Maradnak a norvég vörös-zöldek

Illésy Géza | 2009. szeptember 15., kedd

Vörös-zöld kormánykoalíció fogja vezetni Norvégiát a következő négy évben is – derült ki ma éjszaka fél kettőkor.

A vasárnap és hétfőn zajló, de 700 ezer norvég előzetes voksolása miatt már hetek óta terítéken lévő parlamenti választások a meglévő erőviszonyokat szinte érintetlenül hagyták a 4,8 milliós lakosságú olajtermelő országban. Norvégia miniszterelnöke, Jens Stoltenberg így hamarosan bemutathatja új kormányát, amelyben az elmúlt négy évhez hasonlóan a Stoltenberg vezette Munkáspárt (Ap), a Szocialista Baloldali Párt (SV) és a Centrumpárt (Sp) vesz majd részt.

Szeptemberi hajnal a balos Trondheim-ben.
Fotó: Illésy Géza - Kitekintő

Ez a „vörös-zöldnek” nevezett balközép koalíció azonban úgy nyert a megosztott jobboldal két hangadó pártja, a Konzervatív Párt (Höjre) és a jobbszélen lévő Haladás Párt (FrP) ellen, hogy 49 ezerrel kevesebb szavazatot kapott mint ők. A nagy területű, de a fővárosénál jóval kisebb lakosságú megyéket támogató választási rendszer révén ugyanis a „norvég végeken” (Nordland, Finnmark) domináns baloldal kevesebb voksért több mandátumot kapott: országosan 86-ot a jobboldal 83-ával szemben. A nagyobb pártok (Ap, FrP, Höjre) 1-3%-al erősödtek az idén tisztán egykamarássá váló oslói parlamentben, míg a norvég politikai közép és a kispártok gyengültek.

Bár a skandináv lapok – a norvég Aftenposten, a svéd Dagens Nyheter és a dán Politiken – szerint a választás nagy győztese az országot „a válságon sikerrel átvezető Stoltenberg”, két fő női ellenlábasának sem kell igazán szomorkodnia, hiszen mind a szigorúbb bevándorlás-szabályozást sürgető, Norvégiát „megújítani” kívánó Siv Jensen (FrP); mind a konzervatív, EU-ba törekvő Erna Solberg (Höjre) pártja erősödött mára virradóan.

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, ugyanakkor a szerkesztőség fenntartja a jogot a nyíltan sértő, gyűlölködő, trágár ill. reklám tartalmú hozzászólások moderálására!
comments powered by Disqus