Elképesztő európai karácsonyi szokások

Néhány európai országban érdekes hagyományokkal tarkított a karácsony. A Kitekintő utánajárt, hogy az ázsiai karácsonyi ünneplések után milyen furcsaságokat tapasztalhatunk Európában.

Katalóniában talán a legérdekesebb a karácsony ünneplése. A nagy esemény előtt a katalánok egy "cago tio-t", vagyis egy karácsonyi farönköt vásárolnak (készítenek) 15 nappal az ünnep előtt. A farönköt jól bebugyolálják, hogy nehogy "megfázzon", és rendszeresen enni és inni adnak neki, hogy "jól táplált" legyen. Szenteste a felnőttek elküldik a gyerekeket a szobáikba, hogy mondjanak el egy imát. A gyerekek, miután visszatértek abba a szobába, ahol a farönk van, husángokkal kezdik el ütlegelni a cago tio-t, és közben azt skandálják, hogy "sz** farönk, sz** farönk, ha nem sz**sz rendesen, akkor újra megverünk!". A kedves kis versike után a takaró, ami eddig a farönköt takarta, eltávolításra kerül, és a gyerekek hozzáférhetnek az ott rejtőzködő ajándékokhoz.

Németországban és Ausztriában is a Jézuska hozza a karácsonyi ajándékokat, akárcsak Magyarországon, és Közép-Európa legtöbb országában. Az igazi furcsaság azonban nem is szenteste, hanem Szent Miklós napján, vagyis december 6-án történik. A Mikulást mindig elkíséri ajándékozó körútjára Knecht Ruprecht, "a gonosz krampusz", akinek az a dolga, hogy a rossz gyerekeket nyírfavesszőből készült virgáccsal elfenekelje. Ez eddig még nem is szokatlan, legalábbis a magyarok és közép-európaiak számára, de sokszor olyan "jól" sikerül az elfenekelés, hogy pár kiskorú a kórházban köt ki a túlbuzgó Knecht Ruprechtek miatt.

Grönlandon sem mennek a szomszédba pár hóbortért a helyiek. A világ legnagyobb szigetén a karácsonyi menü a legbizarabb: erjesztett alkát (pingvinhez hasonló madarat) tesznek egy kibelezett fókába, ezek után az egészet 2-7 hónapig elvermelik. A megfelelő idő eltelte után a fókát (és a benne rejló madarat) kiássák, és a madár beleit elfogyasztják. Az étel íze állítólag a Stilton sajthoz hasonlít. Mennyei lehet.

Az Európai Unió egyik legdélibb tagállamában, Görögországban gonosz koboldok igyekeznek elrontani az ünnepet. A kis szőrös, vöröses szemű, majomkarú, gnómszerű lények december 25-e és január 6-a között jönnek elő földalatti rejtekhelyeikről, és okoznak riadalmat a görög otthonokban. Pánikra azonban semmi ok, mivel egyszerűen el lehet őket ijeszteni, elég csak egy malac állkapcsát dugni a koboldok otthonainak kéményeibe, és máris visszamennek odúikba.

Szlovákia és Ukrajna településein is érdekes karácsonyi tradíció dívik. A gyerekek, mint az köztudott, elég rendetlenül esznek, de karácsonykor ezt a szerepet a családfőnek is át kell vennie. Az apukának, általában a gyerekek élénk pillantásaitól kísérve, az egyik karácsonyi fogást a mennyezetre kell dobnia, és minél több marad az ételből a plafonon, annál szerencsésebb lesz a következő év. Arról nem érkezett hír, hogy a fennragadt ételmaradványokat ki takarítja le, de lehet egy-két tippünk, hogy az anyuka lesz a "szerencsés" illető.

Nagy Gergely

Felkapott hírek

Friss hírek

Berlin, 2017. november 20.
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke nyilatkozik Berlinben 2017. november 19-én, miután a Szabaddemokrata Párt (FDP) kivonult a tárgyalásokról, és ezzel kudarcba fulladtak a kormányalakítás céljával tartott négypárti koalíciós egyeztetések. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Megbukott Angela Merkel koalíciós terve

Kudarcba fulladtak vasárnap késő este Berlinben az egyeztetések a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról, mert az FDP kivonult a tárgyalásokról. Ezután Angela Merkel kancellár hétfő hajnali sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a tárgyalások kudarcáról tájékoztatja Frank-Walter Steinmeier államfőt.

Read More »