A Föld egyik legsúlyosabb légibemutató-szerencsétlenségére emlékeztek

A Föld egyik legsúlyosabb, légibemutatón bekövetkezett szerencsétlenségként tartják számon az épp 20 éve, a németországi Ramsteinben történt légibalesetet, mely 70 halálos áldozatot követelt.

1988. augusztus 28-a valódi gyásznapként vonult be a német nép kollektív emlékezetébe. A rheinland-pfalzi Ramsteinben található amerikai légitámaszponton épp légibemutatót tartottak, melyet 300- 350.000 embert kísért figyelemmel a helyszínen. Az olasz műrepülőalakulat, a Frecce Tricolori 10 gépéből azonban a második – átszúrt szív elnevezésű – alakzat végrehajtása közben három összeütközött a levegőben. Az ütközés rendkívül alacsony, 40 méteres magasságban történt, amikor a köteléket keresztező egyik gép összeütközött két másikkal. Az egyik – kigyulladt és összeroncsolódott – repülőgép a nézők közé zuhant, amelynek következtében 67 ember veszítette életét, többszázan súlyosan megsérültek, és a három érintett gép pilotái is azonnal belehaltak az ütközésbe.

A szerencsétlenség oka a felvételek alapján minden bizonnyal az volt, hogy a készülő alakzatot keresztező repülőgép a tervezettnél 4 másodperccel előbb manőverezett, ezenkívül a kelleténél sokkal alacsonyabb magasságban, és túl közel a kötelék többi gépéhez. A mentésben némi fejetlenség és pánik volt tapasztalható, amelynek hiányában az utólagos vizsgálatok szerint több emberéletet tudtak volna megmenteni a német hatóságok. Ramsteinben azóta sem rendeztek légiparédét, és számos olyan intézkedést hoztak az országban, amely szigorítja a hasonló bemutatók szabályait (egyáltalán nem lehet például közönség fölé beérő manővereket végrehajtani).

A rheinland-pfalzi parlamentben tegnap emlékeztek a katasztrófa áldozataira.  

 

Kis Judit

Felkapott hírek

Friss hírek