Kazahsztán jól teljesített a válságban

Kazahsztán gazdasági növekedése a második negyedévben az első negyedévhez képest több mint három százalékkal nőtt, közölte az ország miniszterelnöke, Karim Maszimov.

„A második negyedév statisztikája az elsőhöz képest pozitív tendenciát mutat, azaz a második negyedév növekedése az elsőhöz képest több mint három százalékot tett ki”, mondta Karim Maszimov a kormány ülésén Asztanában.

„Arról beszélünk, hogy az államfő megbízásából végrehajtott intézkedések a második negyedévben pozitív eredményeket kezdtek hozni”, mondta zárásként a kormányfő.

Kazahsztán a válságkezelő intézkedések megvalósítására több mint 19 milliárd dollárt (az ország GDP-jének 14%-a) különített el a költségvetésből és a Nemzeti Alapból.

Korábban a gazdasági és költségvetés-tervezési miniszter, Bahit Szultanov bejelentette, hogy Kazahsztán úgy tervezi, 2009 közepére a gazdasági növekedés késleltetéséről áttér annak helyreállítására. Ezt azzal magyarázta, hogy a jelenlegi helyzet monitoringja az alapágazatok egyes gazdasági indikátorai és a vállalkozások üzleti aktivitása alapján hónapról hónapra emelkedő irányt mutat. Értékelése szerint, figyelembevéve a válságkezelő eszközök teljes elsajátítását, az éves eredmények alapján kedvező számokat figyelhetünk meg a GDP növekedésében.

Megjegyezendő, hogy az infrastruktúrában, közlekedésben, szociális objektumokban végzett költségvetési beruházásoknak köszönhetően országszerte már körülbelül 100 ezer munkahely jött létre. A munkanélküliség 7,2%-on megállt, az ország nemzetközi tartalékai 43 milliárd dolláros szinten stabilizálódtak.

Nem olyan rég az IMF képviselői Kazahsztánban jártak és kedvezően értékelték az ország vezetésének a világválság negatív hatása következményeinek leküzdésére irányuló cselekedeteit. Véleményük szerint, a helyzet sikeres irányításához hozzájárult a kereskedelmi bankok tartalékképzése, valamint a gazdasági szektort támogató és fejlesztő kormányintézkedések.

Dominique Strauss-Kahn interjújában kijelentette, hogy Kazahsztán a közép-ázsiai régió vezető állama. „2009-ben Kazahsztán gazdasága megbirkózik az előtte álló kérdésekkel, 2010 első felében pedig a világgazdaság felemelkedésének kezdetét várjuk és reméljük, hogy ennek nyomán bekövetkezik Kazahsztán gazdaságának gyors helyreállítása.”, mondta.

Emellet Strauss-Kahn hangsúlyozta, hogy a kazah kormány hatékony intézkedéseket tesz a partnerországok – beleértve Kínát– tőkebeáramlásának biztosítása érdekében, és lehetséges, hogy ez garantálja az idei külföldi beruházások olyan szintű beáramlásának fenntartását, mint a tavalyi évben.

Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek