Az ENSZ is aggódik a tarthatatlan ukrajnai korrupció miatt

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége ezúttal az ukrajnai korrupcióról állított össze jelentést.

A jelentést összeállító munkacsoport tagjai aggodalmukat fejezték ki a tarthatatlan korrupció miatt, amely véleményük szerint az egész jogvédelmi rendszer tekintélyét aláássa.

A jelentés szerint "siralmas" az ukrajnai fogvatartottak helyzete. Az ENSZ szerint sokszor indokolatlanok a fogvatartások, többségük pedig be sincs jegyezve. A védelmi rendszerben ugyanakkor rengeteg a hiányosság.

Az ENSZ szerint a korrupció elleni fellépésben közel sem kielégítő az Ukrajnának juttatott európai uniós támogatások eredményessége, és a migráció és a menekültügy terén sem kielégítő a helyzet.

A szervezet szerint Ukrajnában rendkívül kevés a menekülttábor, a külképviseletek és bevándorlási hivatalok munkája ezzel kapcsolatosan pedig gyakorlatilag eredménytelen.

Menekült státuszt kapni Ukrajnában pedig szinte lehetetlen. A statisztikai adatok szerint a több százezer kérelmező közül mindössze 4-5-en kapnak pozitív visszajelzést.

Az Európai Unió Elszámolás Hivatala nemrég szintén élesen bírálta Ukrajnát a menekült kérdés elhanyagolása és az erre a célra kiutalt támogatási összegek elpazarlása miatt. Szerintük "undorító" a menekültek helyzete Ukrajnában.

A jelentés összeállítói 2008 végén látogattak Ukrajnába. A látogatás során többszáz személlyel folytattak bizalmas beszélgetéseket, köztük fogvatartottakkal és menekültekkel is.

Kitekintő/Kárpátinfo

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Shanghai Daily

A kínaiaknak újra meg kell tanulniuk spórolni

Hosszú évekig a közgazdászok és a politikai döntéshozók üdvözölték a kínaiak hajlandóságát a megtakarítások felhalmozására. Sokak szerint többek között a háztartások alacsony adóssága az oka annak, hogy nem kell félni egy esetleges pénzügyi összeomlástól a világ második legnagyobb gazdaságában. Most azonban úgy tűnik, Kína egyik legnagyobb gazdasági ereje döntő gyengeséggé válik.

Read More »