fatah

A Hamász megsemmisítené Izraelt

Hamas_logo_934

A Gázai övezetet uraló Hamász az erre irányuló követelések ellenére továbbra sem hajlandó lefegyverezni magát és elismerni Izraelt, és a radikális iszlamista szervezet helyi vezetője szerint nincs ember, aki rábírja őket erre.

Read More »

Nem lesz választás a palesztinoknál

hamas-fatah_490

Már többször előfordult, hogy a két legnagyobb palesztin frakció, a Ciszjordániában a Palesztin Nemzeti Hatóságot vezető Fatah és a Gázai övezetet uraló Hamász közti viták miatt tolódtak el választások.

Read More »

Betiltották a Hamászt Egyiptomban

Törvényen kívülivé nyilvánították a Hamászt Egyiptomban, valamint elrendelték az összes egyiptomi irodájuk bezárását. A Hamász szóvivője szerint ez ellentmond Egyiptom szerepének Palesztina Izraellel szembeni ellenállásában.

Read More »

Galambok, vagy héják köröznek Gáza felett?

Belső viszály napjait éli át a Hamász-mozgalom. Vajon a szervezet politikai szárnyának vezetője, a pragmatikusnak vélt Khálid Mesál az ellenlábas Fatahot megkörnyékező lépéseivel saját, mozgalmon belüli pozícióját teszi kockára?

Read More »

Izrael tart a Hamász és a Fatah együttműködésétől

Izraelben sokakat aggaszt az elmúlt héten a mérsékelt Fatah, és a zsidó állam elpusztítását célul kitűző iszlamista Hamász között köttetett együttműködési megállapodás, mivel a Gázai övezetet ellenőrző szervezet nem mondott le az erőszakról, és továbbra sem hajlandó elismerni a zsidó államot.

Read More »

Végre kibékülnek a palesztin szervezetek

Úgy tűnik, végre a megbékélés útjára lépett a Fatah és a Hamász. A két rivális palesztin szervezet vezetői a héten írják majd alá az egyiptomi közreműködéssel április végén tető alá hozott megbékélési megállapodást Kairóban.

Read More »

Kibékülnek az esküdt ellenségek

A Hamász palesztin iszlamista szervezet vezetője, Káled Mesál vasárnap bejelentette, hogy komoly előrelépéseket sikerült elérni a rivális Fatah szervezettel folytatott megbékélési tárgyalásokon – adta hírül a Jerusalem Post.

Read More »

“Eljött az igazság pillanata”

Az újraélesztési kísérletek közepette mély válságba süllyedt a közel-keleti békefolyamat. Mindezt két héttel azután, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette, nem indul a januárra kitűzött választásokon.

Read More »

Letartóztattak öt hírszerző tisztet

Izrael letartóztatta a palesztin hírszerző szolgálat öt vezető beosztású tisztjét egy november 20-i rajtaütés során. Palesztin biztonsági források szerint a letartóztatásokra a hírszerzési szolgálat egy Izraellel való kollaborációval meggyanúsított férfi ellen folytatott vizsgálata nyomán került sor.

Read More »