észak-írország

Most Észak-Írország miatt akadt el a Brexit

brexit_puzzle

Brit médiaértesülések szerint London az Írország és Észak-Írország közötti határ nyitva tartása érdekében hajlandó lett volna olyan kompromisszumra, amelynek alapján Észak-Írországra a Brexit után is vonatkoznának az EU egységes piaci szabályai, de a DUP ezt elvetette.

Read More »

Ír-brit kormányzati vita egy ügyvéd halála körül

„Vannak helyzetek, amikor nyílt nézeteltérés alakul ki államok között. Ez most egy ilyen helyzet. Csalódottak vagyunk.” – jelentette ki Eamon Gilmore ír miniszterelnök-helyettes azok után, hogy találkozott Pat Finucane, egykori belfasti ügyvéd családtagjaival.

Read More »

Brit kártérítés 40 év után

A Brit Védelmi Minisztérium közleményben jelentette be, Nagy-Britannia kártérítést fog fizetni az 1972. január 30-i észak-írországi Véres Vasárnap halálos áldozatai hozzátartozóinak.

Read More »

Kisebb parlamentet az országnak!

Peter Robinson, észak-ír miniszterelnök javaslata szerint a kormányzat költségeinek csökkentésére a belfasti parlament képviselőinek számát 75-re, a minisztériumok számát pedig 8-ra csökkentenék a brit kormány terveivel összhangban.

Read More »

A baloldal kész a kormányzásra

Martin McGuinness, észak-ír miniszterelnök-helyettes az elmúlt héten bejelentette, hogy pártja, a Sinn Féin felkészült arra, hogy Észak-Írország mellett az Ír Köztársaságban is kormánypárt legyen.

Read More »

Felesége szeretőjébe bukhat bele a politikus

Peter Robinson, észak-ír miniszterelnök kérésére a hét közepe óta az Egyesült Királyság egyik legtekintélyesebb jogásza, Paul Maguire vizsgálja a kormányfő felelősségét felesége, Iris Robinson pénzügyi botrányában.

Read More »