Elégedetlenség: keveset kapott a háborús bűnös?

Az ENSZ keretében felállított, az egykori Jugoszlávia területén elkövetett emberiség elleni bűncselekmények elbírálásával megbízott nemzetközi taláros testület tegnap egy szerb tábornokra 20 év börtönbüntetést szabott ki az 1991-es vukovári mészárlásban való részvétele miatt. A vukovári hármak másik tagja 5 évet kapott, harmadik tagját felmentették. Zágráb forrong.

A horvát város közelében 194 embert kínoztak és öltek meg Mile Mrksics tábornok felügyelete és személyes közreműködése mellett. Az atrocitásra a város kórházában elbújt személyek ellen került sor, amely a háború egyik legvéresebb eseményeként vonult be a történelembe.

Egy másik tisztet, Veszelin Szljivancsanint összesen öt év szabadságvesztésre ítélték kínzás miatt, azonban tisztázták a súlyosabb vádpontok tekintetében. A harmadik terheltet, Miroslav Radicsot felmentették.

Az ítélet általános felháborodást keltett Horvátországban, ahol sokkal szigorúbb verdiktre számítottak. Az állami rádió "sokkolónak" nevezte a döntést, míg a miniszterelnök, Ivo Szanader a "szégyenletes" jelzőt használta. "Az egész világ tanúja volt a vukovári civilek szenvedésének. Az áldozatok nem ilyen ítéletet érdemeltek" – fejtegette Szanader.

A hágai székhelyű ENSZ illetékességbe tartozó bíróságon az ügyészek a három terheltre összesen 264 személy meggyilkolása miatt kívánták a felelősséget helyezni. Az áldozatok azért menekültek a kórház területére, mert nemzetközi segítségben bíztak, azonban a város szerb kézre került időközben.

A többségüket szerb katonák és milicisták egy közeli farmra vitték, ahol először megverték majd kivégezték őket. Az ügyészek bizonyításukban azt hangsúlyozták, hogy civileket mészároltak le, azonban az eljárás során a bíróság elfogadta, hogy az áldozatokat a szerb katonák horvát harcosoknak tartották. Ezért tisztázták a vukovári hármakat az emberiség elleni vádak alól.

Mrksics (60), a szerb erők vezetője ugyanakkor felelősnek találtatott azért a döntésért, hogy a hadifoglyokat átadta egy olyan paramilitáris csoportnak, akiknél világos volt, hogy mekkora gyűlöletet táplálnak a horvát etnikumú személyek irányában. A másodrendű vádlottat azért ítélték el végül, mert nem akadályozta meg a körzet biztonsági tisztjeként az áldozatok kínzását és megölését.

Az ügyészek maguk is csalódottak voltak az ítélet hallatán. Carla del Ponte főügyész szóvivője úgy nyilatkozott, hogy "az ügyészek érthetetlennek találják, hogy valaki, aki 200 személy megkínzásában felelősnek nyilvánítható, az mindössze öt év börtönbüntetést kapjon". Szljivancsanint 2003-ban fogták el, azóta előzetes letartóztatásban volt, így az eddigi éveket beszámítva jövőre már szabadlábra bocsátják.

A vukovári szerbek szintén komoly vérveszteséget szenvedtek a horvát csapatok megszállása alatt, egyes belgrádi források több mint 500 eltűnt szerbbel számolnak az 1991-92-es időszakban.

Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek