Maradnak a norvég vörös-zöldek

Illésy Géza
2009. szeptember 15., kedd

Vörös-zöld kormánykoalíció fogja vezetni Norvégiát a következő négy évben is – derült ki ma éjszaka fél kettőkor.

A vasárnap és hétfőn zajló, de 700 ezer norvég előzetes voksolása miatt már hetek óta terítéken lévő parlamenti választások a meglévő erőviszonyokat szinte érintetlenül hagyták a 4,8 milliós lakosságú olajtermelő országban. Norvégia miniszterelnöke, Jens Stoltenberg így hamarosan bemutathatja új kormányát, amelyben az elmúlt négy évhez hasonlóan a Stoltenberg vezette Munkáspárt (Ap), a Szocialista Baloldali Párt (SV) és a Centrumpárt (Sp) vesz majd részt.

Szeptemberi hajnal a balos Trondheim-ben.
Fotó: Illésy Géza - Kitekintő

Ez a „vörös-zöldnek” nevezett balközép koalíció azonban úgy nyert a megosztott jobboldal két hangadó pártja, a Konzervatív Párt (Höjre) és a jobbszélen lévő Haladás Párt (FrP) ellen, hogy 49 ezerrel kevesebb szavazatot kapott mint ők. A nagy területű, de a fővárosénál jóval kisebb lakosságú megyéket támogató választási rendszer révén ugyanis a „norvég végeken” (Nordland, Finnmark) domináns baloldal kevesebb voksért több mandátumot kapott: országosan 86-ot a jobboldal 83-ával szemben. A nagyobb pártok (Ap, FrP, Höjre) 1-3%-al erősödtek az idén tisztán egykamarássá váló oslói parlamentben, míg a norvég politikai közép és a kispártok gyengültek.

Bár a skandináv lapok – a norvég Aftenposten, a svéd Dagens Nyheter és a dán Politiken – szerint a választás nagy győztese az országot „a válságon sikerrel átvezető Stoltenberg”, két fő női ellenlábasának sem kell igazán szomorkodnia, hiszen mind a szigorúbb bevándorlás-szabályozást sürgető, Norvégiát „megújítani” kívánó Siv Jensen (FrP); mind a konzervatív, EU-ba törekvő Erna Solberg (Höjre) pártja erősödött mára virradóan.

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá Ön is a témához!
Kommentáláshoz, értékeléshez kérjük, lépjen be!

Ha Ön rendelkezik google-, yahoo-, liveID-, twitter-, facebook-, vagy openID azonosítóval úgy ide kattintva külön regisztráció nélkül is beléphet a Kitekintőre! Elsősorban ezt a megoldást ajánljuk!

Ha Ön nem rendelkezik a fenti listában felsorolt azonosítók egyikével sem, vagy nem kívánja őket a Kitekintőre való belépésre használni, úgy klasszikus módon, helyi, kitekintős azonosítóval itt tud belépni. (Az első megoldás jövőbe mutató és szebb is:) )

 Emlékezzen?