Az EU békefenntartói fogják felügyelni az oroszok kivonulását Grúziából

euractiv | 2008. szeptember 9., kedd

A Nicolas Sarkozy vezette oroszországi EU-delegációnak sikerült tegnap (szeptember 8.) megegyeznie Dimitrij Medvegyev orosz elnökkel arról, hogy Oroszország kivonja a csapatait a tisztán grúz területekről – bár Abházia és Dél-Oszétia nem továbbra sem képezi a megállapodás tárgyát. Oroszország ezen kívül elismerte az EU-t, mint „a béke garantálóját” Grúziában.

Bár a sajtó tegnap még arról adott hírt, hogy Sarkozy a viharosra sikeredett tárgyalások megszakításával fenyegetőzött, a két félnek végül sikerült tető alá hozni egy ún. megegyezést a „2008. augusztus 12-i terv megvalósításáról”. A terv szerint az orosz csapatok „a nemzetközi mechanizmusok” éle lépését követő 10 napon belül teljesen kivonulnak a tisztán grúz területekről (melybe Abházia és Dél-Oszétia nem tartozik bele). A nemzetközi megfigyelők között legkevesebb 200 uniós megfigyelő is helyet kap. Az EU kontingens – melynek érkezését október 1-jére tervezik - az orosz békefenntartók helyét fogja elfoglalni.

Oroszország Elnöke elismeri az EU-t, mint a „béke garantálóját”, adja hírül az elnök honlapján nyilvánosságra hozott sajtóközlemény.

„A felek megegyeztek abban, hogy a megnemtámadás alapelvének garantálója, az Európai Unió aktívan részt vesz egy megfigyelő misszió előkészítésében, kiegészítve a már létező megfigyelői mechanizmusokat,” írja a dokumentum.

Megoldatlan kérdések

Bár a fentiek jelentős előrehaladásnak számítanak, a Medvegyevvel tartott közös sajtótájékoztatón Sarkozy csalódottsága többször is megmutatkozott. A sajtótájékoztatón jelen volt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Javier Solana Kül- és Biztonságpolitikai Főképviselő is.

Az újságírói kérdések között felmerül, hogy vajon az EU ezzel a kompromisszummal jóváhagyta-e a két vitatott tartomány Oroszország általi egyoldalú elismerését. Sarkozy találó feleletében leszögezte: „Nem minden problémát oldottunk meg. Ezzel tisztában vagyunk. De amit megoldottunk, az figyelemre méltó.” A megállapodást dicsérve elmondta, hogy ezáltal mind az EU, mind Oroszország elkerülte „a hidegháborút, amire nincs szükségünk”.

Medvegyev a maga részéről az Egyesült Államokat okolta a válság miatt. Az elnök elmondta, Grúzia elsősorban „egy kormány áldását kapta meg. Nem tudom megmondani, hogy mi módon – hivatalos utasítás vagy hallgatólagos beleegyezés formájában -, de nincs kétségem afelől, hogy ez megtörtént,” mondta Medvegyev.

Az orosz elnök azt is leszögezte, hogy Oroszország visszavonulása függ attól, hogy Grúzia aláír-e egy „megnemtámadási megállapodást” Dél-Oszétiával és Abháziával.

Grúz meg nem alkuvás

Az „EU-trió” ezután Tbiliszibe utazott, ahol a delegációt Mikhail Szaakasvili grúz elnök fogadta. Szaakasvili úgy vélte, hogy a közvetítők „tettek egy lépést előre”, de megismételte, hogy országa nem fog beleegyezni Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének elismerésébe, és, hogy az orosz hadseregnek „el kellene húznia” ezekről a területekről.

„Nagy út áll még előttünk, amíg vissza tudjuk állítani Grúzia területi integritását. Grúzia soha nem fogja feladni szuverenitásának vagy területének akár csak egy kis részét sem,” mondta Szaakasvili.

A grúz elnök bejelentette azt is, hogy a jövő hónapban sor kerül egy, a grúziai újjáépítésről szóló nemzetközi találkozóra Tbilisziben, melyet Sarkozy és Angela Merkel német kancellár is támogat.

Közben Grúzia és Oroszország az elszakadt területek feletti vitájukat, szeptember 8-án a Hágai Nemzetközi Bíróság elé vitték. Grúzia azért folyamodott a testülethez, mert olyan bírósági végzést szeretne, amely felszólítja Oroszországot, hogy hagyjon fel a grúz etnikumú lakosság „terrorizálásával” és engedje a menekülteket otthonaikba visszatérni.