Kína

Elnyomásban, folyamatos megfigyelés alatt élik életüket a kínai ujgurok

Hszincsiang tartomány ujgur autonóm kisebbséghez tartozó delegáltjai a 13. Nemzeti Népi Kongresszuson Pekingben, 2018. március 13-án. A Nemzeti Népi Kongresszuson több, mint 3000 delegált vesz részt, ezzel a világ legnagyobb törvényhozó gyűlése, bár funkciója inkább formális, és kimerül a pártvezetés javaslatainak elfogadásában.  EPA/WU HONG

Az utóbbi két évben a helyi hatóságok látványosan szigorították a biztonsági intézkedéseket és az emberek megfigyelését Hszincsiangban. Az amerikai külügyminisztérium tisztségviselője Pekingben újságírók előtt arról beszélt, hogy aggasztónak tartja a térségben az emberek tömeges elhurcolását az úgynevezett politikai átnevelő központokba.

Read More »

Kína többé már nem a világ szeméttelepe

scrap-166495_960_720

Évtizedeken át Kína volt a világ legnagyobb hulladékimportőre. Ez egy olyan státusz volt, amit számos ország magától értetődőnek vett, ezért szinte az egész világot hidegzuhanyként érte, amikor az ország közölte: 2018-tól kezdődően nem vesz át bizonyos típusú hulladékokat, szám szerint 24 fajtát. Három és fél hónap telt el a tiltás kezdete óta, lássuk, hol tart most a dolog és mit kezd a világ a kialakult helyzettel.

Read More »

Kína tényleg meghajol Trump akarata előtt

kina_zaszlo_640

Kína az év végéig szélesebbre tárja pénzügyi szektorának kapuit a külföldi tőke előtt. Ji Kang, a kínai központi bank kormányzója szerdán megerősítette: megteremtik a lehetőségét annak, hogy a kínai és a külföldi vállalatok azonos feltételek mellett versenyezhessenek a pénzpiacokon.

Read More »

Kína villámgyorsan visszavágott az USA-nak

kina_zaszlo_640

Kína szerdán közzétette azoknak az amerikai termékeknek a listáját - mintegy 50 milliárd dollár értékben -, amelyekre 25 százalékos importvámot vetne ki, ha az Egyesült Államok megemeli egyes kínai termékek importvámját.

Read More »

Trump emelte a tétet a vámháborúban

USA

Az amerikai kormányzat kereskedelempolitikai fejlesztésekért felelős hivatala 25 százalékos pótvám kivetését javasolta 1300 kínai termékre, amelyek évente összesen 50 milliárd dollár értéket képviselnek.

Read More »