki halászsas nem akarta hagyni és mivel Trianonból meg volt már a recept, ezért csak elő kellett húzni és újra alkalmazni), de Magyarországgal kapcsolatban teljesen más volt a helyzet. A nyugati hatalmak a magyarországi status quoban voltak érdekeltek és azért tettek is volna. Ha a szerbek és mi háborúzni kezdünk, akkor Raffay kolléga legszebb álmai valósultak volna meg, hisz akkor lángba borítottuk volna nagy valószínűséggel a Kárpát-medencét. Képzeljük el, ha sikereink lettek volna a Vajdaságban és legalábbis a felét-kétharmadát visszacsatoltuk volna. Rá két hónapra már jó esetben Ungvár vagy Kassa környékén harcoltunk volna az újjáéledt kisantanttal. Ez a várható privatizációk és EU tagság fényében végképp nem állt senkinek sem az érdekében. ;-)

Igen,a maci Grúziában,hát...

Nekem pedig meggyőződésem,hogy ha az Oroszoknak megjönne a kedve a "nagyobb" játékhoz,

akkor a NATO azonnal megriadhat,és abból kitudja mi lessz,minimum egy diplomáciai háború.

kopari78|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@petraeus:

Ezek a bejegyzések nem akadémiai székfoglalók, aki nem hülye és megvan a szándék, hogy értse a lényeget, az tudja, nem várható el,hogy pár soros bejegyzés miatt ilyen kérdéseknek pontosabban utána járjak.

A net "kultúra" eredménye, hogy ilyen agyatlanok, a napi hírekből - ami 3 napos emlékezetükben megmarad - alkotják meg világképüket.

"Esetleg ismerosod ismerosenek van egy haverja aki ismer valakit aki halotta a batyja szeretojenek a baby sitteretol? Abba meg bele se merek gondolni, hogy miert pont 70 kmt irtal?"

írhattam volna más távolságot is, a lényeg: tetszés szerint bejöttek, és távoztak volna.

/ahhoz nagyon hülyének kell lenni, hogy valaki a fentieket úgy állítsa be, hogy azt állítottam, elfoglalnák MO-t. - egyébként is mi a francnak?/

A térségben élek, és ismerek embereket, voltak információim, ennek az oldalnak a felkészültségét, (térség katonai potenciálját, és miként volt eligazítva a BM állomány - egyenes úton szerzett információkból tudtam) jól ismertem. Van amit nem nevezhetek nevén, vagy nem akarok kiadni, és sajnos van olyan volt barátom akit már nem lehet megszólaltatni.

(a gyengébbeknek, hogy képszerűen megragadhassák: 2010 elején Baján - térfigyelő kamerák valós idejű képeit látják - kiszakították a pénzjegykiadó automatát, és felrakták egy terepjáróra és akadály, üldözés zavaró ténye nélkül elhajtottak. )

Ha " petraeus " határvidéki városokban, falvakban laktál volna, akkor rád is barátnődre és többi hozzátartozódra is vonatkozik az előző hozzászólásban tett megállapítás jelesül: "senki sem védett volna meg".

És pusztán csak ennyit kellet kellett volna kiolvasni belőle. Kevesebb problémád lesz, ha megtanulod, hogy az igen igent jelent, a fekete az fekete)

kopari78|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@Ragnarök:

"Személyes ismeretségem okán tudom, hogy bennünket senki sem védett volna meg" a szövegkörnyezetben kell értelmezni.

Ezek azok ami miatt mindenki elbeszél az országban.

Én ott nem a Szerb-Magyar háborúról beszéltem, azt nem is tételeztem fel,

hanem arról, hogy ha pár szerb fickó bepiál és "rossz" irányban indulnak meg, akkor tetszés szerinti kört tehettek volna hazánk déli megyéiben - és ez hatalmas különbség.

(A határtól pár km-re sátoroztunk, a Duna zátonyain kirándulva, vagy csak lementem Dunafalvára a telekre és közvetlenül hallhattuk a lövegek hangját illetve becsapódásokat /hadd nem elemezem, hogy mi volt, mert átkozottul mindegy/).

@Anton Bendarzsevszkij:

Kedves Anton!

Nem kukacoskodni akarok,de a TU-22M nem szárny-irányt váltó repülőgép.A szárny nyilazásának szögét lehet változtatni 20és 60 fok között,akárcsak Mig-23,F-14stb.És nem is az első ilyen gép volt a világon,mivel az F-111 előbb repült,ugyanis a régebbi változatú TU-22esek,nem változtathatták szárny állásszögüket.

Ez viszont semmit sem von le az orosz gépek érdemeiből.Megfordultam pár hazai és nemzetközi légiparádén és a legnagyobb élményt mindig is az orosz gépek adták.És abban is biztos vagyok, a PAK-FA is nagyszerű gép lesz!

Anton Bendarzsevszkij|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@k.d.a:

Kedves k.d.a,

Elnézést a pontatlanságért, valóban a TU-22M a szárny-nyilazások szögét változtatja 20-60 fokban, a TU-22M3 pedig akár 65 fokban.

Hogy melyik volt az első szárnyak szögét váltó gép, abban nem vagyok biztos, néhány orosz oldalon valóban azt olvastam, amit írtam, hogy a TU-22M, de lehet, hogy ez csak az orosz öntudatnak volt köszönhető...

Ragnarök|4 éve |Permalink|Komment elrejtése
@kopari78:

"...ha pár szerb fickó bepiál és "rossz" irányban indulnak meg."

Ha te tényleg erre gondoltál, akkor ahhoz természetes, hogy nem kellett volna NATO szövetségesi beavatkozás. Azokat, ha nem is a nyulak, de a szolnoki ejtőernyőseink vagy az egri felderítőseink elintézték volna. Nekem van egy utásztiszt haverom, aki elég tuti kiképzést kapott és persze nem beszélhet ő se nyíltan, de virágnyelven tudtomra adta, hogy persze le van építve a hadsereg, de meg van az a kör, akiket a meglévők mellé elég gyorsan be lehet rántani, és nem szarnák tele a gatyájukat, ha netalántán állig felfegyverkezett szabadcsapatokat kellene kifüstölniük. Ha reguláris csapatszintű támadás lett volna, az már más. Ott Uncle Samnek szólni kellett volna, hogy jó lenne, ha a müncheni bázisról egy-két ranger dandárt áttelepítenek hozzánk. Viszont, ha ezt nem is tették volna meg, csak azt légi kapacitást, amit Szerbia bombázására fordítottak, Magyarország védelmére fordítják, akkor is a szippantó részen lettek volna a szerbek. Nem is beszélve akkor a Raffay által megálmodott magyar-horvát szövetség kétirányú ellentámadásairó ;-)))

  Már válaszolt
 • woww ( 4 éve )
@Ragnarök:

Teljesen egyetertek ez lett volna, bar be kell vallanom orulok nem igy tortent.

@kopari78:

Hahahahahahahaha...

Ezt komolyan irtad?

"Napokban olvastam, hogy - megint magyarok - hazai fegyvergyárban kifejlesztettek egy pisztolyt, ami alkalmas a pontos célzott lövés leadására, a /gumi/ lövedék akkora energiával rendelkezik, hogy megállítja a támadót - ugyanakkor nem okoz sérülést egy repülőgép ablakán, vagy a sárkányszerkezetben."

A fizika alapveto torvenyeivel nem artana tisztaban lenni.

1, nem a pisztolyon mulik igazabol milyen kart okoz egy lovedek.

2, a kart az utes ereje, helye, becsapodasi szoge hatarozza meg.

3, vaktoltennyel is siman meg lehet olni valakit ha ott es ugy talaljak el.

4, a pontossagot a cso hosszanak es atmerojenek az aranya befolyasolja igazan (na meg egy biztos kez)

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?