Egy szélsőbaloldali csoport vállalta az athéni amerikai követség elleni támadást

Mint Viron Polidorasz görög közrendészeti miniszter az amerikai képviselet épülete előtt újságírók előtt bejelentette, névtelen telefonálók a Forradalmi Harc (EA) elnevezésű szervezet nevében vállalták az akciót, de a közlés hitelességét még vizsgálják.

A csoportot a "November 17" terrorcsoport felszámolása óta ma Görögországban a legveszélyesebb terrorista szervezetnek tekintik. Először 2003-ban hallatott magáról az EA egy athéni bíróság elleni merénylettel. 2004-ben, alig három hónappal az athéni olimpiai játékok kezdete előtt egy athéni rendőrőrs volt a célpontjuk.

Tavaly májusban pokolgépet robbantottak Jeórjiosz Vulgarakisz kulturális miniszter, korábbi közrendészeti miniszter háza előtt és közleményükben azt állították, hogy "ki akarták végezni" a politikust. Charles Reis amerikai nagykövet arról nyilatkozott, hogy nem kaptak előzetes figyelmeztetést a támadásról.

Ugyancsak a helyszínre sietett Dora Bakojannisz görög külügyminiszter, aki szolidaritásáról biztosította a nagykövetet. Emlékeztetett arra, hogy a múltban hasonló akciókért "nagyon súlyos erkölcsi, anyagi árat fizetett Görögország és romlott nemzetközi megítélése is" Ezért a görög kormány mindent megtesz azért, hogy a jövőben ezek az esetek ne ismétlődhessenek meg – tette hozzá a külügyminiszter.

Közben az athéni rendőrség szóvivője közölte: feltehetően "szakértő" hajtotta végre a rakétatámadást és szinte bizonyosra vehető, hogy a robbanófejet egy gépkocsiból lőtték ki. A korábbi jelentések még arról számoltak be, hogy a támadók egy utcai műhelyből tüzeltek.

Kitekintő / mti

Felkapott hírek

Friss hírek