Minden 13. svájci szegénységben él

A Svájci Statisztikai Hivatal frissen közzétett elemzése szerint 2011-ben minden 13. svájci állampolgár a létminimum alatt élt. Ez nagyjából 580.000 embert jelent, további körülbelül egymillió fő él éppen hogy a létminimum szintje fölött.

Svájc lakosságának 7,6 százaléka él szegénységben- ezt állapítja meg a Svájci Statisztikai Hivatal (BfS) elemzése. A vizsgált évhez képest (2011) 2010-ben ugyan 0,3 százaléknyian többen éltek a létminimum alatt, viszont svájci elemzők szerint ez a szám még így is túl magas. Különösen az egyedülállók, az alacsony végzettségűek és a munkanélküliek érintettek.

A hivatalos statisztika egyedülállóknál havi 2200 frankban (nagyjából 530.000 forint), egy négy főből álló családnál pedig havi 4050 frankban (nagyjából 980.000 forint) állapítja meg a létminimum határát.

2011-ben a svájciak 14,3 százaléka, vagyis nagyjából egymillió fő volt szegénységgel veszélyeztetett. Ez azt jelenti, hogy az illetők keresete messze elmarad az országos átlagkeresettől. A svájci átlagkereset jelenleg 4600 frank havonta, ami 1.100.000 forintnak felel meg.

Molnár Tamás Levente

Felkapott hírek

Friss hírek

eu usa_1371

Németország a szabadkereskedelem mellett érvelt

Tovább kell erősíteni az utóbbi évtizedekben kifejlődött nemzetközi kereskedelmi rendszert, és mindenkinek be kell látnia, hogy a piacok nyitottságával és a kereskedelem szabadságával jár a legjobban - mondta pénteken Peter Altmaier német gazdasági miniszter az amerikai védővámokkal kapcsolatban.

Read More »
eu_orosz

Az EU nekimegy Oroszországnak a mérgezéses ügy miatt

Az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozat szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország a felelős Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezéséért. A találkozón több uniós tagállam is bejelentette, hogy orosz diplomaták kiutasítását fontolgatja.

Read More »