Friss hírek oroszország témában

Cikkeink száma a témában: 3510
 • 2010. március 9., kedd

  Oroszország idei legrosszabb olimpiai szereplése után Dmitrij Medvegyev bejelentette: "akik felelősek ezért az Olimpiáért, bátor döntést kell, hogy hozzanak, és önként le kell mondaniuk. Ha erre nem képesek - akkor én majd segítek".

 • 2010. március 8., hétfő

  Egy politikusnak munkaviszonya megszűnése után legalább egy évig nem szabadna olyan vállalkozásban részt vennie, mellyel hivatali ideje alatt közvetlenül foglalkozott. Benita Ferrero-Waldner azonban röviddel visszavonulása után csatlakozott a Munich Re viszontbiztosító céghez. Az esetleges összeférhetetlenséget még vizsgálják.

 • 2010. március 8., hétfő

  Az iráni hatóságok ultimátumszerűen két hónapot adtak az orosz polgári repülőgép pilótáknak, hogy elhagyják az országot - a döntés hátterében valószínűleg két ok állhat

 • 2010. március 7., vasárnap

  Az év végéig befejeződik az Oroszország-Kína olajvezeték építése – közölte vasárnap Yang Jiechi kínai külügyminiszter.

 • 2010. március 6., szombat

  A társkeresés új módja vagy emberkereskedelem? Ez még nem tisztázott Kanadában, ahol egy férfi orosz hölgyeket közvetít helyieknek házasság céljából. A férfi szerint az oroszok még őrzik a hagyományokat, ellenben a kanadaiakkal.

 • 2010. március 4., csütörtök

  Dmitrij Medvegyev március 2-án hivatalos látogatást tett Párizsba. Az orosz elnök hatalmas kísérete valósággal sokkolta a franciákat

 • 2010. március 2., kedd

  Oroszország nem hosszabbította meg a Cseh Televízió moszkvai tudósítójának vízumát, az újságírónak pár héten belül el kell hagynia az országot. Orosz politikusok elismerték, hogy az újságíró "kitiltása" válasz a csehek egy hasonló, 2009-es cselekedetére.

 • 2010. március 1., hétfő

  Lengyelországban minden akadály elhárult a Patriot-rakéták és az amerikai csapat elől, melyek áprilisban érkezhetnek Moragba, közel a kalinyingrádi orosz-amerikai határhoz - kérdés, hogy mi lesz Moszkva reakciója.

 • 2010. március 1., hétfő

  A 2010-es téli Olimpiának vége, a résztvevők csomagolnak, és az amerikai és kanadai örömmámor mellett talán csak az ellenpólus tűnik ki a leginkább - Oroszország, amely történelmének legnagyobb vereségét szenvedte el a vancouveri Olimpián.

 • 2010. február 28., vasárnap

  Vajon hova vezet az egyre feszültebb amerikai-orosz viszony? Európa már megélhette a nukleáris szembenállást és a megosztottságot a hidegháború négy évtizede alatt. Vajon milyen irányba hat a rakétavédelmi terv erre az érzékeny kapcsolatrendszerre?

 • 2010. február 25., csütörtök

  A moszkvai rendkívüli időjárás több rekordot is megdöntött a napokban: soha nem esett még ennyi csapadék Moszkvában februárban, és soha nem takarítottak még el ennyi havat. Ráadásul a hó kedden 67 cm magasságban állt - ehhez hasonlót (60 cm-t) csupán kétszer mértek korábban: 1902-ben és 1970-ben.

 • 2010. február 22., hétfő

  Február 19-én, azaz múlt pénteken ülésezett az orosz központi bank kamatdöntő testülete. A tanács döntése értelmében az orosz refinanszírozási ráta 25 bázisponttal 8.50%-ra csökkent, mivel a tanács tagjai úgy ítélték meg, hogy az eddigi kamatvágások nem voltak elegendőek ahhoz, hogy a stimulálják a hitelezési aktivitást illetve a vállalatok befektetési hajlandóságát.

 • 2010. február 21., vasárnap

  Moszkvai idő szerint szombaton hajnalra sikerült megfékezni azt a tüzet, ami egy szétszerelés alatt álló atomtengeralattjárón tört ki a Zvezdocska hajógyárban, Oroszország arhangelszki régiójában – jelentette a RIA Novosztyi.

 • 2010. február 21., vasárnap

  Julija Timosenko, az ukrán elnökválasztás vesztese tegnap bejelentette: visszavonja a választási csalások miatt benyújtott keresetét, mert állítása szerint nem lehet megbízni a bíróság pártatlan ítéletében

 • 2010. február 20., szombat

  Oroszország támogatásával új atomerőmű épülhet Bukaresttől 150 kilométernyi távolságra - Bulgáriában, jelentette be Szófiában Szergei Kirjenko, a Rosatom energetikai cég képviselője.

 • 2010. február 18., csütörtök

  Franciaország elvi beleegyezését adta a hadsereg remekművének számító, Mistral osztályú kétéltű támadóhajó Oroszországnak történő értékesítésére.

 • 2010. február 18., csütörtök

  Február 17-én Oroszország megkapta az engedélyt arra, hogy Abháziában – Grúzia egyik lázadó térségében - hosszú távú, kiterjesztett katonai jelenlétet tartson fenn. A lépést Tbiliszi és a Nyugat egyaránt elítélte.

 • 2010. február 17., szerda

  Putyin 2010 végére egy expresszvonat-összeköttetést ígér Szentpétervár és Helsinki között - az út ezzel 3-3,5 óra alatt megtehető lesz

 • 2010. február 17., szerda

  A jelenlegi lengyel miniszterelnök Donald Tusk bejelentette, nem indul a 2011-es őszi elnökválasztásokon.

 • 2010. február 16., kedd

  Mintha néhány évtizeddel ezelőtt megállt volna az idő Kubában: a mozikban a „Háború és béke”, a Könyvfesztiválon az orosz külügyminiszter, a színpadon a Bolsoj Balett.

 • 2010. február 16., kedd

  Oroszország és Argentína keretegyezményt kötött az atomenergia békés felhasználása terén való együttműködés érdekében.

 • 2010. február 16., kedd

  A januári kalinyingrádi, vlagyivosztoki, és szentpétervári tüntetések után február második hétvégéjén újabb demonstrációk zajlottak Szamarában és Irkutszkban is. Bár a problémák forrásai különbözőek, úgy tűnik a közös nevező minden esetben ugyanaz: Vlagyimir Putyin mondjon le.

 • 2010. február 15., hétfő

  Pürrhoszi győzelmet aratott Oroszország az ukrán elnökválasztásokon: amennyiben a Gazprom részesedést tud szerezni a ukrán gázvezetékekben, úgy feleslegessé válhat az utóbbi évek ikonikus terve: a Déli Áramlat.

 • 2010. február 15., hétfő

  Őszintén be kell vallanom, nagyjából egy éve engem is elkapott az Obama-láz. Odáig ugyan nem ragadtattam magam, hogy kitűzőn vagy pólón hirdessem: Amerika történelmet készül csinálni, de nagyon is elhittem a jelmondatot: „Yes, we can”.

 • 2010. február 15., hétfő

  Röviddel azután, hogy az orosz Gazprom pénteken megkapta az utolsó hiányzó kormányzati engedélyt is az Ukrajnát elkerülő Északi Áramlat gázvezeték megépítéséhez, Viktor Janukovics, Ukrajna új elnöke nyilvánosan megismételte korábbi javaslatát, miszerint országa konzorciumot létesítene orosz és európai uniós részvétellel az ukrán gáztranzit-kapacitások bővítésére.

 • 2010. február 12., péntek

  Meglepő fordulattal zárult az a vita, mely a Méltányos Oroszország és az Egyesült Oroszország között zajlott. A két párt a szakadás helyett koalíciós szerződést kötött.

 • 2010. február 12., péntek

  Nem hívták meg az orosz pénzügyminisztert a február 5-én kezdődő G7-es egyeztetésre. Ez némi felháborodást keltett az orosz vezetésben, de a dolog azzal is magyarázható, hogy újabban a G20 súlya nőtt meg inkább a G7-el szemben.

 • 2010. február 12., péntek

  Az orosz "Levada-center" társadalomkutató intézet közzétette a legújabb, januári felmérését, ami nem kis meglepetést okozott: Medvegyev gyakorlatilag behozta Putyint népszerűségben, illetve a köztük lévő 2,6% már statisztikai hibahatáron belül van.

 • 2010. február 10., szerda

  A japán tengerészeti biztonsági szervek letartóztatási parancsot adtak ki két japán halászhajó kapitánya ellen, akik még januárban keveredtek konfliktusba az orosz határőrséggel a vitatott hovatartozású Kuril-szigetek partjainál.

 • 2010. február 10., szerda

  Nem érintette rosszul a válság Oroszország tíz leggazdagabb emberét, akiknek összesített vagyona az elmúlt 12 hónapban a duplájára, 139,3 milliárd dollárra nőtt

 • 2010. február 8., hétfő

  A lengyel–orosz kapcsolatokat napjainkban számos kérdés terheli, mint az energiabiztonság, eltérő biztonságpolitikai elképzelések és szempontok, és nem utolsósorban a múltba visszanyúló, de ma is élő történelmi ellentétek.