Hogyan szilvesztereznek az olaszok?

Az olaszok közül, aki megengedheti magának, az külföldöre utazik szilveszterezni. Különféle ajánlatok közül választhatnak a fiatalok vagy a vastagabb pénztárcával rendelkezők. Azonban nagyobb részük hazájában tölti az ünnepeket. 5,5 millióan étterembem szilvesztereznek, erre összesen 451 millió eurót költenek. A tradícionális olasz szilveszteri fogások között megtaláható a sertés, a lencse, a mogyoró, a pisztácia és még az ananász is – a miniszteri kérés ellenére is. Akik otthon maradnak, azok vendégeiket és magukat játékokkal szórakoztaják vagy TV-t néznek, melyben az utcai ünneplőknek szánt programokat is megtekinthetik.

Az egyik olasz mondás szerint "Töltsd a karácsonyt a rokonaiddal, a szilvesztert, akivel akarod". Az olaszok élnek is ezzel a gondolattal, egyre nagyobb divat az új évet külföldön ünnepelni, például Strasbourgban vagy Barcelonában. Az utazási irodák leveszik a terhet az ember válláról és megoldják helyettük a szervezés nehézségeit.  A fiatalok számára – 18 és 35 éves kor között – ajánlják az olcsóbb utakat, például Amszterdamban 350€-ért, Prágában 320€-ért, Budapesten 270€-ért, Berlinben 330€-ért búcsúztathatják az óévet. (Mindez 3 éjszakát jelent 3-4 csillagos szállodákban, 2 ágyas szobában, reggelivel.) De ajánlanak hajón eltölthető szilveszteri mulatságot a francia riviéra partján ill. olaszországi utakat is tartogatnak az Itáliában maradni vágyóknak.

 

Ezzel szemben az olaszok legnagyobb része Olaszországban ünnepel. Sok család falusi fogadókban vagy éttermekben foglaltat asztalt, ahol nagyszerű szilveszteri fogások készülnek és táncterem is van. A Fipe, az Olasz Vendéglátóipar Szövetségének becslései szerint az olaszok a szilveszteri vacsorára 7,4%-kal kevesebbet költenek idén, mint 2007-ben, köszönhetően az éttermekben alkalmazott áraknak. Az olaszok a gazdasági válság ellenére összesen 451 millió eurót költenek éttermekben a szilveszteri mulatságra. Más források szerint kb. 30%-kal csökkentették a vendéglátósok az árakat, hogy ösztönözzék a keresletet, azonban a vásárlás csökkenést mutat (7,4%) a tavalyi évhez képest. A klasszikus szilveszteri vacsora és bál, mely az éttermek 70,5%-ban elérhető, átlagosan 83,5 euróba kerül, azaz 6,9%-kal kevesebbe, mint 2007-ben. Az éttermek 61,9%-ban ugyanazok az árak találhatóak. A becslések szerint 5 és fél millió ember választja szilveszterkor Olaszországban az éttermeket, hogy elfogyassza vacsoráját és az estét a barátaival töltse. Mindez alig észrevehető csökkenést mutat az elmúlt évhez képest (0,6%). Az étterem választásban pedig a kínálat játszik jelentős szerepet, az éttermek fele egyszerű, tradicionális ételeket ajánl. – számol be az Italyglobalnation.

Az olaszok szilveszterkor disznólábat vagy disznósajtot esznek és tetszés szerint lencsét, amely az aranypénzre hasonlít és az olasz hagyományok szerint pénzt hoz annak, aki elfogyasztja. Ananász is kerül az ünnepi asztalra, annak ellenére, hogy az egyik olasz miniszter kifejezetten kérte az olaszokat, hogy ne fogyasszanak az ünnepek alatt külföldi ételeket, cseréljék inkább más olasz ételekre. Pisztáciát, mogyorót és tökmagot ropogtatnak éjfélig, amikor is felnyitják a pezsgőt, mely pontban éjfélkor kell hogy pukkanjon.

Azok, akik otthon maradnak és nem mennek étterembe, sok vendéget: rokonokat, barátokat hívnak, és így ők is nagy társaságban töltik a szilvesztert. Az időt különböző kártyajátékokkal töltik el és tomboláznak. Azért hogy ezeket a megszokott játékokat izgalmassá tegyék a nyertes pénz- vagy tárgyjutalomban részesül.

A petárdázás Olaszországban is jelen van szilveszterkor. Sajnos minden évben gyermekek és felnőttek sebesülnek meg a meggondolatlan és tiltott petárda használat miatt. Ezekben a napokban egy csoport alakult, azzal a céllal, hogy elérje a tiltott petárdák használatának visszaszorítását

Egy más módja az olasz szilveszternek, hogy az emberek az utcára mennek, hogy nagyobb tereken hírességekkel, kisebb zenekarokkal és helyi rádiókkal ünnepeljenek.

Sok család, akik otthon maradnak, élőben követik az olasz állami TV egyes csatornáját (RAI Uno), ahol minden évben Rómából közvetítik a szilveszteri műsort, a TV nézőket hajnali 3-ig szórakoztatva. A fiatalok körében pedig  az a  szokás, hogy reggel 5-6 óra körül betérnek egy bárba, hogy egy bő reggelit elfogyasszanak a nagy mulatságok után, mielőtt hazamennének aludni. – számolt be olasz forrásunk.

Horváth Brigitta

Felkapott hírek

Friss hírek