Támadás érte az athéni amerikai nagykövetséget

A robbanást, amely a szemtanúk és a járókelők szerint a főbejárat közelében következett be, a hatóságok szerint rakéta okozta, amelyet az utcai műhelyből lőttek ki, és amely az épület harmadik emeletének egyik mosdójában robbant fel.

Az Alfa görög magántelevízió beszámolója szerint a nagykövetség épületének homlokzatán jól látható egy körülbelül 10×30 centiméteres lyuk, amelyet feltehetően a rakéta becsapódása okozott. A görög Skay rádió úgy tudja, hogy megtalálták a rakétavető csövet is és ennek alapján valószínűsíthető, hogy egy kis méretű harckocsi-elhárító rakétáról van szó.

Korábban a néhány éve felszámolt "November 17" nevű görög szélsőbaloldali terrorista szervezet használt rakétákat akcióihoz. A csoport utoljára 1996 februárjában intézett hasonló támadást az amerikai nagykövetség ellen.

Közben az amerikai külügyminisztérium szintén bejelentette a robbanás tényét, egyben közölte, hogy a nagykövetségen senki sem sérült meg, csupán kisebb anyagi károk keletkeztek, de a külképviselet a pénteki nap folyamán zárva marad.

A nagykövetség szóvivője is megerősítette, hogy a támadásnak nincsenek sebesültjei. Charles Ries, az Egyesült Államok athéni nagykövete az épület előtt újságíróknak nyilatkozva "nagyon komolynak" minősítette a támadást, amelynek ügyében vizsgálat indult. Egyúttal ígéretet tett a képviselet mielőbbi újra megnyitására.

Kitekintő / mti

Felkapott hírek

Friss hírek

csehorszag

Babis a szociáldemokraták felé kacsintgat

A csehországi kormányalakítási tárgyalásokon jelenleg az "egyetlen asztalon lévő változat" az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította kormány, amelyet a kommunisták támogatnának - jelentette ki Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök szerdán, miután tárgyalt Jan Hamácekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.

Read More »