Spanyolország

A katalán elnök még mindig ködösít

Barcelona, 2017. október 11.
Carles Puigdemont katalán elnök aláírja Katalónia felfüggesztett függetlenségi nyilatkozatát a katalán parlamentben Barcelonában 2017. október 10-én. A katalán kormány október 1-jén annak ellenére rendezte meg a Spanyolországtól való elszakadásról szóló függetlenségi népszavazást, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden, erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított.   (MTI/EPA/Quiqe García)

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök hangsúlyozta: a katalán vezető kezében van a döntés, és amennyiben nem dönt, ő lesz az egyedüli felelőse annak, hogy az állam alkalmazni fogja Katalóniával szemben az alkotmány 155. cikkét.

Read More »

Ma az egységes Spanyolországért tüntetnek Barcelonában

katalon spanyol zaszlo_640

Spanyolország egységéért tüntetők tömege töltötte meg Barcelona utcáit vasárnap, egy héttel a rendőri erőszakba torkollott katalán függetlenségi népszavazást követően, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére rendeztek meg Katalóniában.

Read More »

Katalónia lehet a referendum legnagyobb vesztese

katalonia_630

A spanyol kormány megkönnyítette az országban működő cégek székhelyének belföldi megváltoztatását. A cégek székhelyének áthelyezése Katalónia számára adóbevételek elvesztését jelenti, ilyen például a gazdasági tevékenységet terhelő adó, és a vagyonátruházási illeték.

Read More »

Mariano Rajoy, a türelmes túlélő

Madrid, 2017. október 2.
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a katalán függetlenségrõl tervezett, és a spanyol kormány által betiltott népszavazásról 2017. október 1-jén. Rajoy szerint nem volt önrendelkezési népszavazás Katalóniában, az állampolgárok pedig megállapíthatták, hogy a jogállam "erõs és hatályos". (MTI/EPA/JJ Guillen)

A katalán függetlenségi népszavazás után Mariano Rajoy spanyol kormányfő hosszú politikai pályafutásának egyik legnagyobb kihívásával szembesül - nem először kerül kritikus helyzetbe, a mostanit viszont elkerülhette volna.

Read More »