Megszavazta a cseh szenátus a Lisszaboni Szerződést

Megszavazta a cseh szenátus szerda délután a Lisszaboni Szerződést, így már csak Václav Klaus elnök aláírása szükséges a cseh ratifikáció befejezéséhez.

Szerda délután hosszas vitát követően a cseh szenátus is áldását adta a Lisszaboni Szerződésre, feladva a leckét az euroszkeptikus Václav Klaus államfőnek, aki több ízben is kinyilvánította, hogy ellenzi a dokumentumot. A 81 tagú szenátusból 79-en voltak jelen a szavazásnál és közülük az első információk szerint 54 szavaztak igennel a Lisszaboni Szerződésre. A cseh törvényhozás felső házának a jóváhagyásához minimum 48 szavazatra lett volna szükség. A ratifikációs folyamat lezárulásához szükség van még Klaus elnök aláírására is.

„Nagyon jó hír. Nagyon örülök annak, hogy a cseh szenátus jóváhagyta a Lisszaboni Szerződést, ami befejezi a ratifikációra irányuló parlamenti eljárást a Cseh Köztársaságban. A szavazás tükrözi a Cseh Köztársaság elköteleződését egy demokratikusabb, elszámoltathatóbb, hatékonyabb és koherensebb Európai Unió mellett. Remélem, hogy a hátralevő alkotmányos követelmények a lehető leghamarabb teljesülnek majd mind Csehországban, mind más tagállamokban” – közölte a szavazás eredményére elsőként reagáló José Manuel Barroso bizottsági elnök.

Csehországon kívül még három uniós tagállamban nem zárult le a ratifikációs folyamat. Németországban az alkotmánybíróság vizsgálja a dokumentumot, amit még az államfőnek is alá kell írnia. Lengyelországban is az elnök, Lech Kaczynski aláírására vár még a dokumentum, míg az írek várhatóan valamikor ősszel szavaznak másodszor a Lisszaboni Szerződésről, aminek feltétele, hogy az EU különböző jogi garanciákat adjon azokra a fő aggodalmakra, amelyek miatt számos ír szavazó az első voksolás idején nemmel szavazott az okmányra.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »