Friss hírek oroszország témában

Cikkeink száma a témában: 2998
 • 2014. május 9., péntek

  Washington és Brüsszel együttműködése az ukrán-orosz válság kapcsán egyre szorosabbra fűződik.

 • 2014. május 9., péntek

  Az oroszellenes szankciók kritériumainak és jogi alapjának kiszélesítésére készülnek hétfői tanácsülésükön az uniós külügyminiszterek, az ukrán válság kitörése óta első ízben cégeket és jogi személyeket is célba véve.

 • 2014. május 8., csütörtök

  Az ukrajnai helyzet további destabilizálására irányuló orosz lépések újabb szankciókat vonnának maguk után - figyelmeztette Moszkvát Herman Van Rompuy, az EurópaiTanács elnöke a szerdai EU-japán csúcsot követõen.

 • 2014. május 7., szerda

  Ukrajna lángokban áll. A külpolitikai híreket már hónapok óta Ukrajna dominálja, a helyzet azonban nem javul, és minden egyes nappal a kitűzött elnökválasztásokhoz közeledve egyre véresebbé válik.

 • 2014. május 6., kedd

  Az ukrán kormányerők több mint 30 terroristát megöltek, többet megsebesítettek május 5-én a Donyeck megyei Szlovjanszk körüli harcokban – írta Arszen Avakov ukrán belügyminiszter kedden Facebook-oldalán.

 • 2014. május 5., hétfő

  Miközben újra harcok bontakoztak ki hétfő reggel a kelet-ukrajnai Szlovjanszk városában, az ottani tévétorony környékén, és a hatóságok erősítést küldtek az ugyancsak háborgó Odesszába.

 • 2014. május 4., vasárnap

  Május végéig biztosan nem zárja el a Gazprom a gázcsapokat – ezt ígérte meg az orosz energiaügyi miniszter ukrán kollégájának és Günther Oettinger uniós biztosnak a háromoldalú energiatárgyalások első, varsói fordulóján. Ezt az ígéretet azonban Moszkva több fizetési feltételhez is kötötte – derült ki az orosz miniszter szavaiból.

 • 2014. május 3., szombat

  A lengyel kormányfő szerint Ukrajnában háború dúl. Az EU független vizsgálatot sürget az Odesszában történtekről. Méltatta az EBESZ-megfigyelők szabadon engedését az amerikai külügyminiszter.

 • 2014. május 3., szombat

  Odessza központjában több tucatnyian vesztették életüket pénteken, amikor kigyulladt a szakszervezetek székháza, ahová oroszbarát szakadárok menekültek be, miután összecsaptak Kijev-párti aktivistákkal.

 • 2014. április 29., kedd

  Az Európai Unió 15, az Egyesült Államok pedig 7 újabb orosz személyt helyezett hétfőn feketelistára Ukrajna területi egységét és függetlenségét veszélyeztető tevékenységük miatt.

 • 2014. április 28., hétfő

  Nem várnak az orosz katonai beavatkozásra és a genfi megállapodás elszabotálása miatt haladéktalanul további szankciókkal sújtják Oroszországot – jelentették be a G7-csoport tagjai, azt követően, hogy Obama elnök pénteken körbetelefonálta európai szövetségeseit. Egyelőre nem a gazdasági szankciók beélesítéséről van szó.

 • 2014. április 28., hétfő

  „Szlovákia nem kíván a Moszkva és Kijev közötti feszült kapcsolatok túszává válni, ezt oldják meg egymás között” – jelentette be Robert Fico kormányfő a visszaáramló (reverz) gázszállításról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban, amelyek tegnap Kijevben folytatódtak.

 • 2014. április 26., szombat

  Ukrajna elzárta a Krími félszigetet édesvízzel ellátó Észak-krími-csatornát. Barack Obama megmentené a fuldokló Vlagyimir Putyint. Hétfőn 15 újabb oroszra vet ki szankciókat az EU. Az EBESZ megfigyelők sorsa kapcsán is megy az adok-kapok. Ukrán hírhelyzet! 

 • 2014. április 25., péntek

  Folytatódik és a tervek szerint halad a terrorellenes művelet Ukrajna keleti részén - jelentette ki Mihajlo Koval ukrán ügyvivő védelmi miniszter pénteken Kijevben újságíróknak.

 • 2014. április 25., péntek

  Provokatív kérdésre kellett válaszolnia Schöpflin György európai parlamenti képviselőnek és Yves Bertoncininek, a Jacques Delors Intézet igazgatójának.

 • 2014. április 25., péntek

  Cáfolta a terrorellenes műveletek leállításáról szóló sajtóhíreket Facebook-oldalán Arszen Avakov ukrán belügyminiszter az UNIAN ukrán hírügynökség pénteki jelentése szerint.

 • 2014. április 24., csütörtök

  Az ukrán belügyminisztérium irányítása alá tartozó különleges erők kiszorították a fegyveres szakadárokat a Donyeck megye északi részén lévő Szvjatohirszk városából - közölte szerdán a tárca.

 • 2014. április 21., hétfő

  A szlovjanszki önkéntesek vezetője egyébként a Ria Novosztyinak azt mondta, hogy a várost az ukrán szélsőségesen nacionalista Jobboldali Szektor "ostromolja".

 • 2014. április 20., vasárnap

  A kelet-ukrajnai Donyecki régió lakosainak többsége nem akar Oroszországhoz csatlakozni. Putyin nem érti, hogy miért nem békülékenyebb a Nyugat. Ukrán fejlemények!

 • 2014. április 15., kedd

  Az ukrán vízumkorlátozási és vagyonbefagyasztási szankciós lista bővítéséről hoztak politikai döntést az EU-tagállamok külügyminiszterei, akik megbízták az Európai Bizottságot, hogy az EU nevében válaszoljon Vlagyimir Putyin levelére.

 • 2014. április 14., hétfő

  Tíznél több rendőr megsebesült a Donyeck megyei Horlivkában hétfőn, amikor oroszbarát szakadárok megszállták a rendőrség épületét.

 • 2014. április 13., vasárnap

  Az ukrán belügyi erők "terroristaellenes műveletet" indítottak vasárnap reggel az ország keleti részén lévő Szlovjanszkban, ahol tiltakozók foglalták el előző nap a belügyminisztérium és az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületét. Az épületfoglalók elleni fellépésről Arszen Avakov ukrán belügyminiszter adott hírt Facebook-profilján.

 • 2014. április 12., szombat

  Kaník szerint Fico kormánya csak mímeli a segítséget, ami a reverz gázszállítást illeti, mert úgy viselkedik, mint egy szabotőr, vagy akár egy orosz kém.

 • 2014. április 11., péntek

  Szlovákia, Ukrajna és az Európai Bizottság (EB) részvételével háromoldalú egyeztetést tartanak a jövő héten Szlovákiában az Ukrajnába irányuló gázszállítás lehetőségeiről - közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség pénteken.

 • 2014. április 11., péntek

  A Gazprom csak egy hónappal előre történő fizetés esetén szállít földgázt Ukrajnának. Erről tájékoztatta levélben az ukrajnai tranzitvezetékeken gázt kapó uniós tagállamok vezetőit Vlagyimir Putyin orosz elnök, előrevetítve egy újabb gázválság kirobbanását. Putyin haladéktalanul miniszteri szintű konzultációkat sürgetett európai partnereivel az ukrán gazdaság stabilizálása érdekében.

 • 2014. április 4., péntek

  Kedd délután kerekasztal-beszélgetést tartott a CEU az ukrán nemzet- és államépítés problémáiról. A kétórás beszélgetés résztvevői nagyrészt egyetértettek, hogy az elmúlt 24 év során Ukrajnában minden reformkísérlet sikertelen volt, abban viszont már kevésbé tudtak megegyezni, hogy hogyan tovább.

 • 2014. április 2., szerda

  A tagállamok külügyminisztereinek keddi döntése értelmében a NATO bárminemű gyakorlati együttműködést befagyaszt Oroszországgal, nyitva hagyva ugyanakkor a politikai csatornákat a párbeszédre. A szövetség szorosabbra fogja az együttműködést Ukrajnával és más partnereivel Kelet-Európában.

 • 2014. április 1., kedd

  A higgadtságáról ismert Wolfgang Schäuble egy hétfői nyilatkozata komoly vita tárgyává vált Németországban, amelyben Vlagyimir Putyinban és Adolf Hitlerben párhuzamot vélt felfedezni: míg az egyik Krími-félsziget, addig a másik és a Szudéta-vidéket szállta meg.

 • 2014. március 31., hétfő

  Éjfélkor lejárt a május 25-i ukrán elnökválasztás jelöltállítási határideje – közölte hétfőn a központi választási bizottság. Erről, és még sok más érdekes fejleményről is olvashatnak napi hírösszefoglalónkban.

 • 2014. március 29., szombat

  A világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő G7-ek hétfőn Hágában jelezték, hogy készen állnak további szankciók bevezetésére Oroszországgal szemben.

 • 2014. március 26., szerda

  Che Guevara és Tupac fotóját tartja irodájában, rockzenekaroknak ír szövegeket és művészetről értekezik, de mindeközben ő alapozta meg Putyin rendszerének ideológiáját. Vlagyiszlav Szurkov a Kreml legnagyobb túlélője.

 • 2014. március 25., kedd

  Ha Oroszország folytatja konfrontációs politikáját, ki fogják zárni a világgazdaságból. Az orosz poszt-imperialista álmoknak egyáltalán nincs gazdasági alapjuk – jelentette ki egy magas rangú uniós tisztviselő az EU-Orosz Központ által az ukrajnai helyzetről rendezett vitán.