szemét

Kína többé már nem a világ szeméttelepe

scrap-166495_960_720

Évtizedeken át Kína volt a világ legnagyobb hulladékimportőre. Ez egy olyan státusz volt, amit számos ország magától értetődőnek vett, ezért szinte az egész világot hidegzuhanyként érte, amikor az ország közölte: 2018-tól kezdődően nem vesz át bizonyos típusú hulladékokat, szám szerint 24 fajtát. Három és fél hónap telt el a tiltás kezdete óta, lássuk, hol tart most a dolog és mit kezd a világ a kialakult helyzettel.

Read More »

Az állam fizeti a takarítást

Szlovákiában több ezer eurót nyel el az önkormányzatok költségvetéséből az illegális szemétlerakatok felszámolása; a községeknek a vonatkozó törvények szerint ezt a kiadást saját forrásból kell fedezniük.

Read More »

Szeméthegyek fenyegetik Belgrádot

Hétfői sajtójelentések szerint "katasztrófa fenyegeti" a szerb fővárost amiatt, hogy tiltakozó helyiek - egy magasfeszültségű vezeték építése ellen tüntetve - blokád alá vették Belgrád egy külvárosi szeméttelepét.

Read More »

Felveti a szemét Kolozsvárt

Gondok lehetnek Kolozsváron a szemételszállítással, a Brantner–Vereş hulladékkezelő vállalat illetékesei szerint ugyanis megtelt a pataréti szeméttelep.

Read More »

Májusban nagytakarítják Romániát

Idén május 12-én szervezik meg a Let’s do it Romania! (Tegyük meg Románia!) elnevezésű szemétgyűjtő akciót, a 2008-ban Észtországban először megszervezett megmozduláshoz ezúttal 85 ország csatlakozott.

Read More »

Szemétben fürdik Nápoly

Nápoly és környéke szenved a szemétlerakó miatt, az ezzel kapcsolatos tüntetések tettlegességig fajulnak. Ha nem rendeződik a helyzet, az Európai Bizottság komoly bírsággal sújtja Olaszországot.

Read More »

“Hulladékrendőrség” létrehozását javasolják

Az uniós tagállamokon belüli vagy külföldre irányuló hulladékszállítások közel egyötöde illegális egy frissen közzétett bizottsági tanulmány szerint, amely egy uniós ügynökség létrehozását javasolja a hulladékokra vonatkozó EU-jogszabályok betartásának figyelemmel kísérésére.

Read More »