európai tanács

Juncker összevonná az EB és az ET elnöki tisztségeit

Brüsszel, 2018. február 14.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös sajtóértekezletet tart Günther Öttingerrel, a költségvetési és emberi erõforrások uniós biztosával  az Európai Unió 2020 utáni keretköltségvetésérõl szóló tanácskozás után 2018. február 14-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Az Európai Bizottság szerdán előterjesztette elképzeléseit, amelyek hatékonyabbá tennék az EU működését és javítanák a kapcsolatot az uniós vezetők és a polgárok között - az elnöki tisztségek összevonására a jelenleg hatályos uniós szerződések lehetőséget adnak, ehhez a két intézmény egyesítése nem szükséges.

Read More »

Forr a lengyel hangulat Tusk újraválasztása miatt

Donald Tusk

A tanács elnökének személyéről is döntő uniós csúcstalálkozót megelőzően a lengyel kormány bejelentette, Jacek Saryusz-Wolski európai parlamenti képviselő személyében ellenjelöltet indít az Európai Tanács élére, azonban Saryusz-Wolski csütörtökön végül visszalépett.

Read More »

EU-csúcs: augusztusban veletek ugyanitt!

A többéves pénzügyi keretről folytatott alkudozás forgatókönyve ismétlődhet meg az uniós vezetői posztokra történő kinevezésekkel: a tagállamok vezetői várhatóan második nekifutásra hozzák majd meg a döntést augusztus 30-án.

Read More »