Egy város, két polgármester!

 A mosztári képviselőtestület tizenharmadik alkalommal ült össze a minap a múlt év október ötödikei helyhatósági választások után, hogy polgármestert válasszon, de a szavazás most sem járt eredménnyel. A két jelölt, a horvát Ljubo Beslic és a muszlim Suad Hasandedic egyforma számú honatya támogatását élvezi, így egyiküket sem tudta a grémium Mosztár első emberének választani.

 

Erre a patthelyzetre javasolt megoldást egy helybéli lakos, aki azt ajánlotta, hogy legyen két polgármestere a városnak, akik naponta váltják egymást a polgármesteri kötelezettségek teljesítésében. – Ez egy egyedülálló turisztikai attrakció lenne – mondta Marin Topic ötletgazda, majd hozzátette, hogy ha az elképzelés megvalósul bizonyos feltételeket be kellene tartani. Ilyen például az, hogy vallási okok miatt a muszlim polgármester pénteken, a horvát pedig vasárnap nem tölthetné be a tisztséget.

A Bosznia-Hercegovina déli részén elterülő várost évente közel egymillió turista keresi fel, főleg a közeli katolikus kegyhely, Medjugorje miatt. Mosztár azonban sokkal ismertebb a 16. században épült "öreghídjáról", amelyet 1993-ban felrobbantottak, majd nemzetközi (többek között magyar) összefogással újjáépítettek. Ezt a hidat tartják a Bosznia- lakó népeket összekapcsoló szimbólumnak

Czékus Ábel

Felkapott hírek

Friss hírek